Spread the love

Viitorul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acceptat miercuri desemnarea Adinei Vălean pentru a fi comisar european la Transporturi din partea României. Premierul Ludovic Orban a înaintat miercuri două propuneri pentru acest post: Adina Vălean și Siegfried Mureșan. România este ultimul stat din UE fără un titular propus în acest sens, după ce toate cele trei tentative ale fostului premier Viorica Dăncilă s-au lovit de refuzul Bruxellesului.

Imediat după acest anunț, cei de la USR au luat foc, acuzând PNL că a încălcat acordul dintre cele două partide. USR-iștii se consideră înșelați, primul care a reacționat fiind deputatul Cătălin Drulă, care susține că, prin trimiterea propunerii de comisar european fără consultarea partidelor, liberalii au încălcat acordul semnat în acest sens.

„Ludovic Orban ne-a privit în ochi și ne-a spus „Absolut de acord!” în privința consultării partidelor și Parlamentului înainte de nominalizarea comisarului european. Apoi a semnat un text scris cu USR în care noi ne angajam să dăm votul de învestitură guvernului”, a arătat Drulă.

Un alt deputat USR, Iulian Bulai, a acordat cartonașul roșu liberalilor, pe care i-a acuzat că au încălcat protocolul:

„Prima încălcare a acordului dintre USR si PNL. Luna de miere nici nu începuse, și iată prima palmă. Și asta era poate cea mai soft solicitare din acord. Ați început cu stângul, dragi colegi!”, a spus Bulai.

Deputatul Ionuț Moșteanu a fost mai tranșant: „Dezamăgitor. Dacă o ține tot așa nu îi dau viață lungă la Palatul Victoria”.

Deputatul constănțean al USR, Stelian Ion, se arată la rândul lui dezamăgit de liberali despre care spune că nu pun mare preț pe acorduri.

„Semnale „încurajatoare” vin din partea Guvernului PNL: la nici 3 zile după ce le-am acordat votul de încredere, colegii noștri au încălcat prima oară Acordul politic pe care l-am semnat împreună. Potrivit art. V din acest acord „propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă și integră, nominalizată în urma consultării partidelor și audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului.” PNL nu ne-a consultat cu privire la această nominalizare și poate veți spune că e un amănunt nesemnificativ pentru că propunerea Adina Vălean e mai bună decât Nica sau Plumb. Or fi așa, dar să fii mai bun decât Plumb nu e suficient și, oricum, nu despre asta este vorba, ci despre o nerespectarea cuvântului dat. Câtă vreme au dovedit că nu pun mare preț pe aceste acorduri încerc să văd partea plină a paharului: mă aștept ca în cel mai scurt timp guvernul PNL să-i supere și pe cei din ALDE și UDMR, partenerii fideli antijustiție ai PSD-ului, și să promoveze în Parlament un pachet legislativ, prin procedura angajării răspunderii guvernului, prin care să se desființeze Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, prin care să se abroge măsurile referitoare la pensionarea anticipată a magistraților, prin care să se abroge legea recursului compensatoriu, prin care să se revină la alegerea primarilor în două tururi. Asta dacă țin la justiție și dacă vor într-adevăr debaronizarea rapidă a României”, a transmis Stelian Ion.

Apărarea lui Orban: „Am luat decizia sub imperiul urgenței!

Ludovic Orban a declarat miercuri că decizia de a o propune pe Adina Vălean comisar european este legală şi că audierea acesteia în Parlamentul României va avea loc când vor decide preşedinţii celor două Camere. Orban răspunde astfel la criticile USR referitoare la încălcarea înţelegerii dintre cele două partide.

Am luat decizia, sub imperiul urgenţei, pentru a repara gravele prejudicii de imagine aduse României, de desemnările iresponsabile făcute de fostul guvern. Cu toate astea, am anunţat că vom trimite preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare pentru a cere audierea candidaţilor la momentul respectiv, acum ştim, după comunicarea oficială a preşedintelui Comisiei Europene, a candidatului în Comisiile de specialitate ale Parlamentului”, a spus Orban.

Adina Vălean, eurodeputat din partea PNL, a fost aleasă preşedinte al Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE) a Parlamentului European (PE). Aleasă în Parlamentul European în data de 7 iunie 2007 pe lista Partidului Național Liberal, Adina Vălean a fost membru în Comisia pentru industrie, cercetare și energie, Comisia temporară pentru schimbările climatice, Delegația pentru relațiile cu țările din Europa de Sud-Est și membru supleant în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *