Modificare RADICALĂ a Codului Fiscal, realizată de Huțucă (PNL Constanța) în Parlament: „Este o transparentizare salutată de mediul de business”

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. Propunerea a fost inițiată de președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, vicepreședinte al comisiei de buget-finanțe din Cameră.

Potrivit lui Bogdan Huțucă, măsura, foarte tehnică pentru opinia publică, produce efecte pozitive pentru mediul antreprenorial.

„În materie de business, de plătitor de TVA, faptul că criteriile de evaluare a riscului fiscal se făceau până acum prin ordin al președintelui ANAF, care era confidențial, afecta business-ul în sine. Contribuabilul nu știa cum să se comporte. Așa că am propus renunțarea la această reglementare și criteriile pentru evaluarea riscului fiscal se vor stabili prin norme metodologice ale Codului Fiscal, publicate în Monitorul Oficial al României. Este o transparentizare a autorităților publice și salutată de mediul de business. (…) Legea trebuie să fie clară și ușor de înțeles pentru cel căruia i se aplică! Este o luptă pe care o duc de trei ani, care a început declarația 188 și, cu ocazia asta, am încheiat cu succes o promisiune pe care am avut-o în campania electorală”, a spus Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

Propunerea legislativă arată faptul că „tot mai multe acte normative emise de Parlament și de Guvern sunt implementate deficitar sau împotriva spiritului care a ghidat legiuitorul” și, astfel, a solicitat ca criteriile de evaluare a riscului fiscal să nu mai fie confidențial, ci public, pentru ca persoana înregistrată în scopuri de TVA să aibă acces la aceste informații.

„Dacă, de exemplu, o societate produce faianță, pentru care a cumpărat materii prime de 5.000 lei pentru care a dedus TVA de 20% la achiziție în sumă de 1.000 lei și trece la regimul de mică întreprindere ar avea obligația să colecteze TVA pentru stocul de faianță la prețul de cost care presupune pe lângă materia primă și alte costuri (salarii, amortizarea activelor fixe utilizate, alte cheltuieli direct imputabile în costul de producție etc.) Astfel, ar trebui să colecteze TVA de 1.178 lei. Prin mecanismul ajustărilor de TVA societatea în cauză ar trebui să facă o ajustare la trecerea la regimul de taxare de mică întreprindere, de 1.000 lei. Modificarea este necesară ca urmare a Deciziei CJUE în cauza C-36/16 Posnania Investment în care transferul de proprietate a bunurilor de către o persoană impozabilă în scopuri de TVA în beneficiul statului care are loc în scopul plății unei obligații fiscale restante nu este supusă TVA”, arată, printre altele, Huțucă în expunerea de motive.

Propunerea legislativă a deputatului constănțean a mai fost susținută de încă 16 deputați și senatori PNL, aceasta fiind respinsă la Senat pe 17 octombrie 2018. Situația s-a schimbat radical miercuri, 11 septembrie, când propunerea a fost adoptată în unanimitate, cu 266 de voturi pentru.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.