Mircea Banias, negru de supărare pe Gigi Chiru și îi arată ușa de la ieșire din partid: „Candidatura sa a fost o greșeală. Nici nu este președintele organizației municipale”

Structura politică a primarilor, după alegerile de duminică, conform rezultatelor oficiale indică faptul că la nivel judeţean PNL şi-a adjudecat 28 de primării, în timp ce PSD a câştigat 33 de fotolii de primari, iar ALDE a câştigat primăria din Hârşova, cu Viorel Ionescu. De asemenea, ALDE a intrat în Consiliul Județean cu trei consilieri, în timp ce la municipiu s-a înregistrat o înfrângere, candidatul Christian Gigi Chiru obținând 3,73%, astfel ALDE ratând intrarea în Consiliul Local Municipal.

Senatorul ALDE, președintele organizației județene, Mircea Banias, a organizat vineri o conferință de presă, în care a prezentat un scurt bilanț al alegerilor locale.

„Ne-am fi dorit mai mult și sunt locuri în care ne-am fi dorit mai mult și în țară și în județul Constanța. Au fost organizații mai bine pregătite pentru campanie, altele mai puține. Marți, la București, a fost o primă analiză și din centralizarea rezultatelor pe țară scorul a fost asemănător în multe județe, există câteva organizații cu rezultate mai puțin bune, dar există câteva organizații cu rezultate mai puțin bune, dar majoritatea au reușit să își desemneze reprezentanți în CJ și în foarte multe CL în municipii reședință de județ”, a spus Banias.

Atacuri la PNL

ALDE și-a format încă de la înființare un obicei de a se poziționa pe dreapta eșichierului politic, dar atacând constant PNL. Traiectoria nu a făcut notă discordantă nici la conferința de vineri a lui Banias.

„PNL s-a îndepărtat de electoratul lor și prezența destul de scăzută la vot ne arată că în Constanța există un bazin foarte mare de oameni care votează cu dreapta. Oferta bogată numeric nu a fost bogată din punct din vedere al calității. Faptul că dreapta a fost diviziată a fost un handicap, un avantaj pentru candidatul PSD, care a fost singurul competitor de pe stânga. Cred că a fost vorba și de orgolii și, în general, cei care reprezintă partidele de dreapta sunt foarte greu de lămurit că singura soluție e să te unești! Am convingerea că peste patru ani primarii vor fi aleși în două tururi. De altfel, urmează să depunem un proiect legislativ prin care să introducem această schimbare. Nu am fost de acord să se schimbe legea în campania electorală, pentru că nu era firesc”, a mai spus senatorul ALDE.

Lui Gigi Chiru i se arată ușa

Scorul partidului înregistrat la municipiu este dezamăgitor pentru ALDE, iar Mircea Banias consideră că numirea lui Gigi Chiru a fost o greșeală, i-a costat intrarea în CL, iar „greșelile să nu se mai repete”.

„Sunt dezamăgit, a fost o greșeală a partidului desemnarea candidatului și această greșeală ne-a costat intrarea în CL. Pe de altă parte, organizația municipală s-a organizat și doar câteva zecimi de procent au lipsit ca ALDE să fie reprezentată în CL. Vă asigur că și un partid are o viață internă și știe să învețe din greșeli, care nu trebuiesc repetate! El, candidatul, e o problemă aici, pentru că dumnealui a discutat cu dl. Tăriceanu preluarea organizației municipale și candidatura la Primăria Constanța, nu s-au întreprins demersurile statutare ca el să fie desemnat, nu a fost numit sau validat cu acte în regulă. Evident că urmează discuții, dacă există un angajament din partea dl. Tăriceanu trebuie să vedem în ce constă, care sunt datele concrete, eu sunt de acord că a avut înțelegerea, dar a garantat niște obiective pe care nu le-a realizat! Și-a asumat candidatura dar și un rezultat, sunt convins că nu s-a pus problema că poate să vină și poate să ia orice rezultat și nu contează! Era (președinte la municipiu – n.r.) George Fulina, este statutar președintele organizației. A existat o discuție ca Gigi Chiru să preia conducerea organizației, lucru care nu s-a concretizat din cauza începerii campaniei electorale, nimeni nu a mai stat să facă organizare de partid. Demisia e un act unilateral pe care fiecare îl ia sau nu îl ia. E o chestiune pe care trebuie să o facă el, nu pot să mă pronunț eu. Eu îi cer să explice de ce s-a obținut acest scor. Ne-am văzut la Parlament, dar nu am discutat de rezultatul alegerilor și dumnealui e în măsură să lămurească”, a mai spus Mircea Banias.

Moțiune de cenzură?

S-a tot vorbit în ultima vreme în spațiul public despre o moțiune de cenzură a majorității parlamentare împotriva Guvernului de tehnocrați condus de Dacian Cioloș. Mircea Banias dezminte această situație.

„S-a tot vorbit că după locale majoritatea parlamentară compusă din PSD, UNPR și ALDE va iniția o moțiune de cenzură. Au fost discuții în cadrul conducerii ALDE, dar va mai dura. Se pune problema oportunității acestei moțiuni”, a spus Banias.

Potrivit președintelui organizației județene a ALDE, partidul se gândește la alegerile parlamentare din toamnă, când obiectivul va fi: parlamentari în toate județele.

„Obiectivul pentru parlamentare ar fi să obținem deputați și senatori în toate județele țării, după care să constituim o majoritate, în principiu, la ora asta, cu PSD. În șase luni se pot întâmpla multe, ce-o mai fi Dumnezeu știe. E o discuție (liste separate – n.r.) pe care Dragnea cu Tăriceanu și Daniel Constantin au avut-o zilele acestea, nu s-a luat o decizie, se fac niște analize. Au existat voci în partidele noastre care au spus liste comune și la locale, dar cei mai mulți au fost de părere că diminuăm șansele de constituire de majorități în consiliile județene. În aproape toate județele din țară se pot face majorități PSD și ALDE”, a concluzionat senatorul Mircea Banias.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.