Ministerul Justiției a selectat șase candidaţi pentru funcţia de procuror european delegat în România. Unul dintre ei i-a anchetat pe Ponta și Dragnea

Ministerul Justiţiei a anunţat, vineri, că a selectat şase candidaţi pentru funcţia de procuror european delegat în România. Printre aceştia se numără şi Jean Uncheşelu, procurorul care anchetează vizita lui Dragnea în SUA din 2017 şi care l-a anchetat pe Ponta în dosarul Turceni-Rovinari, în care fostul premier a fost achitat în prima instanţă.

Este vorba despre Dana-Manuela Ana, Camelia-Elena Grecu, Constantin Irina şi Jean-Nicolae Uncheşelu – Direcţia Naţională Anticorupţie, Dana-Cristina Bunea – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Florin Bogdan Munteanu – Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Un număr de 14 candidaţi au fost selectaţi pentru a susţine interviurile pentru funcţia de procuror european, respectiv Dana Manuela Ana, Cristina Dana Bunea, Camelia Elena Grecu, Constantin Irina, Paul Chiosac, Claudia Irina Chivu, Alexandru Liviu Lascu, Florentina Mirică, Bogdan Florin Munteanu, George Nica, Gianina Oreviceanu, Gabriela Popa, Jean Nicolae Uncheşelu şi Elena Hach.

Comisia de selecţie a fost formată din ministrul Justiţiei, Stelian Ion – preşedinte; şeful Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Mateescu; procurorul DNA Anca Jurma şi Gheorghe Bocşan, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii europeni delegaţi în România vor acţiona în numele Parchetului European (EPPO) în statele lor şi vor avea aceleaşi competenţe ca procurorii naţionali în ceea ce priveşte investigaţiile, urmăririle penale şi trimiterea în judecată. Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kovesi, fost procuror-şef al DNA în România, este o structură a UE înfiinţată în aprilie 2017, în baza procedurii de cooperare consolidată, la care participă doar statele membre care doresc. În prezent, sunt 22 de state membre participante, între care şi România, potrivit site-ului www.consilium.europa.eu. Rolul acestei structuri este de a colabora mai strâns în investigarea şi urmărirea penală pentru infracţiuni care afectează bugetul UE, precum: frauda, corupţia, spălarea de bani, frauda transfrontalieră în materie de TVA. Parchetul European va efectua investigaţii transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10.000 de euro sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane de euro. Parchetul European este format dintr-un procuror-şef european, un colegiu al procurorilor, procurori europeni delegaţi şi camere permanente.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.