Minoritățile din Constanța, la discuții cu Lupu (CJC). Antoniadis: „Armonia în care trăim înseamnă că nu ne atacăm, dar nici nu ne iubim prea tare”

Pentru prima dată în istoria județului Constanța minoritățile conlocuitoare vor putea avea reprezentanți în cadrul Consiliului Județean Constanța, anunță instituția în mod triumfalist, după o ședință care a avut loc astăzi. La întâlnirea din Sala Ovală a Palatului Administrativ au fost prezenți reprezentanții mai multor minorități din județul Constanța, precum cea turcă – reprezentată de Harun Osman, responsabil Centrul de educație și cultură; greacă – reprezentată de Anton Antoniadis și Mihnea Hagiu, lipovenească – reprezentată de Nicolae Artion, evreiască – reprezentată de Sorin Lucian Ionescu, armeană – reprezentată de Hari Boiagian, rromă – Petrică Dumitru. Comunitatea turco-tătară a fost reprezentată de Gelil Eserghep, consilierul președintelui CJC, Mihai Lupu, prezent la discuții în calitate de „dominator politic asupra celorlalți”.

Tema principală a discuției dintre președintele CJC, Mihai Lupu și reprezentanții minorităților a fost punerea în valoare a patrimoniului cultural al comunităților acestora. Un alt subiect abordat a fost acela de a pune bazele unei entități formate din reprezentanți ai tuturor minorităților din județul Constanța cu scopul de a identifica proiecte care să răspundă necesităților comunității. De asemenea, a fost discutat și subiectul privind organizarea unui festival al diversității culturale, mai ales pentru că județul Constanța are un număr de 13 minorități naționale. Ideea a venit de la Gelil Eserghep, după ce a copiat cele două teme electorale ale turcilor și grecilor din campania pentru alegerile locale: turcii cu festivalurile, grecii cu locații cu tematică pentru fiecare comunitate. Față în față cu revolta, Eserghep a stins focul cu „avem buget și… asigurăm” . După aceste promisiuni, s-a discutat despre „armonia minorităților dobrogene”, subiect asupra căruia Antoniadis a fost tranșant: „Este adevărat că suntem multe minorități aici, dar armonia asta e așa: nu ne atacăm, dar nici nu ne iubim prea tare!

Întâlnirea pe care am avut-o astăzi cu reprezentanții minorităților o așteptam de mult timp, deoarece, mi-am propus să am o relație foarte bună cu acestea pentru a putea contribui la punerea în valoare a patrimoniului cultural. Identitatea culturală, pregătirea profesională, incluziunea socială și educația în limba maternă reprezintă o parte din proiectele pe care le susțin și îmi doresc să le integrăm în Strategia de Dezvoltare a județului nostru. Tradițiile cultural religioase ale minorităților pot fi puse în valoare deoarece aici, intr-un areal foarte restrâns, avem o multitudine de lăcașuri de cult care pot constitui un amplu circuit turistic”, a precizat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.