Spread the love

Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare este o inițiativă a 79 de deputați și senatori PSD și ALDE și arată că „risipa alimentară este o problemă în Uniunea Europeană, unde sunt irosite anual aproximativ 88 de milioane de tone de alimente, în jur de 20% din totalul alimentelor produse și în România se risipește peste 10% din mâncarea cumpărată”.

„Cei care risipesc hrană mai mult de 10% se aprovizionează preponderent din supermarket-uri și în proporție mai mică din alte surse. (…) Se constată că mecanismele propuse (prin legea 217/2016 – n.r.) nu pot fi puse în practică și legea face mai mult rău decât bine. (…) Se prevedere posibilitatea cumpărării produselor agroalimentare de către asociații și fundații, respectiv întreprinderi sociale, la 3% din preț și vânzarea acestora la un preț de opt ori mai mare”, se mai arată în expunerea de motive.

Astfel, deputații s-au contrat miercuri cu prilejul votului final pe comercializarea mâncării aproape expirate.

Liberalii au luat foc prin deputatul Nicolae Giugea.

„O lege prin care permitem comercializarea unor produse care spunem noi că sunt aproape expirate. Stau și mă întreb: ce facem cu acele produse care au intrat în hypermarket-uri deja expirate? Cu pulpe congelate de 20 de ani și noi le vindem cu aproape expirate! Ce facem când vom ajunge să mâncăm pizza cu salam aproape expirat și cu brânza falsificată? Ce facem când vom mânca pljeskavica (hamburger sârbesc – n.r.) și mici din salam aproape expirat și cu toate celelalte produse? Singura soluție, probabil, să înființăm magazine pentru comercializarea de medicamente second-hand! Este probabil viitorul pas pentru așa-zisa economie socială și de protecție!”, a spus deputatul Giugea.

De partea cealaltă, deputatul PSD de Constanța Iulian Iancu a aruncat asumarea efectelor negative ale legii în cârca liberalilor, susținând că proiectul în cauză a fost temă de campanie electorală a PNL și că miercuri s-a adoptat o reglementare.

„Uneori să știți că e mai bine să taci decât să fii ecou… această lege a fost promovată de dumneavoastră, de dreapta politicii românești! A fost un act cu care v-ați lăudat în campania electorală! Această lege a produs efectele pe care nu le-ați fi dorit, drept pentru care Parlamentul, astăzi, îl reia și îl reglementează. Despre ce vorbim? Despre risipă alimentară, de alimentele care au ajuns la expirare și care își pierd utilizarea dacă nu sunt valorificate într-un registru logistic și către anumite categorii sociale, care nu au posibilități financiare. Prin legea aceastea, dumneavoastră ați participat la decizie și ați observat că se vorbește despre o reglementare strictă asupra numărului de zile de la care alimentul în expirare trebuie valorificat, modalitatea, care este consumatorul, prin ce tip de magazin se face acest lucru și care este modalitatea concretă de a diminua risipa. Este actul normativ promovat de dumneavoastră, care producea efectele împotriva a ce am propus și astăzi este reglementat corect!”, a spus Iulian Iancu.

Dintr-o altă perspectivă, parlamentarii PMP și-au exprimat iritarea pe faptul că un proiect similar propus de ei zace prin sertarele comisiilor de specialitate, iar proiectul în cauză redactat la un an după cel inițial a fost adoptat cu mare rapiditate.

„În 11.10.2016, PMP a avut un proiect de lege: 90% asemănător cu acest proiect, exceptând posibilitatea revânzării! Sau vânzării produselor alimentare care sunt în procesul de donare către ONG-uri, instituții publice, care sunt autorizate de statul român să facă acest lucru. Îi întreb pe președintele comisiei pentru industrii (Iancu – n.r.) și președintele comisiei pentru agricultură (Alexandru Stănescu – n.r.) de ce un proiect de lege în doi ani nu a avut măcar un aviz de la o comisie și un alt proiect, despre care vorbim, depus cu un an mai târziu, deja este lege! Este rușinos, pentru că președinții comisiilor ar trebui să respecte munca tuturor colegilor. (…) Nu este prima oară când proiecte de legi stau în comisii și nu se uită nimeni la ele! Este jenant și rușinos, oamenii râd de noi, pentru că în Parlament se fac giumbușlucuri, pe care nu ar trebui să le facă oameni care se duc și promit, candidează și iau voturi! Sunt foarte supărat pe această procedură! Ne-am abținut și ne vom abține atât timp cât actul normal, social, uman, de a dona și a folosi alimente aproape de perioada de perisabilitate, dăm posibilitatea să fie revândute, comercializate! Deja și-a pierdut sensul de bază acest proiect”, a spus deputatul PMP Petru Movilă.

Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare a fost adoptat de Senat pe 6 decembrie 2017. Pe 10 aprilie a.c., Guvernul exprima susținerea proiectului, chiar dacă specifica la un moment dat că „ar fi recomandabilă adoptarea unui nou act normativ și abrogarea Legii nr. 217/2016”. Miercuri, proiectul a fost adoptat definitiv, cu 203 voturi pentru, două împotrivă și 71 de abțineri.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *