Ministrul Dobre, dezamăgit că antreprenorii de pe litoral nu răspund la apelul Ministerului Turismului. Făgădău, supărat pe Jandarmerie: „Neversea nu este un Untold mai mic!”

Este greu să lucrezi cu oamenii. O simte din plin ministrul constănțean Mircea Titus Dobre, care, în această perioadă, a întreprins două deplasări pe litoral, pentru a discuta cu operatorii din turism. Dacă, de regulă, agenții economici se plâng de dezinteresul reînființatului minister al Turismului, iată că, la invitații, nu profită și conferințele ministrului se desfășoară cu sălile aproape goale. De altfel, Dobre a precizat că a simțit acest lucru și joi, la Neptun și vineri, la un hotel din stațiunea Mamaia și se așteaptă ca și la următoarele două întâlniri din lunile mai și iunie să fie… cam la fel.

Mircea Dobre 2

„Sunt puțin dezamăgit că nu foarte mulți privați au răspuns la aceste invitații, lucru pe care l-am observat și în zona de sud a litoralului și ar trebui să fie o colaborare mult mai dinamică între privat și instituția publică centrală. (…) Venim în fața dumneavoastră ca să răspundem la întrebările pe care trebuie să ni le puneți. Chiar dacă vor fi mai încuietoare, trebuie să facem față și să răspundem, ca să fim pregătiți să primim turiștii pe litoralul Mării Negre”, a spus Mircea Titus Dobre.

Mircea Dobre 3

 

Făgădău l-a salvat pe Dobre și l-a certat pe reprezentantul Jandarmeriei. „Colegii primari m-au certat că de ce i-am dat bani mai mulți lui Nicolae Matei”

Supărarea ministrului a beneficiat de alinarea primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău, care a precizat că preferă „calitatea și nu cantitatea”. Totodată, l-a dojenit pe reprezentantul Jandarmeriei, care a făcut „greșeala” în discursul său să spună că festivalul Neversea este „un Untold mai mic”, aspect care l-a iritat pe Făgădău.

„Nu sunt complet de acord cu domnul ministru. Prefer calitatea și nu calitatea. Multă vreme am fost separați, cu toții, autoritatea locală cu cea centrală, privatul de public, ori cred că în momentul de față turismul devine prioritate națională și fiecare dintre noi trebuie să sprijine acest deziderat. Evident că la nivel local interesele se dezvoltă: municipiul Constanța, care a fost declanșator pentru schimbarea litoralului românesc, își propune să extindă durata sezonului. Trebuie să știm câte camere avem, care este structura de cazare, câte locuri de parcare, pentru atragerea numărului de turiști, pe perioade cât mai mari. Mă bucur că domnul ministru bate toată țara, însă problemele în loc să devină mai puține, devin mai multe, de aici fiecare trebuie să își ia răspunderile. Eu am înțeles că prin înființarea Ministerului Turismului nu va veni ministrul să facă treaba primarului, nu va veni ministrul să facă treaba proprietarilor de afaceri, ci unde există bariere în dezvoltare să le elimine! (…) Din perspectiva municipiului, avem de anul trecut niște plaje largi, frumoase, centrul istoric se transformă de la o zi la alta într-un punct de atracție și interesul meu este să unesc cele două trupuri: Mamaia și Constanța și să generăm dezvoltare! În momentul în care am scris planul de dezvoltare, ceilalți colegi din primăriile din zona metropolitană ne certau: de ce îi dai lui Matei (fostul primar de la Năvodari, Nicolae Matei – n.r.) atâția bani și atâtea proiecte? Pentru că trebuie să unim autostrada, să generăm dezvoltare pentru Ovidiu, Năvodari, Lumina, profitând de polul de atracție: Mamaia! Iată că noi putem planifica și schimba nu numai mentalități, dar și tendințe de dezvoltare dacă lucrăm coordonat și planificat. (…) Nu va fi un Untold mai mic, Neversea va crește de la an la an și va depăși Untold. Avem multe evenimente și merg să extindem stațiunea Mamaia înspre Năvodari și înspre Constanța, să dăm un semnal că de la un capăt la celălalt, de la Sulina până la Vama Veche suntem o mare familie și ne interesează să construim un produs turistic complet integrat, care se numește Dobrogea, care are tradiții, cultură, înzestrare, cu oameni buni specialiști. Eu am venit doar să dau acest mesaj de susținere de unificare a eforturilor. Din punct de vedere tehnic, avem multe probleme fiecare dintre noi, privații, domeniul public. Plecând de la inventarierea domeniului, eu mă cert cu Apele Române, că nu știm unde e granița… sunt multe lucruri de făcut. Am venit pentru a spune că municipiul Constanța sprijină eforturile de unire și cred că vom rezolva toate problemele. (…) Văd în sală că sunt operatori economici foarte activi, care au făcut echipă bună cu ministrul la legea impozitului specific”, a spus Decebal Făgădău.

Fagadau

Chelaru: „Pregătim dosarul pentru ca Năvodari să devină un oraș turistic”

La evenimentul de vineri din Mamaia a participat și primarul de la Năvodari, Florin Chelaru, care a punctat faptul că orașul pe care îl administrează va deveni „o zonă de interes” pentru antreprenorii din turism.

„Năvodari nu este un oraș istoric, dar în acest moment pregătește dosarul pentru a deveni oraș turistic. Acest proiect este important pentru mine și pentru Năvodari. Am în derulare proiecte care vizează strict turismul din zona orașului: pe PNDL am proiecte care țin strict de infrastructură, utilități, toată zona de litoral va fi modernizată, dacă mă ajută Dumnezeu. Anul trecut, am terminat PUZ-ul, acum întreaga zonă este în construcție, eu cred că va deveni o zonă de interes și în viitorul apropiat să tindă către stațiunea Mamaia. Ca și primar (sic!) al orașului, îmi doresc să vin în sprijinul tuturor celor care consideră că pot, în Năvodari, să își dezvolte afacerile în domeniul turismului”, a spus Florin Chelaru.

Chelaru

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *