Modificări importante pe legea privind prevenirea și combaterea terorismului. Țuțuianu: „Apreciez ca necesară incriminarea acțiunilor referitoare la întregul modus operandi al terorismului!”

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaților, forul decizional în acest caz. Inițiatorul este fostul ministru al Apărării, senatorul Adrian Țuțuianu, căruia i s-au alăturat alți șapte deputați și senatori, printre care și deputatul constănțean Radu Babuș sau deputatul liberal Cezar Preda.

„Evaluarea amenințării teroriste la adresa României evidențiază o schimbare de paradigmă, prin trecerea de la o amenințare generică, la una punctuală. (…) Principalele surse de risc terorist la adresa securității României sunt de natură externă și se manifestă pe două coordonate: teritoriul național – un loc de tranzit sau de refugiu (…) și impactul proceselor de radicalizare islamistă generate de ideologia Daesh, îndeosebi asupra convertiților. Pe acest fundament, modernizarea cadrului normativ național în materie devine imperios necesară”, se arată în expunerea de motive.

CITEȘTE ȘI:

Târâș-grăpiș, vom avea o lege a salarizării unitare. Vișan: „A venit târziu, dar forma este OK”. Turcescu: „Un Guvern de impotenți, rupți de realitate”. SNPPC: „Închidem țara și plecăm! O lege de rahat!”

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului a fost adoptat pe 5 martie de Senat și miercuri de Camera Deputaților, unde a întâmpinat firava opoziție a parlamentarilor UDMR, deputatul Marton Arpad luând cuvântul la tribuna Camerei, susținând că definiția terorismului este neclară.

„Am votat împotrivă din cauza definiției neclare a terorismului, care nu este nici în raport cu prevederile din directivă. Ar putea fi folosit acest articol pentru alte abuzuri pe care le cunoaștem și ar fi bine ca autoritățile competente să caute teroriștii nu în sânul comunității noastre, ci în sânul acelor comunități care comit astfel de acte în întreaga Europă”, a spus Marton Arpad, după votul final.

„Terorismul reprezintă acele acţiuni, inacţiuni, precum şi ameninţări cu privire la acestea, care, prezintă pericol public, afectează viaţa, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor, ansamblul relaţiilor sociale, factorii materiali, relaţiile internaţionale ale statelor, securitatea naţională sau internaţională, sunt motivate politic”, este articolul pe care reprezentantul UDMR Marton Arpad l-a criticat, deși, printre semnatarii inițiativei se află și senatorul UDMR Verestóy Attila!

În cadrul dezbaterilor din Comisia juridică asupra proiectului s-au depus 27 de amendamente, din care 22 au fost admise și cinci au fost respinse. Printre modificările propuse amintim câteva, printre care introducerea pedepsei cu închisoarea de la 7 la 15 ani pentru introducerea sau răspândirea în atmosferă, pe sol, în subsol ori în apă de produse, substanţe, materiale de orice fel, microorganisme sau toxine de natură să pună în pericol viaţa, sănătatea oamenilor ori a animalelor sau mediul înconjurător ori în scopul provocării de incendii, inundaţii sau explozii care au drept efect punerea în pericol a vieţilor umane. De asemenea, este încadrată și distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unei instalaţii nucleare ori radiologice ce conţine materiale radioactive, aparţinând făptuitorului sau altuia, ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau securitate nucleară a unei astfel de instalaţii nucleare sau radiologice. În altă ordine de idei, promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşit prin orice mijloace, în public, cu intenția de a instinga la săvârșirea unor infracțiuni, indiferent dacă mesajul susţine sau nu în mod direct terorismul ori dacă au fost săvârşite sau nu respectivele infracţiuni, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Inițiatorul, senatorul PSD Adrian Țuțuianu, ne-a precizat că se impune adaptarea la realitățile de natură tactică.

„Prin această inițiativă legislativă am urmărit, în primul rând, operaționalizarea conceptului de „terorism”, astfel încât să răspundă provocărilor actuale! De asemenea, am avut în vedere actualizarea cadrului normativ referitor la organizarea și executarea intervenției contrateroriste de natură tactică. Practic, s-a stabilit succesiunea activităților întreprinse de autoritățile și instituțiile publice responsabile. Apreciez ca fiind imperios necesară incriminarea explicită a faptelor/acțiunilor referitoare la întregul modus operandi al terorismului! Așadar, doresc să subliniez faptul că autoritățile statului cu competențe pe această zonă – contraterorism – au nevoie de reglementări legislative prin care, finalmente, să ofere un răspuns imediat oricăror manifestări de tip terorist”, a precizat Adrian Țuțuianu, pentru TOMIS NEWS.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților, forul decizional în acest caz, cu 241 de voturi pentru, 18 împotrivă și șapte abțineri.

CITEȘTE ȘI:

România, în atenția Secretarului General al NATO: Serviciile secrete, lăudate. Jens Stoltenberg și-a publicat raportul anual

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *