Ministerul Finanțelor iartă firmele dacă nu s-au dotat cu aparate de marcat cu jurnal electronic. Mihu (PSD Constanța): „Totul ține de legea prevenției!“

Firmele mari și mijlocii pot răsufla ușurat, deocamdată. Asta deoarece Ministerul Finanțelor intenționează să introducă un proiect de act normativ în ședința Guvernului, prin care vrea să amâne data de la care toate firmele mari și mijlocii ar urma să fie amendate dacă nu au case de marcat cu jurnal electronic. Amintim că, pentru reducerea evaziunii fiscale și asigurarea unui mediu concurențial corect pentru toți contribuabilii, Ministerul Finanțelor Publice și-a anunțat intenția de a implementa, la nivel național, noul sistem de case de marcat. Astfel, în 24 mai a.c., a fost aprobată Ordonanţa de Urgență a Guvernului nr. 44/2018, potrivit căreia operatorii economici sunt obligaţi să se doteze cu aparate de marcat cu jurnal electronic, după cum urmează: până la 1 septembrie 2018 în loc de 1 iunie 2018, în cazul contribuabililor mari sau mijlocii, iar în cazul contribuabililor mici până la 1 noiembrie 2018 în loc de 1 august 2018. MF spunea, în urmă cu ceva timp, că termenele de 1 septembrie 2018, respectiv 1 noiembrie 2018 sunt termene finale, iar procesul de implementare a aparatelor de marcat dotate cu jurnal electronic este în plină desfășurare.

„Intenția Ministerului Finanțelor Publice este ca acest proces să se deruleze fără afectarea activității operatorilor economici, urmând ca, până la finalizarea implementării noilor aparate de marcat, organele de control abilitate să deruleze o serie de acțiuni de tip preventiv și de îndrumare“, spuneau cei de la Ministerul Finanțelor.

Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor admite însă că este posibil ca firmele să nu poată achiziționa aceste case de marcat, drept pentru care a elaborat un proiect de act normativ prin care comercianţii nu vor fi amendaţi.

Propunerea Ministerului Finanţelor este o gură de aer pentru firmele care nu aveau case de marcat cu jurnal electronic, deoarece acestea riscau amenzi de până la 20.000 de lei, sancțiunile putând duce chiar și la suspendarea activității!

Referitor la propunerea Ministerului Finanțelor, senatorul constănțean Ștefan Mihu a afirmat pentru TOMIS NEWS că totul ține de legea prevenției.

„Dacă se demonstrează că agentul economic, nu din vina sa, nu și-a procurat casă de marcat sau nu s-a fiscalizat cu 1 septembrie, coroborat cu legea prevenției, organele fiscale dau un termen de rezolvarea problemei și dau avertisment“, a spus senatorul Mihu, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *