Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, în vizită la Constanța: „Nu putem să întoarcem elevii numai la cretă și creion. Ei sunt generația tehnologiei, vin de acasă cu utilizarea tabletei în minte”

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, efectuează vineri o vizită în Constanța, programul incluzând mai multe puncte de interes. Andronescu a participat prima dată la evenimentele organizate cu ocazia Centenarului Colegiului Național „Mihai Eminescu”, eveniment la care au participat mai multe oficialități locale, precum președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu; primarul Decebal Făgădău, subprefectul Ionuț Done, rectorul Universității „Ovidius”, Sorin Rugină; președintele Asociației Casa „Mării Negre”, Dorin Popescu; inspectorul general al Inspectoratului Școlar Constanța, Gabriela Bucovală sau prezența nelipsită de la orice tăieri de panglici, senatorul Nicolae Moga.

„Felicit conducerea acestui colegiu pentru că reușește să mențină un standard ridicat în învățământul constănțean. Sunt conștient că drumul spre modelarea unei generații este anevoios, dar cred că este esențial să investim în educație, în viitorul nostru ca popor. Suntem cei care îi pregătim pe tinerii de astăzi pentru România de mâine, iar rolul nostru este semnificativ în progresul lor. Rămân un susținător ferm al dezvoltării învățământului constănțean și îmi doresc ca numărul tinerilor care au performanțe în acest domeniu să fie din ce în ce mai mare”, a spus președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu.

După ce a fost dezvelită o placă aniversară, ministrul Ecaterina Andronescu a precizat că trebuie să ne plecăm frunțile în fața memoriei profesorilor, dar a și amintit de un proiect necesar al Ministerului Educației Naționale, privind informatizarea școlilor, care este astăzi în etapa la care scriem proiectul.

„Astăzi trebuie să plecăm frunțile în fața memoriei profesorilor care au făcut ca această școală să fie ceea ce este astăzi, să le mulțumim și să îi asigurăm de tot respectul nostru pe cei care astăzi duc tradiția școlii mai departe și, sigur, să sprijinim Colegiul cu tot ce putem pentru creșterea permanentă a performanței. Acestea sunt gândurile care mă încearcă pe mine în acest moment. Au nevoie de proiectele pe care noi le avem în vedere, cum ar fi dotarea școlilor cu o tablă inteligentă și a elevilor cu tablete. Sper să reușim să ducem proiectul acesta la bun sfârșit. Este un pas spre creșterea performanței, cred eu, pentru o generație care a venit de acasă cu utilizarea tabletei în minte și în mânuțele lor. Noi nu putem să îi întoarcem aici numai la cretă și la creionul cu care scriu pe caiet. Un salt în formarea elevilor prin utilizarea tehnologiilor moderne trebuie să facem. Ei sunt generația evoluției și informației. Acum suntem la etapa la care scriem proiectul, nu poate fi făcut bătând din palme, pentru că e vorba de o sumă importantă având în vedere numărul de elevi pe care îi avem în gimnazii și în licee în mod deosebit. O să dureze ceva până când UE ne va aproba, câteva luni de zile”, a spus Ecaterina Andronescu.

Criterii pentru selecția manualelor

Ne-am obișnuit cu toții ca, în fiecare an, manualele școlare să fie etalonul amatorismului. Datele eronate duc la învățătură greșită, exact ceea ce se întâmplă cu elevii în ultimii… mulți ani. De data aceasta, ministrul susține că s-au impus criterii serioase privind selecția acestor manuale.

„În acest an, noi am rescris metodologia pentru manuale, am deschis competiția, pentru că interesul nostru este să avem manuale corecte, de calitate. Anul acesta, saltul spre calitatea manualelor este absolut imens. Se punctează cu 100 de puncte calitatea manualelor și nici un manual nu este selectat dacă obține mai puțin de 95 de puncte. Este un criteriu care o să ne asigure că vom avea manuale de calitate. Este o responsabilitate foarte mare și a celor care fac evaluarea manualelor. Nu trebuie să fii specialist în geografie ca să vezi că la Turnu Severin ai pus Turnu Măgurele… Eu cred că au fost și neatenții, ca să le numesc într-o manieră ușor academică”, a mai spus Andronescu.

Transportul școlar, pe masa MDRAP

În ceea ce privește transportul elevilor către și de la unitățile de învățământ, Constanța ocupă un loc aparte. Consiliul Județean și Asociația Elevilor nu se înțeleg de fel și, astfel, se impun măsuri de la București. Probabil una dintre acestea ar fi livrarea unor microbuze școlare, achiziționate de MEN.

„În bugetul Ministerului Dezvoltării, pentru că acolo sunt bugetele pentru școlile noastre, sunt banii pentru 2.300 de microbuze. Noi analizăm la Ministerul Educației unde vor fi distribuite acestea, cu prioritate acolo unde ele se impun ca să îi aducem pe elevi din mediul rural spre mediul urban și poate chiar din urban spre școală. După ce se aprobă bugetul, în timpul acestui an școlar deja microbuzele vor fi contractate și livrate”, a mai spus ministrul Andronescu.

Cum l-a pus ministrul Andronescu pe Moga la colț, pe coji de nucă

Senatorul Nicolae Moga este un campion al fantasmagoriilor. În afară de luna de pe cer, senatorul ni le-a promis pe toate, înainte de ultima gogoriță, spitalul NATO, a fost… universitatea multiculturală.

În martie 2015, Nicolae Moga anunța că „nu a fost nimeni împotrivă, ba toți s-au pronunțat pentru această idee”. Întrucât nu a fost nimeni împotrivă, în patru ani nu s-a făcut nimic, deși toți inițiatorii de atunci, șase la număr, în afară de unul singur – Gelil Eserghep, sunt și astăzi parlamentari. Moga mai vorbea atunci de punerea în aplicare a proiectului în anul școlar 2016 – 2017, fie de la zero, fie prin transformarea unei universități locale. Sau fie deloc, cum s-a și întâmplat.

Între timp, ministrul Ecaterina Andronescu l-a liniștit pe Nicolae Moga, chiar la Constanța și în prezența acestuia:

„Astăzi am venit din nou să facem un centru multicultural, de excelență, în sensul în care încercăm să creștem performanța. Este foarte important să faci o universitate multiculturală, ți-ar trebui profesori pentru programele de studii pe care le inițiezi, limbile pe care le iei în considerare. Este foarte complicat să facem asta de la început și, atunci, un centru de excelență care se orientează spre activitatea de cercetare, care să aibă abordări multiculturale, cred că ar putea să fie un început. Cum vor continua, le urăm succes!”, a spus Ecaterina Andronescu.

Vizita în Constanța a ministrului Educației a continuat la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, unde a fost pregătit de elevi un spectacol pentru invitați, apoi la Universitatea „Ovidius”.

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*