Ministrul Muncii, Violeta Alexandru: „Persoanele care au mai multe contracte și unul este activ NU beneficiază de fondurile aferente șomajului tehnic”

Guvernul s-a reunit joi seară pentru a dezbate mai multe proiecte de hotărâre pe fondul stării de urgență. Printre măsurile adoptate, la nivelul Ministerului Muncii, se regăsesc cele legate de sprijinirea companiilor, firmelor și angajaților.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a precizat vineri în cadrul unei conferințe de presă, printre altele, faptul că, în privința șomajului tehnic, procedurile au fost simplificate, iar companiile au acces la fonduri guvernamentale. De asemenea, documentațiile se pot depune online.

„Am simplificat procedura de acces la aceste fonduri (pentru șomajul tehnic – n.r.), în sensul în care pentru solicitările adresate de companiile a căror activitate a fost încheiată ca urmare a deciziilor autorităților sau a căror activitate este afectată de această epidemie – total sau parțial, pe baza unei cereri însoțită de o declarație simplă, la care se atașează lista angajaților pentru care deja s-a dispus măsura întreruperii temporare a activității – șomajul tehnic, se pot depune documentele la AJOFM-uri. Procedura a fost simplificată și în sensul reducerii termenului până la care se efectuează plățile, mai precis de îndată sunt depuse la AJOFM-uri, în maxim 15 zile. Primul pas pe care trebuie să îl facă fiecare angajator este să își pregătească documentele, astfel ca la începutul lunii aprilie – pentru perioada 16 martie – 31 martie, să aibă documentele gata, să le prezinte la AJOFM-uri în vederea efectuării plăților. (…) Angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomaj tehnic. Plățile se vor face direct de către AJOFM, astfel încât angajatorii să dispună la începutul lunii aprilie de fonduri pentru acoperea costurilor de șomaj tehnic. La fel se va întâmpla și pentru perioada lunii mai. (…) Pentru persoane fizice, PFA, actul normativ adoptat aseară prevede că, pe baza aceleiași proceduri – o declarație pe proprie răspundere, să se depună solicitări la agențiile județene pentru Plăți și Inspecție Socială, urmând să se efectueze plățile în cuantum de 75% din salariul mediu brut pe țară. Toate aceste solicitări se pot depune online”, a spus Violeta Alexandru.

În ceea ce privește persoanele care au mai multe contracte, ministrul Muncii a punctat faptul că, dacă unul din contracte este în derulare, acestea nu vor beneficia de șomaj tehnic.

„De îndată ce documentele sunt prezentate, AJOFM-urile și AJPIS-urile, vor efectua plata cât mai repede, acesta este obiectivul care ne interesează. (…) Ordonanța mai clarifică și situația în care o persoană are mai multe contracte, dintre care toate suspendate. Poate opta pentru acel contract pe care vrea să îl includă în șomajul tehnic, care îl avantajează cel mai mult. Dacă are mai multe contracte, dintre care unul este activ, din păcate nu poate beneficia de fonduri aferente șomajului tehnic, având în vedere că cel activ este în funcțiune. Am inclus prevederi clare privind posibilitatea ca mămica aflată în concediul de creștere a copilului să își continue acest concediu pe perioada reglementată de decret (al stării de urgență – n.r.), după cum am asigurat fondurile pentru acoperirea stimulentului de inserție, pentru acele mămici care doresc să revină în activitate mai devreme”, a mai spus Violeta Alexandru.

CITEȘTE ȘI:

Nelu Tătaru a preluat conducerea Ministerului Sănătății: „Vor veni SĂPTĂMÂNI ȘI MAI GRELE. Vor fi cazuri CRITICE, dar vom ieși ÎNTĂRIȚI”

Amânarea ratelor cu până la 9 luni, aprobată în ședința de Guvern. SURPRIZĂ: Cei care au restanțe NU beneficiază de noile prevederi!

Guvernul a PRELUNGIT termenul de valabilitate al voucherelor de vacanță. Orban speră la un sezon estival… normal

Klaus Iohannis: „Situația economică se ÎNRĂUTĂȚEȘTE CONSTANT! Avem mare nevoie de acțiune coordonată la nivelul Uniunii Europene”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.