Ministerul Agriculturii a MAJORAT ajutorul de stat pentru creşterea animalelor

Ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2021 a fost majorat la 70 milioane de lei, sumă care se încadrează în plafonul aprobat pentru perioada 2015 – 2022, respectiv 759,25 de milioane de lei, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

În Şedinţa Guvernului din data de 10 decembrie 2021 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art.19 alin.(8) din HG nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor. Prin prezentul act normativ se stabileşte majorarea ajutorului de stat, pentru anul 2021, de la 40 milioane lei la 70 milioane lei, sumă care se încadrează în plafonul aprobat pentru perioada 2015 – 2022, respectiv 759.250.000 lei”, se menţionează în comunicatul MADR.

În urma acestui amendament, s-a modificat şi repartizarea sumelor pe specii, proporţional cu fondurile solicitate prin cererile iniţiale anuale, respectiv 30.817.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 39.183.000 lei pentru speciile ovine şi caprine. Fondurile se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2021. Potrivit sursei citate de Agerpres, schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi a celor aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creşterii animalelor. Intensitatea ajutorului de stat este de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice şi de până la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului”, se mai precizează în comunicatul MADR.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.