Ministerul Justiției a prezentat situația fugarilor care se SUSTRAG executării pedepselor. Morgenstern, bine-mersi în Argentina

Ministerul Justiţiei a anunțat vineri situaţia celor mai căutați fugari români și a precizat că extrădarea acestora depinde de legislația țărilor în care se află. Ministerul Justiţiei a transmis, vineri, detalii cu privire la procedurile de extrădare a unora dintre fugarii celebrii ai României. Ministerul Justiţiei a anunțat că procedurile de extrădare sunt de durată, iar „soluţionarea cererilor de extrădare are loc, potrivit legii statului solicitant, în condiţiile şi termenele stabilite de acest stat”.  Printre cazurile celor mai căutați fugari români sunt amintți Radu Mazăre, Avraham Morgenstern sau Elan Schwartzenberg.

Rizea Cristian: Cererea de extrădare a fost formulată şi comunicată autorităţilor din Republica Moldova ulterior decretului preşedintelui de retragere a cetăţeniei moldave acordate. Persoana a formulat acţiune în justiţie prin care a solicitat anularea acestui decret şi, la data de 29.12.2021, s-a respins cererea lui Rizea. Hotărârea nu este definitivă.

Tudor Florian: a fost arestat provizoriu, în vederea extrădării către România la data de 27 mai 2021 şi este încarcerat într-un penitenciar de maximă siguranţă din Mexic. Procedură în curs, de durată, din cauza legislaţiei străine care prevede termene mai lungi.

Avraham Morgenstern, fostul partener de afaceri al lui Radu Mazăre, a fost prins în decembrie 2017 în timp ce făcea jogging, în Buenos Aires. Omul de afaceri, dat dispărut în același an, deşi se afla sub control judiciar, a fost condamnat în lipsă, la 8 ani de închisoare. El este acuzat că i-ar fi dat mită lui Radu Mazăre ca să îl ajute să câştige licitaţia pentru construirea campusului social din Constanța.

Morgenstern Avraham: Republica Argentina a aprobat extrădarea acestuia, dar hotărârea nu este definitivă. Procedură în curs, recursul fiind pe rolul Curții Supreme de Justiție a Națiunii.

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, se află în penitenciarul Jilava, unde își ispășește condamnarea de 9 ani în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri şi plaje din Constanţa şi Mamaia. Fostu ledil este acuzat și că ar fi primit șpagă de la Avraham Morgenstern, prin Elan Schwartzenberg. Banii ar fi fost ”investiți” de fostul edil într-un complex turistic din Madagascar. 

Mazăre Radu: a fost extrădat de către autoritățile malgașe în mai 2019, aflându-se în executarea pedepsei aplicate. Ulterior, la solicitarea autorităților judiciare române, au fost formulate mai multe cereri de extindere a consimțământului, pentru fapte anterioare extrădării.

Despre Emilian (Elan) Elan Schwartzenberg, Ministerul Justiției transmite că „persoana nu este căutată, nu face obiectul vreunui mandat de arestare sau de executare a vreunei pedepse, deoarece, prin sentinţa penală nr. 403 din 21.05.2020 pronunțată de Tribunalul Bucureşti, s-a dispus faţă de acesta încetarea procesului penal ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale”.

În anul 2022, până la 4 ianuarie, au fost transferate în România 5 persoane private de libertate, iar anul trecut – 2021, au fost aduse în România  872 de persoane private de libertate.

Date statistice disponibile cu privire la situaţia extrădărilor către România în perioada 2019 – 2021, până la data de 20.12.2021:

AnulAprobateRespinseIn cursTotal
20191923445
2020451726
2021533442

Date statistice disponibile pentru anul 2020, în procedura mandatului european de arestare:

România stat emitentRomânia stat de executare
Mandate emise: 755Mandate primite: 751
Mandate executate: 655 (arestați în 2020)Mandate executate: 509
Mandate refuzate: 91 (arestați în 2020)Mandate refuzate: 120

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *