Ministerul Economiei vrea să intervină în vânzarea participaţiei Exxon în proiectul Neptun: „Operațiunile din Marea Neagră țin de SECURITATE NAȚIONALĂ și nimeni să nu ne pună la încercare!”

Ministerul Economiei ar putea interveni în tranzacţiile cu concesiuni petroliere, din motive de siguranţă naţională şi să accepte sau să respingă preluarea acestora de către entităţi controlate de ţări terţe sau de resortisanţi ai ţărilor terţe, conform unui proiect aflat în dezbatere publică.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă permite statului să intervină în procesul de vânzare a participaţiei pe care compania americană Exxon o deţine în Marea Neagră, tranzacţie asupra căreia oficialii români s-au pronunţat cu îngrijorare în repetate rânduri.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a recomandat Exxon să respecte legislaţia pe care au folosit-o când au intrat în proiectul din Marea Neagră, adica HG pentru transferul de licenţă, precizând că operaţiunile sunt o chestiune de securitate naţională.

„O prioritate a mandatului meu e ca exploatările din Marea Neagră să se realizeze în cel mai scurt timp. Aceste exploatări reprezintă şi o consolidare a securităţii naţionale, nu doar o dezvoltare economică. Mi-aş dori ca Exxon să continue operaţiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislataţia românească pe care au folosit-o când au intrat, adică HG pentru transferul de licenţă. De asemenea, mi-aş dori ca Romgaz, companie a statului român, să fie parte din viitorul consorţiu care va exploata acest perimetru. Operaţiunile de la Marea Neagră reprezintă o chestiune de securitate naţională şi recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru!”, a transmis ministrul Virgil Popescu.

CITEȘTE ȘI:

ExxonMobil plănuieşte să renunţe la toate operaţiunile upstream pe care le are în Europa, inclusiv din Marea Neagră, ca parte a procesului accelerat de înstrăinare de active ce se ridică la o valoare de până la 25 de miliarde de dolari.

Planul, demarat în 2018, reprezintă cel mai mare program de vânzări de active petroliere şi gazifere din ultimele decenii pentru Exxon, acesta incluzând şi participaţii în proiecte de pe alte două continente, Asia şi Africa. În România, Exxon are o cotă de 50% în proiectul de gaze offshore Neptun Deep din Marea Neagră, perimetru în care are partener OMV Petrom. Printre companiile interesate şi contactate de ExxonMobil pentru Neptun Deep se numără Romgaz, PGNiG, compania de petrol şi gaze controlată de statul polonez, LukOil, MOL.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *