Spread the love

Unul dintre cele mai importante simboluri ale Constanței – Edificiului Roman cu Mozaic – va intra într-un amplu proces de modernizare. Acest lucru va fi posibil deoarece președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, a semnat, miercuri, 30 mai, contractul de finanțare pentru restaurarea, conservarea amenajarea și punerea în valoare a acestui edificiu.

„Este un proiect la care Consiliul Județean Constanța a lucrat foarte mult în ultima perioadă. A fost depus la ministerele de resort și acum suntem în faza în care putem spune că acest proiect intră în linie dreaptă. Sperăm ca, anul viitor, constănțenii și turiștii să poată vizita cu plăcere acest obiectiv. Acum semnez contractul de finanțare, urmând ca în perioada următoare să demarăm procedurile de licitație și apoi de execuție a Edificiului Roman cu Mozaic“, a declarat Horia Țuțuianu.

Președintele CJC a mai spus că valoarea lucrărilor este estimată la aproximativ 3,4 milioane de euro, banii fiind asigurați, în cea mai mare parte, din fonduri europene. Horia Țuțuianu a precizat că toate procedurile premergătoare începerii lucrărilor de modernizare a edificiului ar trebui să fie gata în toamna acestui an, urmând ca apoi să înceapă execuția propriu-zisă, lucrările urmând să dureze între opt luni și un an.

„La acest obiectiv nu s-a mai intervenit de peste 30 de ani și este într-o stare de degradare foarte mare. Era nevoie de o investiție majoră în acest punct turistic… Cel mai mult îmi doresc să nu mai existe probleme după organizarea licitațiilor și să nu mai avem contestații. Sper să se modifice cât mai repede legea achizițiilor publice, astfel încât să nu mai avem parte contestații, care să blocheze proiecte de interes județean și național“, a notat președintele CJC.

Horia Țuțuianu a mai spus că, în următoarele săptămâni, așteaptă să semneze și contractele de finanțare pentru reabilitarea și a altor obiective istorice: mormântul pictat Hypogeu, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța și cetatea Carsium din Hârșova.

CITEȘTE ȘI:

Muzeul de Istorie, edificiul roman cu mozaic, mormântul pictat și cetatea Carsium, pe lista Consiliului Județean de restaurare în 2018

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *