Ministrul Justiției Tudorel Toader prezent la Constanța: „Problema detenției necorespunzătoare este aproape istorică, adică vine din vechime”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a fost prezent marți la Constanța și a atins, printre subiectele de interes, problema detenției necorespunzătoare, domeniu cu care și guvernele precedente s-au confruntat și care devine tot mai apăsător pentru actuala putere. Obligația de racordare la normele europene, cele mai multe dintre ele complet nepopulare în societatea românească, este susținută constant de decidenții politici și a fost reluată marți de Tudorel Toader, încercând astfel să explice că se impune, printre altele, modernizarea celulelor sau extinderea penitenciarelor.

„Ca și la un liceu… ai grijă și de elevi și de profesori și de angajații liceului. Problema din penitenciare a detenției necorespunzătoare nu a apărut anul trecut, acum doi ani sau acum cinci ani. E o problemă aproape de sistem și o problemă aproape istorică, adică vine din vechime. Dacă vă duceți la Jilava, pavilionul 13 unde erau deținuții până în 1989 e ca un beci. Nici nu se vede că acolo era penitenciar, literalmente în pământ, în condiții pe care nici să le imaginăm nu putem. Dacă trecem în partea cealaltă, sunt penitenciarele de astăzi, care nu pot fi comparate cu cele dinainte, dar care, categoric, pot fi îmbunătățite. Prin urmare, am redactat un memorandum pe care l-am trecut în Guvern și pe care îl adăugăm la foaia de parcurs cerută de decizia pilot a Curții Europene privind detenția necorespunzătoare și acolo avem toate măsurile pe care le-am considerat necesare, pentru deținuți pe de-o parte, pentru angajați de cealaltă parte. Condițiile necorespunzătoare: nu peste tot în țară au numărul de patru metri pentru deținut, cum ne cere Curtea Europeană sau trei metri dacă un timp petrecut în aer liber. Unele penitenciare au igrasie sau nu au lumină. (…) Avem în construcție două penitenciare noi, cu o capacitate de 1.000, respectiv 900 de locuri. Avem multe penitenciare unde existem pavilioanele actuale. S-au construit penitenciare noi. Avem penitenciare unde modernizăm celulele existente. Și Poarta Albă face parte din acest program național de aducere la stadiul de primire a standardelor moderne, europene. Am constatat realitatea, am vorbit cu directorul ANP și cu directorul de la Poarta Albă să asigure un echilibru al gradului de supraaglomerare. La Poarta Albă era cea mai mare concentrare, erau cei mai mulți față de norma europeană, de 182%, adică în loc de un deținut, stăteau aproape doi. Am vorbit ca să se ia măsuri de redistribuire a deținuților respectând regimul de executare a pedepsei, cerința CEDO de a nu-i duce la capătul țării. Din momentul acela, de la Poarta Albă deja unii deținuți au fost transferați și directorul ANP a stabilit un plan național de echilibrare”, a spus Tudorel Toader.

Deținuții, scoși la muncă? Brățara electronică la picior, ca să „nu se vadă”

După debandada prin care mai mulți deținuți celebri și-au redus enorm pedepsele prin prisma scrierilor de cărți, practică redusă în prezent, reprezentanții ministerului Justiției încearcă să caute alternative pentru a ușura detenția. Fie că vorbim de trimiterea deținuților la muncă, fie că se reia povestea brățării electronice, Tudorel Toader susține că aproape 15.000 de deținuți din 22.000 sunt apți de muncă și ar fi cazul să iasă la… cules de roșii.

„După aceea a venit legea 169, cu recursul compensatoriu, iar noi acum, la nivelul ministerului, elaborăm un proiect care probabil va fi gata într-un termen scurt, ca să nu-i mai ținem pe deținuți neapărat în penitenciare, ci să le facilităm în executarea pedepsei prin brățara electronică. Eu nu sunt ministru de când se vorbește… Avem aproape finalizat proiectul și propunem ca pedeapsa mică sau o fracție, partea finală, să o execute supravegheat cu acea brățară electronică, la mână sau la picior. Înțeleg că alte state preferă la picior, ca să nu se vadă… Am mai luat o măsură: am făcut o statistică pe care am prezentat-o în Guvern acum două săptămâni. Avem aproape 22.000 de deținuți în penitenciare, din care peste 14.900 sunt apți de muncă, pe care îi vom încerca să le asigurăm reinserția socială și să îi scoatem la muncă. (…) De ce și-ar da acordul? Pentru că, probabil, decât să stea într-un perimetru închis într-o celulă, mai degrabă se duce la cules de roșii sau nu știu ce. Stă în aer liber și pentru că muncind își reduce din pedeapsă și este plătit cu 40%. Le oferim posibilitatea de a executa parte din pedeapsă muncind pentru ei”, a mai spus Tudorel Toader.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.