Miniştrii de externe din UE, unanimitate pentru adoptarea de noi SANCȚIUNI împotriva Belarusului, în criza migranților. Noi BĂTĂLII la granița cu Polonia

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au convenit luni asupra aplicării unor noi sancţiuni împotriva Belarusului, în contextul crizei migraţiei de la granițele UE. Miniştrii de externe europeni au fost unanim în favoarea noilor sancţiuni, dar detaliile nu au fost încă stabilite. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că vor fi vizate liniile aeriene şi agenţiile de turism implicate în „forţarea ilegală a migranţilor”, scrie Reuters.

Circa 4.000 de migranţi sunt blocaţi în păduri, la frontiera Belarusului cu Polonia. Cei mai mulţi provin din Irak şi Afganistan. UE acuză regimul de la Minsk că forţează migranţii să intre pe teritoriul Uniunii, ca reacţie la sancţiunile anterioare impuse după realegerea contestată de anul trecut a preşedintelui bielorus Aleksandr Lukaşenko. O anchetă a Reuters arăta recent că agenţii de turism din Orientul Mijlociu colaborează cu operatori din Belarus şi au asigurat în ultimele luni vize turistice pentru mii de persoane.

Comisia Europeană a anunţat că analizează posibilitatea de a sancţiona şi alte linii aeriene, în afara Belavia, compania naţională bielorusă, căreia i-a fost deja interzis survolul teritoriului UE şi accesul pe aeroporturile europene. Conform ministrului german de externe, Heiko Maas, Turkish Airlines nu s-a implicat. Polonia a raportat numai în noiembrie 5.100 de tentative de trecere ilegală a frontierei. Migranţii din Belarus au mai încercat anul acesta să intre şi în Letonia şi Lituania.

Ministerul de externe de la Minsk a respins ca „absurde” acuzaţiile că Belarusul a organizat criza migraţiei, informează agenţia de presă rusă RIA, preluată de Reuters. Conform agenţiei de presă de stat bieloruse Belta, Lukaşenko a declarat că ţara sa încearcă să convingă migranţii să se repatrieze. UE a intensificat de câteva luni sancţiunile împotriva Belarusului. Printre măsurile deja în vigoare se numără includerea preşedintelui Lukaşenko, a fiului acestuia şi a altor 165 de oficiali belaruşi pe o listă neagră, precum şi restricţii asupra exporturilor de carbonat de potasiu, importante pentru Belarus.

Situația la granița dintre Polonia și Belarus se acutizează și în curând va deveni explozivă. De săptămâni întregi acolo se acumulează o masă tot mai mare de persoane provenite din Asia, Orientul Mijlociu și Nordul Africii care doresc să pătrundă spre Europa Occidentală. Situația umanitară este foarte gravă, dar polonezii susțin că nu pot ceda pentru că asta ar însemna să îi cedeze dictatorului Alexandr Lukasenko care s-ar afla în spatele acestei operațiuni pentru a pedepsi UE pentru sancțiunile impuse după alegerile prezidențiale pe care occidentalii le consideră fraudate.

Forțele de securitate poloneze au folosit tunurile de apă asupra migranților care au aruncat cu pietre, la granița cu Belarus, unde mii de persoane s-au adunat în încercarea de a ajunge în Uniunea Europeană, arată imagini video difuzate marți de autorități, relatează Reuters. Criza a determinat UE să pregătească noi sancțiuni împotriva Belarusului, acuzat că încearcă să destabilizeze blocul comunitar prin împingerea ilegală a migranților peste graniță. Imaginile difuzate de un purtător de cuvânt al guvernului polonez și de Ministerul Apărării au arătat o nouă escaladare a crizei la frontieră, unde migranții s-au adunat în număr tot mai mare pe partea belarusă, în ultima săptămână.

Atenție, atenție, dacă nu respectați ordinele, se va folosi forța împotriva voastră”, spunea un mesaj prin difuzoare adresat migranților care aruncau obiecte, potrivit imaginilor, care au fost difuzate de postul public de televiziune TVP. De asemenea, în imaginile difuzate de guvernul polonez, migranții au fost arătați aruncând cu sticle și bucăți de lemn în gardul de frontieră și în soldații polonezi. Ministerul de Interne a declarat că un polițist a fost grav rănit de un obiect aruncat peste graniță și se află la spital cu o presupusă fractură de craniu.

UE susține că Belarus încurajează migranții să treacă granițaca o reacție la sancțiunile aplicate anterior pentru reprimarea protestelor de anul trecut împotriva realegerii președintelui Alexander Lukașenko. Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, a declarat că afirmațiile potrivit cărora ar fi alimentat criza de la frontieră sunt „absurde”. Ministerul polonez al Apărării a declarat într-un mesaj pe Twitter că autoritățile din Belarus au dat migranților grenade sonore pentru a le arunca asupra soldaților polonezi și a polițiștilor de frontieră. Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez a declarat că guvernul discută posibilitatea lansării de consultări oficiale cu aliații din NATO cu privire la criză.

Ne pregătim pentru un rezultat pesimist – că acest conflict s-ar putea prelungi luni de zile”, a declarat purtătorul de cuvânt Piotr Muller într-o conferință de presă.

Potrivit autorităților poloneze, peste 20.000 de membri ai serviciilor de securitate poloneze din cadrul poliției, poliției de frontieră și armatei consolidează frontiera unde migranții s-au adunat, în apropierea unui punct de trecere din orașul polonez Kuznica. Aproximativ 4.000 de migranți se află în apropierea graniței și mulți dintre ei spun că autoritățile belaruse nu le permit să se întoarcă la Minsk. Anterior, marți, liderul partidului de guvernământ din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a declarat că nu se așteaptă la un conflict armat în acest moment.

Avem un război hibrid, dar un război real, cu arme, nu se află la orizontul nostru. Ne confruntăm cu un inamic imprevizibil”, a declarat Kaczynski la radioul public polonez.

Între timp, Irakul a programat joi un zbor de evacuare de la Minsk. Până în prezent, aproximativ 150-200 de irakieni aflați deja la Minsk s-au înregistrat pentru a zbura spre casă. Alți irakieni aflați la graniță au încercat să se înregistreze. „Lucrăm la acest lucru cu autoritățile belaruse”, a declarat consulul Irakului pentru Rusia și Belarus, Majid al-Kinani.

Numărul este fluctuant, deoarece oamenii sunt blocați la granița belarusă cu Polonia sau Lituania și până acum nu au fost autorizați să se întoarcă la Minsk de către autoritățile belaruse„, a declarat consulul.

În Lituania, autoritățile au declarat că situația este sub control, un ministru adjunct de interne afirmând că au prins 47 de persoane care au încercat să se apropie de graniță.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.