Mircea Diaconu, candidatul „revanșă” al alianței ALDE – PRO România împotriva PSD, la prezidențiale? Deputatul Dobre: „Nu este un anunț spectaculos, dar este o candidatură care trebuie luată în seamă!”

Fostul europarlamentar Mircea Diaconu și-a anunțat, duminică, pe treptele Ateneului Român, intenţia de a candida ca independent la Preşedinţia României.

„Nu voi anunţa candidatura, ci intenţia de a candida. Mai sunt nişte paşi, nişte eforturi. Potrivit legislaţiei, e greu să parcurgi aceşti paşi până la capăt ca independent. O să anunţ o intenţie, pe parcurs se poate transforma în candidatură, în caz că apare un sprijin”, a punctat Mircea Diaconu, înainte de anunțul oficial.

Pentru a candida ca independent, Diaconu are nevoie, potrivit legii, de 200.000 de semnături, la fel ca în cazul candidatului partidelor. Totodată, independenţii nu au dreptul la observatori în secţiile de vot.

Diaconu: „Eu cer sprijinul pentru un vis. Sunt cel mai banal om din România”. PRO România a sărit imediat!

Nu este clar în acest moment dacă liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, va mai candida la preşedinţie, iar conducerile ALDE şi PRO România ar urma să se reunească luni, 26 august, după o lungă perioadă tensionată între ALDE și PSD și care, cu siguranță, va continua și în perioada următoare.

Mircea Diaconu a declarat, duminică, faptul că își dorește să candideze la prezidențiale ca independent și afirmă că va accepta sprijinul oricărui partid politic sau al oricărui om care dorește să-i fie alături.

„Intenția mea este de a încerca să candidez la prezidențiale. Azi doar spun că aș încerca pentru că sunt enervat, nemulțumit. Faptul că vreau nu este suficient, pentru că este nevoie de 200.000 de semnături, aproape imposibil de strâns de către un om cu două mâini și două picioare. În 2014 am primit sprijin din partea oamenilor și cer în acest moment același gen de sprijin. Noi în momentul ăsta funcționăm anormal: un partid își pune președintele de partid să candideze la prezidențiale, el câștigă alegerile și își dă demisia formal, pentru că el nu poate fi președintele tuturor. (…) Eu cer sprijinul pentru un vis, nu este nici o negociere. Eu vreau un altfel de demers și mă bucur de orice sprijin al oricui, ALDE, PRO România și oricine mai dorește să-mi ofere sprijin. Eu îmi doresc să discut cu toată lumea, nu bat la nici o ușă, ușa este a mea. Eu sunt un om banal, cel mai banal om din România, am doar două mâini și două picioare”, a spus Diaconu.

Imediat după anunțul lui Diaconu, președintele PRO România, Victor Ponta, a avut o postare pe Facebook, prin care a precizat exact ca un teasing pentru candidatura fostului europarlamentar: „Mircea Diaconu candideaza independent pentru Presedintia Romaniei! Dvs ce parere aveti?”

În ciuda faptului că Mircea Diaconu a susținut că nu are încă sprijinul ALDE și PRO România, partidul condus de Victor Ponta ar putea avansa o candidatură care să rupă destul electorat de stânga și care să poziționeze partidul relativ bine în vederea negocierilor dure care vor urma. De asemenea, Mircea Diaconu ar fi un candidat viabil și pentru ALDE, care și-ar lua astfel revanșa împotriva PSD după o rectificare bugetară tensionată și din cauza faptului că Tăriceanu nu a fost desemnat candidat comun al potențialei (deja clar defunctei) alianțe PSD – ALDE – PRO România. De altfel, ca europarlamentar, în cei cinci ani de mandat, Mircea Diaconu a activat în cadrul grupului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa.

Care sunt jocurile politice, de fapt? Ne-a explicat mai multe deputatul constănțean al PRO România, Mircea Titus Dobre.

În primul rând, nu există o alianță ALDE – PRO România, nici electorală, nici politică, nici una din cele două tipuri! Discuții există, normal, dar nu e nimic concret. Deocamdată, ALDE este la guvernare! Ca să spunem că susținem pe cineva, în primul rând ALDE trebuie să iasă de la guvernare, să se realizeze această alianță, abia apoi putem discuta de vreun potențial candidat, comun, cum ar fi… Nu avem aceste două chestiuni închise, nu putem să discutăm despre un candidat la prezidențiale! (…) Cred că Ponta dorește acum doar să afle niște reacții de la cei care îi urmăresc contul de Facebook… În definitiv, trebuie să avem o discuție cu toții (în partid – n.r.), altfel ne-am întoarce la vechiul PSD! Să vină cineva să ne spună să facem aia și ailaltă… Noi discutăm în conducere, nu în particular. Dar, eu cred că partidul, ca să trimită un candidat la prezidențiale, trebuie să treacă prin toate tipurile de alegeri și abia apoi să propună. Noi avem ceva mai bine de un an de zile, într-adevăr am trecut printr-un ciclu electoral bun, dar asta nu înseamnă că în 2020 PRO România va câștiga președinția României… Eu zic că în două săptămâni se limpezesc toate apele! Revenind la Mircea Diaconu, esența discuției, din declarațiile lui am văzut chestiuni generale și că are ușa deschisă… A menționat cele două partide… normal că, la prezidențiale, ai nevoie de o infrastructură, fără dar și poate, altfel nu ai cum să strângi cele 200.000 de semnături… Intenția lui de a candida, nu știu dacă să o luăm ca o surpriză, avem acum și o să mai avem candidați independenți… Mircea Diaconu face deliciul mass-media pentru că a mai trecut prin chestiuni de acest gen și a câștigat bătălii electorale. De exemplu, la mulți candidați independenți nu li se acordă mare atenție… Anunțul lui Diaconu nu este unul spectaculos, dar cred că este o candidatură care trebuie luată în seamă! Probabil va produce niscaiva surprize…”, a precizat deputatul Dobre, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *