Spread the love

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, se află de joi în vizită de lucru în județul Constanța, prilej cu care a dat buzna în mai multe stațiuni. Potrivit acestuia, prezent la o conferință organizată vineri la Instituția Prefectului, alături de președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu; subprefectul Dan Jeacă și directorul ABADL, Hristu Uzun; cele mai mari probleme au fost depistate la Costinești, unde a dispus demontarea unor grinzi metalice care puneau în pericol siguranța turiștilor și montarea unor panouri care atestă zona ca fiind una de risc.

„Ieri și astăzi ne-am propus să verificăm modul în care sunt întreținute plajele de pe litoralul de românesc de către agenții economici care le-au închiriat. Ieri dimineață am vizionat un material cu faleza de la Costinești și prima vizită a fost la această faleză. Ajungând acolo am constatat că există un număr de grinzi metalice amplasate în urmă cu cinci și o parte din ele aveau o poziție care puneau în pericol securitatea turiștilor care vizitau acea zonă. Drept urmare, am dispus ca în cursul săptămânii viitoare aceste grinzi să fie îndepărtate. Am și găsit modalitatea și am solicitat domnului director Uzun să îmi prezinte săptămâna viitoare finalizarea acestei activități. În urma vizitei de la Vama Veche, 2 Mai, Mamaia, Constanța, Neptun, am dispus să se trimită agenților economici o adresă prin care să li se amintească prevederile legale, care spun că dumnealor au obligația să respecte câteva lucruri importante: pubele de gunoi, 30% din suprafața plajei închiriată să fie pusă la dispoziția celor care vin cu cearceafuri. În analiza făcută ieri, parte din agenții economici au respectat acest lucru și aveau indicatoare în acest sens. La Costinești am mai dispus să se facă panouri de avertizare, care să atenționeze că acea zonă este nesigură”, a spus ministrul Deneș.

Bani, bani și iar… bani de la minister pentru județ

Potrivit lui Ioan Deneș, ministerul alocă investiții în zona de mediu, în mai multe localități din județul Constanța, după cum urmează: regularizarea văilor Agigea – Lazu – 480 m liniari – peste un milion de lei; lucrări de consolidare a falezei în zona localității Costinești – 80 m liniari – 490.000 lei; perdele forestiere pe A2 – Bărăganu, Cumpăna, Murfatlar, Valu – 18 ha și Medgidia, Ciocârlia, Murfatlar, 27 ha, aproape trei milioane lei; iar pe autostrada A4 urmează procedura de expropriere pentru peste 50 ha.

„Ministerul Apelor și Pădurilor derulează, printr-un împrumut de la Banca Mondială, o serie de platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd. În Constanța, avem un proiect în acest sens la Saraiu – 1,843 milioane lei, la Nicolae Bălcescu și Dorobanțu – 3,045 milioane lei, la Târgușor – 1,843 milioane, la Mihai Viteazu – 1,9 milioane lei, la Independența – 1,890 milioane lei”, a mai spus Ioan Deneș.

Reabilitarea plajelor se finalizează în 2021

Problema proceselor de degradare prin eroziune a litoralelor este considerată de multe state ca fiind de importanță națională. Eroziunea plajelor duce la pierderi de teritoriu, dar mai ales compromite ecosistemele mării costiere și valoarea socio-economică a zonei litorale, ceea ce poate duce la pagube însemnate  pentru economia națională și dezvoltarea durabilă a țării. Monitorizarea multianuală a litoralului românesc a evidențiat tendința generală de degradare prin eroziune, intensitatea fenomenului fiind accelerata, în ultimul timp, și de efectele schimbărilor climatice, zona costieră a Mării Negre fiind deosebit de vulnerabilă. Astfel, au fost contractate, în februarie 2015, serviciile de “Asistență tehnică pentru pregătirea de proiecte Axa prioritară 5 – Reducerea eroziunii costiere faza II (2014 – 2020)” cu scopul de a încheia contractul de finanțare prin programul POIM pentru reabilitarea costieră a tuturor zonelor prevăzute la secțiunea – termen mediu, și anume: Edighiol și Periboina (punctele de descărcare la mare a apelor complexului lagunar Razelm – Sinoe), Mamaia Nord, Tomis (protecția costieră între portul Constanța și portul turistic Tomis), Agigea, Eforie (între portul Belona și zona Capul Turcului), Costinești, Olimp, Jupiter – Neptun, Balta Mangalia – Venus – Aurora, Mangalia – Saturn și 2 Mai.

„Acest proiect de reducere a eroziunii costiere, de redare și răpire din Marea Neagră a aproximativ 2,5 milioane mp de plajă care va fi pusă la dispoziția turiștilor după finalizare, începe de la Periboina și se termină la 2 Mai. Sunt 11 loturi, cinci în prima etapă, șase în a doua. Prima este în valoare de 1,983 miliarde lei, aproximativ 223 milioane euro; etapa a doua – 2,394 miliarde lei, aproximativ 529 milioane euro. Total –752 milioane euro. În etapa întâi reabilităm două stăvilare, la Edighiol și Periboina; înnisipare la Mamaia, consolidare mal și partea de faleză la Cazinoul Constanța, la fel și la Agigea și lucrări la Eforie. În etapa a doua avem o singură consolidare și cinci înnisipări: Costinești, Olimp, Jupiter, Neptun, Venus-Aurora, Mangalia – Saturn și la 2 Mai – consolidare faleză. (…) Vom răpi mării 2 milioane mp să îi redăm plajelor litoralului românesc, turiștilor și, sigur, zonei economice care se ocupă de turism. Perioada de garanție este de 50 de ani. Ca să fac o comparație: după finalizarea acestui proiect vom avea 100 km de autostradă de nisip! Termenul de finalizare este 2020, dar pe exercițiile de finanțare de la UE mai există noi preconizări. Realist vorbind, etapa a doua va fi finalizată înspre partea a doua a anului 2021. Practic, din acel moment vom avea cei 25 km de plajă! 25 km de noi plaje vor avea o lățime între 75 – 100 m”, a explicat ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.

CITEȘTE ȘI:

ABADL anunță faza a doua a reabilitării costiere. 29 milioane lei pentru implementarea lucrărilor pe litoralul românesc

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *