Ministerul Sănătății a semnat contractele pentru echipamente CT și RMN. Reușită pentru Țuțuianu: „Se reduc cheltuielile generate de operatorii privați”

Ceremonia de semnare a contractelor pentru mai multe aparate medicale de înaltă tehnologie a avut loc marți, eveniment la care au participat 19 președinți de Consilii Județene, printre care și cel de la Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

Ministerul Sănătății a semnat contractele de achiziţie pentru 14 echipamente Computer Tomograf (CT) şi 24 aparate de Rezonanţă Magnetică (RMN), alături de 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea şi partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN etc), care vor ajunge în spitalele unde nu există astfel de dispozitive, fondurile fiind împrumutate de Banca Mondială.

Împrumutul acordat de Banca Mondială este în valoare totală de 250 de milioane de euro, iar acordul mai prevede, potrivit Ministerului Sănătății, construcţia de secţii noi ATI şi UPU, Centre de mari arşi, blocuri operatorii şi reabilitarea centrelor existente pentru diverse specialităţi, precum şi achiziţii de echipamente necesare în secţiile de ATI, UPU, blocuri operatorii, paliaţie, imagistică, radioterapie şi screening afecţiuni oncologice.

tudose tutuianu

Președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, prezent la ceremonia de marți, anunțase încă din 10 noiembrie 2017 că se află în tratative cu ministrul Florian Bodog pentru aducerea la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” un RMN nou și un computer tomograf. La momentul anunțului, fusese semnat contractual de furnizare de echipamente de radioterapie , respectiv accelerator linear de particule, computer tomograf simulator, precum și alte dotări specifice pentru Spitalul Județean.

Revenind la ceremonia de marți, Țuțuianu ne-a precizat că este bucuros de îndeplinirea unui obiectiv important.

„Echipamentele oferă posibilitatea unei diagnosticări mai rapide și mai precise vor ajuta și la reducerea cheltuielilor generate prin achitarea serviciilor de imagistică asigurate în acest moment de un operator privat. Totodată, fondurile economisite vor fi redirecționate spre alte secții cu deficiențe. Mă bucur nespus, întrucât am reușit să îndeplinesc o promisiune la care am ținut foarte mult. Am anunțat în luna noiembrie că, la începutul noului an, vom semna un contract de mare însemnătate și astăzi am bifat acest obiectiv. De asemenea, sunt recunoscător reprezentanților Executivului central, care au înțeles această necesitate și nu au ezitat să vină în sprijinul sistemului medical constănțean”, a spus Marius Horia Țuțuianu, pentru TOMIS NEWS.

La rândul său, premierul Mihai Tudose a precizat că astfel de evenimente să nu mai fie „extraordinare”, întrucât statul este obligat să asigure servicii medicale.

„Aş vrea ca aceste lucruri să nu mai fie evenimente extraordinare şi ca orice român, care se duce la spitalul cel mai apropiat de locul unde locuieşte sau i s-a întâmplat un necaz, să beneficieze de tot ceea ce are dreptul să beneficieze. Nu este o pomană. Statul este obligat. Suntem cu toţii obligaţi – şi noi, Guvernul, şi dumneavoastră, reprezentanţii autorităţilor publice locale, preşedinţi de consilii judeţene sau primari – să punem la dispoziţie oamenilor pe care îi reprezentăm tot ceea ce înseamnă protecţia şi ajutorul statului şi în domeniul sănătăţii”, a spus premierul Mihai Tudose.

Astfel, 34 de spitale din țară și din Capitală vor fi dotate cu echipamente de imagistică de tip Computer Tomograf (14), Rezonanță Magnetică Nucleară (24) și 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN). Cele trei contracte în valoare de 19,8 milioane de euro sunt finanțate din Acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane euro, accesat în anul 2014, și deblocat în cursul anului 2017.

CITEȘTE ȘI:

PMP și PNL au scos săbiile. Palaz le recomandă liberalilor… morcovi

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *