Spread the love

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a fost prezent, luni, la Constanța, pentru a coordona dezbaterea publică privind proiectul Legii Turismului. Dobre a organizat mai multe întâlniri în ţară cu agenţii economici şi reprezentanţii autorităţilor locale interesate și, prin viitoarea presupusă lege, Guvernul ar vrea, printre altele, să înfiinţeze un Sistemului Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România (SIEATR), care va fi gestionat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi va cuprinde date despre toţi turiştii din țară.
Legea va intra în vigoare în 180 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, iar Dobre ar dori ca proiectul să treacă de Parlament până în luna decembrie a acestui an.

„Este un proiect de lege la care Guvernul ține foarte mult, este și în programul de guvernare și orice este în programul de guvernare are statut de lege, în atare condiții am pregătit în toată această perioadă acest proiect, în așa fel încât a avut loc dezbaterea lui pe toată suprafața țării. După cum știți, am lăsat la final Constanța și București – Ilfov. Am terminat dezbaterile în ceea ce privește celelalte regiuni ale țării, toate lucrurile sunt constructive. Au venit colegi din țară, agenți economici, cu lucruri extraordinar de bune pentru proiect, cum am și spus: la firul ierbii, pentru că acest proiect timp de opt ani a fost dezbătut în comitetul consultativ în turism, dar niciodată nu a fost dezbătut la nivelul României. Noi am schimbat acest mod de abordare, în așa fel încât am scris că turismul trebuie să reprezinte o prioritate națională. Dacă vorbim doar de draftul proiectului, încă nu avem multe lucruri în spus, ceea ce vrem să adăugăm este a acorda dreptul de preemțiune pentru cei care dețin unități de cazare pe litoralul Mării Negre, chiar Dobrogea, pentru că vorbim și de Deltă, să le dăm drept de preemțiune pentru închirierea plajelor, bineînțeles, conform legii, pe modul în care respectiva plajă a fost evaluată de un evaluator acreditat de statul român sau de ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România – n.r.) sau, dacă nu dorește să se scoată loturile respective la o licitație publică. Transmit mesaje pozitive agenților economici de pe litoral, să fie constructivi și, în momentul unei dezbateri publice, trebuie să tratăm lucrurile general și nu pe cazuri particulare, chiar dacă avem o problemă personală. (…)  Dacă mergem pe timpul optimist, să zicem că pe 2 octombrie terminăm dezbaterea publică la nivel de București și Ilfov… în trei săptămâni… eu sper că undeva până la sfârșitul sesiunii parlamentare, adică luna decembrie, să o avem trecută de Parlament, apoi să meargă pentru promulgare la președintele României”, a spus ministrul Mircea Titus Dobre.

„Datele INS nu sunt 100% sigure”

Întrebat despre cum apreciază cifrele sezonului estival care tocmai s-a încheiat, Dobre a precizat că încă nu are datele exacte, pe care oricum nu se bazează foarte mult, întrucât datele INS „sunt relative”.

„Nu am de unde să știu pentru că încă nu am primit datele de la Institutul Național de Statistică, dacă a fost o creștere sau o descreștere. Chiar nu știu în acest moment, nu am aceste date. După cum am mai declarat, datele INS sunt relative, nu sunt date 100% sigure”, a mai spus Dobre.

CJPC Constanța, privit cu ochi răi la Ministerul Turismului

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Constanța și-a făcut un renume în ultima perioadă. De fapt, imaginea se axează pe comisarul șef al CJPC, Horia Constantinescu, zis și „comisarul Cattani”, celebru prin faptul că, pentru prima dată, a năvălit peste locațiile cu renume din oraș pe care le-a verificat, amendat, închis ș.a.m.d. Valul de simpatie publică se ciocnește cu responsabilii politici, care nu văd cu ochi buni această activitate fulgerătoare și Horia Constantinescu a fost criticat de mai multe ori. Luni, a venit rândul lui Mircea Dobre să puncteze faptul că entuziasmul de la CJPC Constanța nu este împărtășit și la Ministerul Turismului.

„Nu am treabă cu ANPC, nu reprezint instituția ANPC, este la Ministerul Economiei. Într-adevăr, sunt discuții între Ministerul Turismului și ANPC vis-a-vis de modul de abordare a lucrurilor și a sistemului de control, care s-a arătat cum nu trebuie făcut. Noi am arătat cum trebuie făcut. Ministerul Turismului a ridicat 12 certificate de clasificare și nu s-a făcut tam-tam! A fost făcut în ordine, au fost informați cei care dețin agenții de turism și care au contracte în derulare, au fost informați cetățenii care și-au achitat pachete turistice direct la unitățile de cazare, am fost întrebați dacă se mai pot caza acolo și am spus că da, pentru că respectivele unități au chemat în instanță Ministerul Turismului pentru a suspenda procesul verbal de control, este legal și cu asta basta, dar nu s-a făcut atâta tam-tam!”, a mai spus Mircea Titus Dobre.

Potrivit draftului de lege a turismului, autoritățile administrației publice locale au obligația de a organiza centre de informare și promovare turistică la nivelul fiecărei stațiuni turistice și balneare și la nivelul fiecărui municipiu reședință de județ. Este stipulat faptul că sezonul turistic estival pe litoralul Mării Negre începe la data de 1 mai şi se încheie la data de 30 septembrie ale fiecărui an, iar operatorii economici care administrează structuri de primire turistică clasificate de pe litoralul românesc au obligaţia să asigure funcţionarea structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare şi a celor de alimentaţie publică pe toată perioada sezonului turistic estival. De asemenea, în sezonul turistic estival, în staţiunile turistice de pe litoral, programul de funcţionare al discotecilor şi programul activităţilor artistice precum audiţii muzicale, video, şi/ sau TV, derulate în spaţii deschise şi semideschise de către operatorii economici autorizaţi, se încadrează obligatoriu în intervalul zilnic orar maxim situat între orele 10.00 – 24.00, iar activităţile prevăzute la alin. (1), desfăşurate în intervalul orar 24.00 – 07.00, trebuie să respecte valorile limită admisibile ale nivelului de zgomot prevăzute de legislaţia în vigoare. Pe de altă parte, titularul dreptului de administrare a plajelor încheie contracte de închiriere cu autorităţile administraţiei publice locale din localităţile riverane Mării Negre, la solicitarea acestora, pentru o cotă de până la 20% din suprafaţa totală a plajelor utilizate în scop turistic care sunt situate pe raza lor administrativ-teritorială, pentru amenajarea plajelor publice şi a activităţile de agrement.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *