MLC 2006 se aplică și în porturile românești. Sindicatul Liber al Navigatorilor: „Salutăm pasul făcut de autoritățile de control ale ANR”

Parlamentul României a ratificat abia la sfârșitul lunii iunie 2015 Convenția MLC 2006 și trebuia implementată până în noiembrie 2016. Semnată la Geneva, Convenția prevede un sistem de asigurare financiară, socială și de sănătate, de acoperire socială de pensie, sănătate și ajutor financiar în caz de abandon, dar și de hrană la bord, combustibil, până când marinarii de pe navele sechestrate sunt repatriați.

Între timp, Sindicatul Liber al Navigatorilor a anunțat, miercuri, că țările care fac parte din Memorandumul de la Paris (Paris MOU) efectuează inspecții ale statului de port (PSC) ținând cont, pe lângă toate reglementările în materie,  și de prevederile MLC 2006. Direcția Port State Control (PSC) din cadrul ANR urmează de acum procedurile standard ale Paris MOU și se alătură astfel țărilor care aplică toate procedurile în inspecțiile efectuate la navele care intră sub incidența autorității de control.

„Sindicatul Liber al Navigatorilor, Federația Internațională a Transportatorilor (ITF) prin reprezentantul său din România, organizațiile non-guvernamentale interesate SALUTĂ pasul făcut de autoritățile de control din cadrul ANR în ceea ce privește inspectarea soldată cu reținerea navei GEO-STAR sub pavilion TOGO care, așa cum spune raportul de inspecție, are un număr foarte mare de deficiențe atât în ceea ce privește standardul tehnic, al documentelor dar și al condițiilor de muncă și viață de sub incidența MLC 2006.  Armatorul navei, Geo Lojistik Dis Tikaret, nu a luat măsurile necesare pentru a aduce nava sa în condițiile cerute de reglementările maritime privind standardul tehnic și al condițiilor de muncă și viață, iar drept urmare a acestor non-conformități nava este reținută și astfel, Marea Neagră mai scapă de o navă sub standard. De acum suntem mai mulți în acest colț de lume  care luptăm pentru același scop – condiții tehnice standard, condiții de muncă și viață mai bune și un mediu marin mai prietenos. Noi vom da tot suportul nostru autorităților pentru acest deziderat”, a precizat, miercuri, președintele SLN, Adrian Mihălcioiu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *