Ministrul Educației a decis REDUCEREA numărului de elevi în clasele de liceu. Despre desfiinţarea inspectoratelor şcolare: „NU cred că România este pregătită”

Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a decis că numărul de elevi în clasele de început de ciclu în învăţământul liceal de zi, se va reduce de la 28 la 24 de elevi în clasă pentru filiera tehnologică și învățământul profesional, și de la 28 la 26 de elevi în clasă pentru filiera teoretică. Joi, 21 ianuarie a fost transmis la Monitorul Oficial Ordinul de Ministru pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular, precum și emiterea avizului conform în vederea organizării rețelei unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2021-2022. Astfel, decizia de astăzi modifică OMEC nr. 5599/2020.

Având în vedere modificările promovate, activitățile specifice mobilităţii personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar (privind constituirea, încadrarea şi vacantarea posturilor didactice/catedrelor din unităţile de învăţământ preuniversitar) au fost decalate corespunzător. Astfel, inspectoratele şcolare vor transmite până la data de 1 februarie 2021 la Ministerul Educaţiei proiectele planurilor de școlarizare revizuite conform noilor reglementări, în vederea fundamentării cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat. Această măsură se constituie într-un pas concret în direcția României Educate, precizează cominicatul ministerului.

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi că inspectoratele şcolare nu pot fi desfiinţate „mâine”, pentru că România nu este pregătită să predea autorităţii locale conducerea şcolilor.

Sigur că este un obiectiv acela al descentralizarii inteligente, care să facă sistemul de educaţie mai funcţional. Dar dacă am desfiinţa inspectoratele şcolare mâine, mă tem că nimeni nu ar mai putea repara ceva în sistemul de educaţie. Eu nu cred că România este pregătită în momentul ăsta să predea conducerea şcolii la nivelul autorităţii locale, fără inspectorat. Putem să le luăm din atribuţii, toate atribuţiile, dar să ştim cine preia acele atribuţii şi să ne asigurăm că facem mai bine şi nu mai rău”, a spus Cîmpeanu, în cadrul Forumului Bunei Guvernări Locale în Educaţie.

USR a propus anul trecut desfiinţarea Inspectoratelor Şcolare, pentru „a rupe lanţul vicios al controlului politic asupra sistemului de Educaţie”, iar rolul acestora să fie transferat către consiliile de administraţie.

Vin banii pentru bursele școlare

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi că a cerut 530 de milioane de lei în bugetul învăţământului pentru bursele şcolare din 2021.

Hotărârea de Guvern din decembrie privind cuantumul minim al burselor pentru elevi 100 de lei este binevenită, necesară. Nu este deloc îndeajuns, pentru că în anul 2020 cuantumul total al acestor burse la nivel naţional a fost de 270 de milioane de lei. Împărţiţi cele 270 de milioane de lei la 9 luni, asta înseamnă 30 de milioane. Împărţiţi la cei aproape 3 milioane de elevi şi o să vedeţi că veţi obţine un cuantum de 10 lei pe lună/elev”, a afirmat Cîmpeanu.

Ministrul a mai spus că a solicitat 530 de milioane de lei în buget pentru bursele şcolare:

Am insistat ca aceste sume, de data aceasta 530 de milioane de lei, să fie cuprinse în buget, să se plătească prin autorităţile locale, dar să vină din buget. (…) 530 de milioane de lei am cerut pentru bursele şcolare, (…) la care se adaugă o creştere absolut necesară pentru costul standard per elev destinat cheltuielilor materiale. Această creştere trebuie să fie semnificativă şi trebuie să fie acoperită. (…) Este mult mai importantă creşterea acestei componente destinate cheltuielilor materiale decât cea destinată creşterilor salariale, fără să neglijez importanţa creşterilor salariale. Această sumă ar trebui să fie de aproape 600 de milioane de lei şi să fie distribuită prin bugetele autorităţilor locale”, a declarat ministrul.

Cîmpeanu a susţinut că urgenţa zero în educaţie o reprezintă deschiderea şcolilor în condiţii de siguranţă şi recuperarea pierderilor. Sorin Cîmpeanu a afirmat că nici în anul şcolar viitor nu vor ajunge la timp manualele de clasa a IX-a:

Planuri cadru au fost realizate de către comisii de lucru în luna august şi au şi fost validate în luna august. Acum cei care le-au lucrat şi cei care le-au validat înţeleg că nu mai sunt de acord cu ele. O opinie personală, fără să îmi depăşesc limitele de competenţă, nici eu nu sunt de acord cu forma lor, îndeosebi pe filiera teoretică. (…) Sub nicio formă, am anunţat încă din prima zi de mandat, procesul nu se poate încheia până la începerea şcolii în anul şcolar 2021-2022. Iarăşi nu vom avea manuale la clasa IX-a„, a spus ministrul în cadrul Forumului Bunei Guvernări Locale în Educaţie, organizat de Societatea Academică din România.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.