Modificări de TOATĂ JENA în domeniul ordinii și siguranței publice: Polițiștii obligați să se roage de infractori să adopte „o poziție inofensivă și o conduită conformă”

Aproape zilnic la intervențiile polițiștilor se soldează cu amenințări, loviri sau alte violențe, ajungându-se uneori chiar la omorul celor implicați. Situația groaznică în care a ajuns Poliția Română escaladează de la o zi la alta, fenomenul infracțional este tot mai dinamic, siguranța cetățeanului aproape că nu mai poate fi garantată. Lipsa de personal, dotare, dar și legislația precară au lăsat polițiștii în evul mediu siguranței publice. De protecția personalului MAI aproape că nici nu mai poate fi vorba, iar autoritatea a scăzut constant în ultimii ani, polițiștii devenind de cele mai multe ori bășcălia celor care tulbură liniștea și ordinea publică. Decidenții politici au ignorat constant problemele semnalate și târâș-grăpiș au încropit un proiect pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, ajuns în prezent în pragul adoptării.

Pe 22 februarie a.c. Guvernul iniția acest proiect care modifică legea 61/1991, privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială; legea 218/2002, privind organizarea și funcționarea Poliției Române și ordonanța de urgență a Guvernului 104/2001, privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră. Proiectul a trecut tacit de Senat pe 25 iunie și se află în prezent la forul decizional, Camera Deputaților.

Problemele menționate mai sus sunt recunoscute chiar de Guvern.

„Totuși, în rândul acestei categorii de personal există în continuare îngrijorarea că statul nu oferă suficiente instrumente legale, adecvate, de intervenție și că nu tratează cu suficientă atenție nevoia de a institui măsuri legislative de protecție (uneori chiar fizică). (…) Normele interne nu sunt opozabile persoanelor vizate de măsurile polițienești, astfel că tot mai des se constată situații în care anumiți cetățeni refuză să urmeze solicitările legale, impunând propriile condiții de aplicare sau respectare a legii”, se arată în expunerea de motive.

Un proiect făcut pe genunchi. „Se epuizează chitanțierul, propunem creșterea amenzilor”

În lipsă de inițiativă și gândire proprii și capacitatea de adaptare la situații, Guvernul a înaintat o analiză a M.A.I. cu legislația statelor membre ale UE referitoare la măsurile polițienești. Mai mult, proiectul conține o mulțime de greșeli gramaticale și se află la concurență cu… un proiect identic depus la Consiliul Legislativ de Secretariatul General al Guvernului și oferim câteva exemple:

consiliul legislativ

Pe de altă parte, pentru anumite situații nu se propune nici o soluție, Guvernul umplând proiectul de lege cu „ar trebui să…” De exemplu, pentru situațiile în care muzica este redată la intensitate mare, la apariția polițiștilor astfel de activități încetează, dar sunt reluate ulterior.

„Uneori, astfel de evenimente sunt organizate cu bună știință, apreciindu-se că este preferabilă amenda în locul identificării unor locații adecvate pentru astfel de activități; în unele cazuri cei vizați propun chiar aplicarea amenzilor până la epuizarea chitanțierului, pentru a putea continua evenimentul fără a mai fi „deranjați” de organelle de aplicare a legii. Faptele vor fi în continuare sancționate contravențional, iar aplicarea amenzii (sau chiar a avertismentului) va fi în continuare instrumentul principal de restabilire a ordinii publice. Totuși, este necesar să existe un mecanism care să descurajeze repetarea unor astfel de fapte antisociale”, se mai arată în expunerea de motive în care nu se propune, practic, nici o soluție, ci doar se recomandă creșterea amenzii, chiar dacă este vorba despre „epuizarea chitanțierului”.

În situațiile în care persoanele vizate de măsurile polițienești au un limbaj agresiv sau devin violente, se propune… munca în folosul comunității.

Se propune, totuși, o măsură pentru persoanele care nu fac obiectul cercetării polițienești, dar împiedică organele de ordine publică să legitimeze sau să conducă o persoană la sediul Poliției. În aceste cazuri vorbim de închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

Soluție propusă: Polițistul să se roage de infractor să fie… cuminte!

În orice procedură de intervenție, activitatea polițistului trebuie să se desfășoare în siguranță. Soluția Guvernului pentru cazurile în care persoanele vizate sunt violente este următoarea: „Se instituie dreptul polițistului de a putea solicita oricărei persoane ce face obiectul unor măsuri polițienești să adopte o conduită conformă. (…) Cât privește controlul corporal acesta trebuie să se realizeze în siguranță. Astfel, se instituie dreptul polițistului de a solicita persoanei să adopte o poziție inofensivă, care să excludă un posibil atac”!

În altă ordine de idei, polițiștilor li se interzice să folosească mijloacele din dotare împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcină, copiilor și persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități, cu excepția cazurilor în care aceștia înfăptuiesc un atac armat sau în grup. De asemenea, acțiunile polițiștilor vor putea fi înregistrate cu mijloace audio-video sau foto, fără consimțământul persoanelor.Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice este trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. Termenul pentru depunerea amendamentelor expiră pe 5 septembrie, iar raportul comisiei pentru apărare și al comisiei juridice trebuie emis până pe 11 septembrie.

CITEȘTE ȘI:

Târâș-grăpiș, vom avea o lege a salarizării unitare. Vișan: „A venit târziu, dar forma este OK”. Turcescu: „Un Guvern de impotenți, rupți de realitate”. SNPPC: „Închidem țara și plecăm! O lege de rahat!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.