Modificare radicală a Codului muncii: angajatorii vor fi amendați pentru FIECARE angajat obligat la ore suplimentare: „Efectele duc la SUICID!”

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, o propunere de lege care modifică Codul Muncii în sensul ca munca suplimentară impusă în afara normelor legale să fie sancţionată contravenţional cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată. În prezent, firmele și instituțiile plăteau amendă de maxim 3.000 de lei indiferent de câți angajați prestau ore suplimentară. Inițiatorii proiectului, 15 deputați și senatori de la PSD și USR, spun că orele suplimentare le afectează salariaților sănătatea și viața de familie, unii ajung chiar să se… sinucidă.

„Impactul muncii în exces asupra sănătății și performanței angajaților e eminamente negativ. (…) Orele suplimentare afectează viața personală și familială a individului prin simplul fapt că reduce timpul petrecut alături de familie și implicare scăzută în dezvoltarea copiilor. (…) Efectele expunerii angajaților la activitatea de muncă suplimentară activează un lanț întreg de efecte adverse în urma insatisfacției cu munca și familia, epuizării profesionale, adicției față de muncă și stării de bine: abandon, absenteism, depresie, accidente la locul de muncă și suicid”, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă, inițiată în aprilie 2018, a fost respinsă la Senat pe 20 iunie 2018, însă, miercuri, a fost adoptată definitiv de Camera Deputaților cu 169 de voturi pentru, 44 împotrivă și 67 de abțineri.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.