Ministerul Economiei lansează schema de ajutor pentru HoReCa. Sectorul, SCUTIT de plata impozitului specific până pe 25 decembrie

Ministerul Economiei a anunțat, miercuri seară, că va lansa schema de ajutor pentru HoReCa săptămâna viitoare. Înscrierea se va putea face de marţi, 29 iunie, de la ora 10.00, până în 12 iulie, la ora 20.00.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului anunţă lansarea etapei de înscriere în cadrul schemei „Horeca” prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 224/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, alimentaţiei publice şi organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare”, a transmis, miercuri seară, Ministerul Economiei.

Formularul electronic de înscriere în cadrul „schemei Horeca” va fi activ pe link-ul granturi.imm.gov.ro, începând de marţi, 29 iunie, ora 10.00. Formularul de înscriere va rămâne activ timp de 10 zile lucrătoare de la demararea înscrierii, până la ora 20.00 a ultimei zile de înscriere, respectiv luni, 12 iulie, ora 20.00, cu posibilitatea prelungirii perioadei de înscriere.

Pandemia COVID-19 reprezintă un şoc major pentru economia globală, dar şi pentru economia naţională. În acest context, industria turistică, structurile de cazare, structurile de alimentaţie, agenţiile de turism, este printre cele mai afectate ramuri ale economiei naţionale.Acest lucru a fost cauzat de restricţiile impuse de Guvernul României în timpul stării de urgenţă şi în timpul stării de alertă”, se arată în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 224/2020.

Schema vizează acordarea unor ajutoare financiare ”în cuantum de 20% din baza de calcul, rezultată din desfăşurarea activităţilor aferente codurilor CAEN prevăzute la art. 3 alin (2), în anul 2020 comparativ cu anul 2019, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 800.000 euro la nivel de întreprindere. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe”.

Bugetul Schemei este estimat la 500 milioane euro, echivalent în lei. Sumele se asigură de la bugetul de stat prin bugetul MEAT, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate cu această destinaţie şi/sau din fonduri externe. Schema se derulează până la 31 decembrie 2021, plata sumelor corespunzătoare urmând a fi realizată până cel târziu la data de 30 iunie 2022, în limita creditelor bugetare. Prin implementarea măsurii se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr maxim de 74.000 de beneficiari.

Joi, ministerul Economiei a revenit cu precizări: „Cursul de referinţă pentru proiect, stabilit de BNR luni 28 iunie 2021 la ora 13.00 va fi verificat automat din aplicaţie. În cursul zilei de azi se va modifica Anexa 7, astfel încât să nu mai fie solicitată suma în euro. 2. Ordinea în care se înscriu potenţialii beneficiari ai schemei nu este relevantă. Numărul RUE nu este criteriu de eligibilitate. Schema nu este făcută pe principiul primul venit, primul servit. Întreaga suma alocată se împarte proporţional tuturor beneficiarilor eligibili”.

Sectorul HoReCa, scutit de plata impozitului specific

Sectorul HoReCa va fi scutit de plata impozitului specific până la 25 decembrie. Decizia a fost luată în ședința de Guvern de joi.

Scutim de plata impozitului specific domeniul HoReCa până la finalul anului, până la 25 decembrie. Această scutire expira luna aceasta şi atunci o prelungim pentru domeniul HoReCa până la finalul anului – a fost aprobată şi aceasta în şedinţa de Guvern de astăzi”, a declarat premierul Florin Cîțu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *