Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, prezent la simpozionul „Turismul de litoral – sezonul 2017”, din Mamaia

Zeci de agenți economici din turism s-au reunit, vineri, la Pavilionul Expozițional din Mamaia, pentru simpozionul „Turismul de litoral – sezonul 2017”, din stațiunea Mamaia, organizat de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură (CCINA), pentru a dezbate și a găsi soluții pentru problemele cu care se confruntă turismul estival.

Printre alții, au participat președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban; directorul general al CCINA, Dănuț Jugănaru; primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău; prefectul Adrian Nicolaescu; vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Nicolae Bucovală și ministrul Turismului, constănțeanul Mircea-Titus Dobre.

Dobre: „Trebuie să dublăm contribuția la PIB din turism”

Ministrul, emoționat pentru că s-a aflat acasă, a salutat reînfințarea ministerului și a precizat că intenționează ca în 2-3 ani contribuția la PIB din acest domeniu de activitate „să se dubleze”, de la procentul de 1,5%, cât este în prezent.

„Sunt puțin emoționat, pentru că sunt acasă, dar cred că cel mai corect este faptul că astăzi trebuie să fim la un T0 față de ce am făcut până acum, să lăsăm în urmă lucrurile care s-au făcut sau nu s-au făcut, cât de bine s-au făcut sau nu, cred că nu mai contează. După atâția ani avem un minister al Turismului și, după cum ați observat, Guvernul a prioritizat acest domeniu de activitate. La ora actuală, coeficientul turismului în PIB-ul României este de 1,5%, este un coeficient foarte mic, indirect se ridică undeva la 5-6%, prin celelalte servicii conexe. Eu propun și cred că acest Guvern își propune ca, în maxim 2-3 ani, această contribuție la PIB să fie dublată. Nu este un lucru ușor, dar nici greu, pentru că România are ce să ofere, suntem una din țările avantajate din toate punctele de vedere, c a și infrastructură a turismului, s-au făcut foarte multe investiții private și vreau să mulțumesc tuturor actorilor din acest domeniu pentru că au avut curajul să investească în momente poate mai puțin prielnice pentru acest domeniu de activitate. Cred că, de acum încolo, România trebuie să meargă într-o nouă zonă și să începem să discutăm despre promovare, o strategie care să fie cât de cât coerentă și corectă și să fie implicați toți actorii, începând de la administrația publică centrală, locale și entitățile private. Dacă nu este o colaborare între acești actori degeaba discutăm despre o strategie, nu vom pot dezvolta acest domeniu prioritar al României”, a spus ministrul Mircea-Titus Dobre.

Prefectul: „Să ne extindem la nivel regional”

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Adrian Nicolaescu, a precizat că este necesară absorbția de fonduri europene, pentru ca „turiștii să aibă și alte oportunități când ajung în Dobrogea”.

„Aș vrea să vă spun că chiar e o bucurie faptul că s-a organizat acest simpozion la început de primăvară, știm că timpul trece repede și nu mai avem mult până la vacanță de 1 Mai, știm că se fac pregătiri intense pentru ca la nivelul județului Constanța ceea ce înseamnă turism, locuri de cazare, spații amenajate… eu pot să vă spun că este o ocazie să avem un dialog cu agenții economici din turism și nu numai, pentru că datorită dumnealor județul Constanța are un aport însemnat la ceea ce înseamnă venituri la buget și pentru cei care muncesc. Eu aș vrea să abordez două tematici: una, ceea ce trebuie să facă Prefectura, administrația publică în relația cu dumneavoastră și, a doua, la nivel regional să vă propun, pentru că știu că se poate, să dezvoltăm proiecte în turism mai largi, adică și celelalte județe din regiunea de sud-est prin proiecte cu finanțare europeană. Dumneavoastră știți mai bine ca noi, însă este nevoie de un impuls mai mare ca aceste proiecte să existe și turiștii să aibă și alte oportunități când ajung în Dobrogea”, a spus prefectul Adrian Nicolaescu.

Făgădău: „Avem discuții pe care nu ar trebui să le avem în 2017. Lucrăm la o strategie pe trei paliere: în martie se va consfinți că suntem a doua putere economică a României”

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a profitat de ocazie pentru a ne prezenta un nou discurs legat de unire, strategii, planuri ș.a. și a explicat că zona este, neoficial, a doua putere economică a României.

