Minoritățile românești din Nordul Bucovinei, Ținutul Herța și sudul Basarabiei, scutite de la plata impozitului/taxei pe clădirile deținute în România?

Minoritățile românești din Nordul Bucovinei, Ținutul Herța și sudul Basarabiei ar putea fi scutite de la plata impozitului/taxei pe clădirile aflate în proprietatea acestora în România. Măsura a fost transpusă într-un proiect de lege propus de deputatul PMP Constantin Codreanu, susținut de mai mulți colegi din partidul său, precum și de unii aleși de la PSD, PNL și ALDE. Concret, propunerea legislativă are ca obiect de reglementare completarea art. 456 din Legea nr. 227/2015, în sensul scutirii organizaţiilor cu statut de utilitate publică, care au ca scop păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a persoanelor ce aparţin minorităţilor istorice româneşti înrudite, din afara ţării, de la plata impozitului/taxei pe clădirile aflate în proprietatea acestora și care se află pe teritoriul României. Potrivit expunerii de motive, în baza Codului fiscal, pe lista de scutiri de la plata impozitului pe clădiri, sunt incluse clădirile aflate în proprietatea organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale din România, cu statut de utilitate publică, precum cele închiriate, concesionate sau primite în administrare ori în folosință de acestea de la o instițutie sau o autoritate publică. Conform Constituției, statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor țării, acționează pentru păstrarea, dezvoltarea exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice religioase.

CITEȘTE ȘI:

Ziua limbii macedonene? Parlamentul la un pas să adopte 8 decembrie drept ziua limbii acestei minorități

„În România există organizații care acționează în acest scop în mod complementar autorităților administrației publice, pe care statul este obligat să le sprijine prin măsuri concrete. O astfel de măsură concretă constă în introducerea egalității de tratament fiscal între organizațiile aparținând minorităților etnice din România organizațiile care au ca scop păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a persoanelor aparținând minorităților istorice românești înrudite din afara granițelor țării. Pe de ală parte, există organizații din această categorie ale căror clădiri au fost confiscate demolate în regimul anterior. De exemplu, una dintre cele mai vechi organizații este Societatea de Cultură Macedo-Românä. Aceasta a fost înființată în 1880 prin Înalt Decret Domnesc și a fost declarată asociație de utilitate publică în 2008. Un sediu istoric, situat în municipiul București, Calea Rahovei nr. 29, a fost construit în 1902, demolat în 1980. Pentru aceste fapte nu s-au acordat despăgubiri nici până astäzi. În acest sens, exonerarea acestor organizații de la obligația plății impozitului pe clădiri ar constitui în plus o facilitate cu valoare de reparație morală. Prin urmare, propunem amendarea Codului fiscal, anume completarea listei de scutiri de la impozitul pe clădiri cu clădirile aflate în proprietatea organizațiilor care au ca scop păstrarea, dezvoltarea exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice religioase a persoanelor aparținând minorităților istorice românești înrudite din afara granițelor țării, cu statut de utilitate publică, precum clădirile închiriate, concesionate sau primite în administrare ori în folosință de acestea de la o instituție publică“, se arată în expunerea de motive a lui Constantin Codreanu.

Propunerea legislativă pentru completarea alin. (1) al art.456 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal se află în prezent spre aprobare la Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Din păcate pentru minoritățile românești din Nordul Bucovinei, Ținutul Herța și sudul Basarabiei, inițiativa a fost respinsă la Senat, ceea ce înseamnă că și la Camera Deputaților sunt toate șansele să aibă aceeași soartă.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Chișinău, centrul românismului. „Adresăm clasei politice din cele două state și comunității internaționale Proclamația Marii Adunări Centenare pentru Reunire”!

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*