Ministerul Sănătăţii a pus în PERICOL siguranţa naţională, publicând datele referitoare la procesul de vaccinare. Voiculescu, în prag de DEMITERE

Vlad Voiculescu va fi chemat la audieri în Parlament, dacă Guvernul nu lămurește problema listelor cu testarea pe județe. Deşi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, s-a arătat nedumerit în ceea ce priveşte „deranjul” pe care l-a provocat în sistemul de siguranţă naţională, publicând date referitoare la procesul de sănătate, au apărut dovezi clare care pun în evidenţă acest lucru. Mai exact, din dorinţa de a fi „transparent”, Voiculescu a publicat listele cu centrele de vaccinare unde au fost imunizaţi angajaţi militari care urmează să aiba misiuni în strănătate.

Este vorba de poziţiile 2148  şi 2154, unde se precizează clar categoriile de angajaţi care au fost vaccinaţi.

Premierul Florin Cîțu susține că așteaptă mai multe rapoarte din partea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, inclusiv cel referitor la incendiul de la „Matei Balș”. Cîțu a spus că dorește să vadă dacă măsurile care ar fi trebuit implementate după incendiul de la Spitalul din „Piatra Neamț”, au fost puse în aplicare de Vlad Voiculescu.

Nu am făcut încă o evaluare, aceasta se face la jumătatea anului. Nu știu care va fi rezultatul raportului, dar știu raportul lăsat de ministrul Tătaru și acolo erau niște măsuri care ar fi trebuit implementate. Aștept să văd acest raport, dar și restul rapoartelor, pentru a vedea dacă au fost implementate măsurile”, a spus Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri că nu este nicio dispută între el și ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, afirmând totodată că „transparentizarea este foarte importantă”.

Nu există o dispută între mine și Vlad Voiculescu pe nicio temă. Publicarea bazei de date este un lucru pe care l-a făcut Ministerul Sănătății. Ideea este că am fost sesizat și orice sesizare care vine de la cetățenii României sau de la vreo instituție a statului trebuie să vedem cum trebuie să fie rezolvată. Nu sunt specialist, vom vedea este sau nu vreo problemă. Din punctul meu de vedere subiectul este încheiat, transparentizarea este foarte importantă”, a spus Florin Cîțu la Parlament.

Vlad Voiculescu va fi chemat la audieri în Parlament, dacă Guvernul nu lămurește problema listelor cu testarea pe județe, declară Nelu Tătaru. Demersul lui Vlad Voiculescu de a publica lista cu testele Covid-19 pe județe este corect pe fond, dar trebuie să existe unele avize, declară într-un interviu la RFI președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, Nelu Tătaru.

Fostul ministru PNL al Sănătății se referă pe de altă parte în interviu la dezvăluirile făcute de societatea civilă privind existența unui sistem paralel de vaccinare în București și precizează că a discutat cu reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare și că urmează ca săptămâna viitoare să existe lămuriri, iar centrele respective de vaccinare „să intre în circuitul deschis”.

Întrebat cum i se pare demersul lui Vlad Voiculescu de a publica lista cu testele pe județe, Nelu Tătaru a spus că, plecând de la principiul că populația trebuie să fie informată, numai că fiecare informație trebuie să fie asumată, avizată și corectă: „Nu știu, nu am cunoștință în acest moment dacă acele informații care au ajuns către populație au fost avizate de structuri sau nu, cred că aici este treaba Guvernului și a premierului să evalueze sau să verifice. Dar mă reîntorc, este absolut necesar, atât pentru o informare corectă, ca aceste date să vină și să vină defalcat pe fiecare zonă, după cum și evoluția acestei pandemii o vedem diferită pe fiecare din zonele din țara noastră”.

Întrebat, de asemenea, dacă pe fond, demersul lui Vlad Voiculescu de a publica lista cu testele pe județe i se pare corect, Tătaru a răspuns: „Da, pe fond, mi se pare corect. O transparență trebuie să existe, informarea trebuie să existe, dar acele lucruri pe care noi le considerăm amănunte și care înseamnă asumarea și corectitudinea unor date cu avizarea de către instituția respectivă trebuie să existe”.

Bode: „Nu este normal ca listele să fie publicate cu adrese din sistemul de apărare

Nu este normal ca listele să fie publicate cu adrese legat de sistemul de apărare, că nu ne sunt toți prieteni și pot fotografia și filma, spune ministrul de Interne, Lucian Bode, cu privire la publicarea datelor defalcate referitoare la procesul de vaccinare.

Eu spun foarte clar că nu este normal ca listele să fie publicate cu adrese legat de sistemul de apărare, de ordine publică. Înțeleg că era vorba și despre serviciile de informații. Vezi adresa strada x, nr Y și constați că acolo s-au vaccinat cetățeni din structurile respective. Din acel moment poți să te aștepți, că nu ne sunt toți prieteni pe pământul ăsta, dar pot veni să fotografieze, să filmeze… Nu mi se pare normal să dăm publicității”, spune ministrul de Interne, Lucian Bode.

El precizează că, din rândul polițiștilor care și-au exprimat intenția de a se vaccina, s-au imunizat peste 50%, „adică undeva 26-27.000 de angajați din structurile MAI”.

Preşedintele PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, a transmis că nu este nicio problemă cu publicarea datelor statistice despre vaccinare, pentru că sunt date statistice. Fostul ministru al Muncii spune că știe „ce tactică are sistemul public, mai ales cel militarizat”, dar trebuie verificat „ce s-a întâmplat cu cele 37 de centre de vaccinare din 48, cui se adresau ele și ce capacitate aveau”. „Altfel, se acutizează acest sentiment că unii români sunt speciali și alții mai … fraieri. Dacă nu se explică”, a mai scris Alexandru.

Nu este nicio problemă cu publicarea datelor statistice despre vaccinare. Sunt date statistice. Americanii, partenerii noștri, ca să dau doar un exemplu, publică de ani buni ce nici cu gândul nu gândiți. Și sunt OK. România chiar este parte din Open Government Partnership lansat de americani în 2011. Publicarea de date deschise ține de sănătatea funcționării instituțiilor, pentru că tot ceea ce face sistemul public nu o face pentru el ci reprezintă un mijloc pentru a servi cetățenii. Nu are de ce să îi fie frică de ei”, subliniază Violeta Alexandru.

Aceasta spune că în cele două experiențe de Ministru a văzut un munte de obstacole „pentru fiecare set de date deschise publicat”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.