„Ceea ce se întâmplă astăzi este firesc, se înscrie într-o serie de întâlniri pe care cred că le avem în mod tradițional și cred că cel mai important lucru este că începem să privim puțin mai sus, să devenim aspiraționali… dincolo de problemele pe care le are fiecare operator, că se numește hotelier, că este patron de restaurant, că este operator de plajă, că are un magazinaș, văd că dintr-o dată, ușor-ușor, toată lumea aspiră la o unire și la o strategie. În acest mandat mi-am propus, alături de Camera de Comerț, să elaborăm o strategie unitară, de dezvoltare economică a Constanței, evident ea va ține cont și de zona în care radiază, pentru că municipiul Constanța este capitala neoficială a Dobrogei. Avem deja câteva studii realizate și avem câțiva pași importanți făcuți. Știți foarte bine că dacă Mamaia o lua hăis, Portul se ducea cea… Am propus nu doar cu agenții economici din zona de turism, dar și cu cei din Port, astfel încât să fructificăm maxim avantajul pe care îl are zona noastră față de alte zone. Cel puțin zona de influență a Constanței se bazează pe un oraș puternic, în dezvoltare și cred că analiza ce se va finaliza la sfârșitul lunii martie va consfinți faptul că noi, Constanța, suntem a doua putere economică a României. Evident că în interiorul acestei economii, cea a turismului este un capitol important. Din păcate, ne lipsesc input-urile, cifrele exacte și avem dezbateri pe care nu ar trebui să le avem în 2017: câți locuitori avem, câte camere, ce structură, ce capacitate, câți turiști avem, input-uri primare necesare când te apuci de o planificare… Împreună cu Camera de Comerț, vom elabora o strategie pe trei capitole: economia portuară – serviciile conexe; turismul – economia turismului, serviciile conexe; orașul – economia sa de permanență care trebuie să fructifice maxim ceilalți doi piloni. La desele întâlniri pe care le am cu mediul de afaceri se ridică o problemă și cred că aș profita să vă arunc o mănușă și să vorbiți domnule ministru despre problemele reale: lipsa forței de muncă, lipsa de predictibilitate a celor ce ar trebui să vină să se angajeze în acest domeniu; o strategie care a exclus din promovare zona noastră și este timpul să avem curaj! (…) Dincolo de ceea ce ne desparte, uitându-ne la ceea ce ne unește, putem să construim această strategie, urmată de proiecte concrete: promovare, stratificare, cum putem ajungem la dezideratul pe care îl avem – să mărim numărul de nopți de cazare și, lucrul cel mai important, fiecare să ne aducem o contribuție. Momentul în care stăteam pe margine și chițibăiam, a trecut, după 26 de ani fiecare dintre noi poate să vină să își spună punctul de vedere!”, a spus Decebal Făgădău.

Totodată, primarul a mai precizat că anul acesta se va institui o centralizare, printr-un chestionar, pe care agenții economici îl vor primi de la Poliția locală și care, după completare, va ajunge la Ministerul Turismului.

„Anul acesta, Poliția locală vă va solicita să completați un chestionar, astfel încât să avem o radiografie exactă a infrastructurii de cazare și aceste informații le voi pune la dispoziție ministerului, care trebuie sprijinit și trebuie să îi furnizăm informațiile necesare, bănuiesc că fiecare dintre dumneavoastră vede niște cifre pe hârtie și alte cifre în viața reală și vă rog de pe acum, în ultima parte a acelui chestionar, vor fi propuneri de politici publice. Am discutat cu domnul ministru de înființare a unui centru regional de formare în turism. În Constanța, avem un liceu: Agricol Palas. Din păcate, chiar dacă Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură, în realitatea economică agricultura nu își găsește un loc și este timpul să facem o reconversie a acestui liceu, bine amplasat, bine înzestrat și putem să facem un proiect să formăm un centru de formare continuă în turism”, a mai spus Decebal Făgădău.

Bucovală: „Când plouă, pe promenada din Mamaia băltim…” A atacat-o pe Anca Nedea!

Vicepreședintele FPTR, Nicolae Bucovală, a salutat faptul că există un dialog constant cu ministerul reînființat, se bucură că planurile operatorilor de turism coincid cu programul de guvernare al PSD, însă nu a ezitat să o atace pe fostul președinte al ANAT, Anca Pavel Nedea, prezentă la eveniment.

„Noi, de la FPTR, pot să spun că la ora asta chiar avem o comunicare cu autoritățile centrale. Merg bine treburile acolo. Știți și dumneavoastră că revendicările noastre cam corespund cu programul dumneavoastră de guvernare și aici mă refer la OMD-uri, care sunt prinse în programul de guvernare și ne dorim cât mai repede să apară HG ca să putem noi să demarăm o înființare a lor. Sigur că legea turismului este luată în calcul de dumneavoastră și, domnule ministru, așteptăm să desființați cele 70 de acte normative cât mai repede și să apară cât mai repede o lege în care să știm și noi că avem un bulevard, o autostradă, pe care să ne desfășurăm activitatea. În ceea ce privește autoritățile locale, am stabilit la ultimul consiliu director al FPTR o acțiune de a vizita toate autoritățile locale de pe litoral, chiar și CJC, Prefectură. Problemele la nivel local nu sunt simple absolut deloc. Mă refer aici la normativul european în ceea ce privește spațiile verzi de 26 mp pe cap de locuitor. FPTR, dorim să se respecte acest normativ european. Dacă vă uitați de la un capăt la altul al stațiunilor de pe litoralul românesc, au dispărut parcurile, zonele de agrement, practic nu mai avem zonă verde. Primim observațiile turiștilor… totul este asfalt! Zona de promenadă din Mamaia este extraordinară, dar mai trebuie și îngrijită. Când plouă, băltim… Sigur că noi ne dorim ca tot ce se construiește să aibă și avizul Ministerului Turismului. Pe vremuri, mergeam cu proiectul și în 10-20 de zile primeam avizul. Acum, din câte știu eu, doamna (Nedea – n.r.) cât ați fost acolo, nu prea s-a practicat! Sperăm să reluăm cât mai repede această problemă”, a spus Nicolae Bucovală.

Simpozionul de vineri din stațiunea Mamaia a cuprins dezbateri privind necesitatea urgentării adoptării normelor de aplicare a Legii nr. 170/2016, care stabileşte modul în care vor fi impozitate unităţile din turism şi alimentaţie publică (lege inițiată de Mircea-Titus Dobre, cunoscută ca legea impozitului specific în turism – n.r.); inițierea unui proiect de lege privind exploatarea plajelor turistice de către hotelieri; aprobarea proiectului de lege privind înființarea Organizațiilor de Management al Destinațiilor Turistice; promovarea turismului de litoral (insuficientă în momentul de față), prin programul „Re-descoperiți România turistică”; voucherele de vacanță (să nu apară prea târziu pentru sezonul estival 2017) sau impactul structurii noului an școlar asupra turismului de litoral și din Delta Dunării.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *