Ministerul Culturii: Două clădiri de cult mahomedan din Tulcea şi Constanţa vor fi restaurate

Două clădiri importante de patrimoniu naţional din Tulcea şi Constanţa, reprezentând edificii de cult mahomedan, vor fi restaurate, a anunţat, luni, Ministerul Culturii după întâlnirea dintre Füsun Aramaz, ambasadorul Turciei în România şi Bogdan Gheorghiu.

„Mă bucur să anunţ că pentru a marca aniversarea a 10 ani de parteneriat strategic între cele două ţări prietene, Ambasada Turciei, cu susţinerea Ministerului Culturii, va organiza un concert de muzică clasică şi o expoziţie de pictură care să evidenţieze orientalismul din Şcoala Românească de la Balcic. Astfel, patrimoniul cultural, dar şi expresiile artistice contemporane sunt valorificate pe teritoriul ţării noastre”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

gheorghiu fusun aramaz

„Dialogul cultural între cele două state a reprezentat o constantă în viaţa socială a România şi a Turciei. Prin intermediul relaţiilor diplomatice, două clădiri importante de patrimoniu naţional din Tulcea şi Constanţa, reprezentând edificii de cult mahomedan, vor fi restaurate. Administrarea proiectului pentru restaurarea celor două moschei va fi gestionat de către Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă (TIKA)”, se arată în comunicat.

În cazul Constanței, este vorba despre geamia Hunchiar. Construită între anii 1867-1868, în timpul dominației otomane a Dobrogei, geamia domina în acea epocă zona, prin minaretul înalt de 24 m, fiind cea mai înaltă construcție din orașul aflat sub dominație otomană. Construită în stil maur, la realizarea acesteia au fost folosite materiale de construcție extrase de la ruinele anticei cetăți Tomis. Datorită valorii sale istorice și culturale, moscheea este clasificată ca monument istoric de ca­tegorie A.

Tema schimbului de experienţă între experţii în restaurarea covoarelor, care a fost sistat din cauza pandemiei, a fost discutată, luni, de ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu şi Füsun Aramaz, ambasadorul Turciei în România.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.