Ministrul german de Externe a ajuns la Constanța. „Pe Dunăre și prin Port pot fi transportate 2 milioane de tone de cereale”

Ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, a sosit astăzi în Portul Constanța. Alături de oficialități locale și de reprezentanți ai unor companii germane care activează în porturile maritime românești, oficialul german a discutat despre exporturile de cereale din Ucraina prin portul Constanța. La întâlnire a participat directorul general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, Florin Goidea. Din delegația germană mai fac parte Ambasadorul Republicii Federale Germania, Dr.Peer Gebauer, șeful departamentului Politică Tehnologică Internațională, Economie Digitală și Mobilitate, Tilman Enders, reprezentantul regional pentru Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală, Matthias Lüttenberg, purtătorul de cuvânt al Ministerului Federal al Afacerilor Externe, Christofer Burger și directorul general al Direcţiei Generale Afaceri Europene, Sibylle Sorg.

Ministrul german al Afacerilor Externe a co-prezidat, la București, conferința Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. România și Germania sărbătoresc în acest an 30 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa. Pe Dunăre şi prin portul Constanţa pot trece anul acesta două milioane de tone de cereale din Ucraina, în condițiile în care 18 milioane de tone trebuie exportate din această țară, iar acordul pentru deblocarea transportului pe Marea Neagră este încă sub semnul întreării, a arătat, vineri, la Bucureşti, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său român, Bogdan Aurescu.

Pe Dunăre, prin portul Constanţa pot trece anul acesta două milioane de tone de grâu din Ucraina. Nu este cantitatea totală, însă este o parte importantă, pentru că fiecare tonă contează. Două milioane de tone de cereale ar putea fi bune pentru o ţară ca Pakistanul şi pot hrăni 16 milioane de oameni. Fiecare efort contează şi merită”, a insistat ministrul german.

Vineri seara, Annalena Baerbock se va afla la Constanţa, pentru a discuta cu reprezentanţii companiilor germane care lucrează în construcţii şi în infrastructura feroviară de acolo.

Am reuşit în iunie să transportăm 2,5 milioane de tone din Ucraina, aproximativ jumătate din cantitatea exportată în anii precedenţi”, a explicat ministrul.

Ea spune că deocamdată e prea devreme pentru a putea spune dacă va funcționa acordul dintre Ucraina și Rusia mediat de Turcia și ONU pentru deblocarea transportului cerealelor pe Marea Neagră și de aceea a subliniat că „fiecare tonă de cereale din Ucraina contează”.

„Angajamentul dumneavoastră este de o însemnătate deosebită pentru efortul nostru comun de a debloca exporturile de cereale din Ucraina. 18 milioane de tone de cereale se află în Ucraina, 18 milioane de tone de cereale pe care le aşteaptă oamenii din Africa şi din Asia în mod urgent. Aici contează fiecare zi, pentru că părinţii se întreabă în fiecare seară ce le pot da de mâncare copiilor”, a afirmat șefa diplomației de la Berlin.

Auzim de la ONU şi de la Turcia nişte prime semnale de speranţă că poate s-ar redeschide transportul maritim din Odesa. Însă este prea timpuriu să răsuflăm uşuraţi, pentru că abia după ce prima navă va fi părăsit portul din Odesa ne vom da seama dacă promisiunile sunt credibile şi vor fi sustenabile şi dacă au speranţă. Ar fi iresponsabil în aceste vremuri să nu lucrăm în paralel la alternative şi am făcut acest lucru împreună şi pentru acest lucru sunt recunoscătoare”, a spus Baerbock.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *