Ministerul Agriculturii REFUZĂ plafonarea prețurilor la raft. Ministrul Oros: „Dacă fixăm prețul, primii afectați vor fi micii producători”

Ideea plafonării prețurilor la produsele alimentare, cel mai probabil, nu va fi aplicată în viitorul apropiat și nici măcar în cel îndepărtat. Ministerul Agriculturii nu agreează o astfel de abordare, în ciuda solicitărilor venite constant de la populație care de la o zi la alta scoate tot mai mulți bani din buzunar pentru coșul zilnic și mai multe instituții, precum ANPC. Astfel, creșterea nejustificată a prețurilor va continua nestingherit, Guvernul arătându-și limitele în această privință.

Luni, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat faptul că ideea plafonării prețurilor la mâncare nu este una bună.

„Am discutat cu toți actorii din piață, comercianții, producătorii și procesatorii, pentru că noi atunci când s-a declanșat criza, a doua zi am făcut un grup de lucru, cu toate segmentele acestui lanț de aprovizionare, producători, procesatori și comercianți. Dacă vine statul și în mod brutal intervine și fixează doar prețul la raft, fără să existe o negociere prealabilă între toți actorii acestui lanț de aprovizionare, cei care dispar primii de pe piață, cei care sunt afectați și pot fi falimentați sunt exact cei mici, producătorii mici și procesatorii mici. Or, în România, producătorii mici și procesatorii mici sunt cei români. Noi nu avem de gând să se întâmple acest lucru cu ei. Eu pot să asigur populația că autoritățile vor face tot ceea ce depinde de ele, ca să nu se întâmple acest lucru, dar trebuie să înțeleagă și populația și producătorii și procesatorii și comercianții, toți trebuie să înțelegem în această perioadă că trebuie să ne comportăm responsabil”, a spus ministrul Oros.

Luni seară, premierul Ludovic Orban a afirmat că Guvernul nu poate interveni să plafoneze preţurile la alimente, pentru că majoritatea produselor din acest domeniu sunt de import, iar producătorii din afara ţării au mărit preţurile.

„Dacă furnizorul extern a crescut preţul, eu nu pot să-i impun să vândă la preţul cu care vindea luna trecută. Nu poţi să impui un preţ din burtă, pentru că produsele vor dispărea de pe piaţă, se vor vinde în mod ilegal prin alte reţele. Eu nu pot să fixez preţul la cartoful sau mărul importat din Polonia. Dacă preţul la care se importă a crescut, evident va creşte preţul şi în România. Sigur că pe anumite produse, cum sunt cele de dezinfecţie, preţurile au luat-o razna. Trebuie văzut şi adaosul comercial, trebuie făcută o analiză pe lanţul de la producător la importator, distribuitor. Soluţia cea mai bună este să creşti producţia”, a spus Orban.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *