Militarii români, în pragul REVOLTEI: „Moș Nicolae le-a adus soldaților și gradaților profesioniști o vărguță de la liberali!” PNL: „Nu este o tergiversare…”

O solicitare de retrimitere la comisia de Apărare a unui proiect de lege, ieri, în plenul Camerei Deputaților, a dat foc corpului soldaților gradați profesioniști din Armata Română. Este vorba despre Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, inițiat de fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor.

Dincolo de disputele politice, militarii așteaptă de mai mult timp acest proiect, care aduce schimbări fundamentale în statutul soldaților și gradaților profesioniști din Armata României, cele mai importante fiind legate de faptul că SGP-iștii nu mai trebuie să solicite în mod umil de la superiori prelungirea contractului sau permiterea copiilor acestor cadre militare să fie tratați în unitățile medicale ale MApN.

1
2
3

„Pe soldatul polonez îl umflă râsul când vine la exerciții în România și-l vede pe al nostru făcând șmotru la toaleta lui”

În calitate de vicelider de grup al deputaților PNL, Gabriel Andronache a solicitat retrimiterea la comisie pentru două săptămâni, intervenție suficientă pentru ca militarii să își exprime furia:

„Moș Nicolae le-a adus soldaților și gradaților profesioniști o vărguță de la liberali! O lege așteptată de ani de zile de zeci de mii de militari români și-a găsit în sfârșit locul 18 pe lista plenului de ieri. Domnul Andronache, liberal, solicită modificarea ordinii de zi în sensul aducerii de pe locul 18 pe locul 2. Însă domnul Andronache a continuat: „solicităm retrimiterea la comisia de apărare pentru două săptămâni în vederea unor corelări necesare”. (…) Militarii români din corpul SGP nu sunt la fel de optimiști. Mai degrabă își exprimă îngrijorarea că dispoziția care le permitea să nu mai fie la mâna comandanților pentru înnoirea contractelor de muncă va fi corelată cu șantajul și umilințele din prezent. Cum să renunți la un astfel de instrument care-ți permite să pui la punct orice soldat care te poate întreba de ce este mâncarea stricată, ori botezată de firma de catering, ori corturile… apropos sunt atât de ciuruite încât vezi stelele ca la Observator în nopțile în care nu plouă și nu te obligă să-ți cumperi folie din solda de militar NATO! Contractul din 2 în 3 ani a devenit cel mai eficient mecanism de control. Dacă ai renunța la el, ar trebui să-ți faci treaba și să înzestrezi militarul cu tot ce vede la partenerul polonez – pe care, apropos, îl umflă râsul când vine la exerciții în România și-l vede pe al nostru, cu care s-a antrenat mai devreme, făcând șmotru la toaleta lui. Ar putea părea lucruri mărunte, dar sunt esențiale pentru spiritul unei armate prost echipată, care-și cumpără bocanci cum ajunge prima dată într-un teatru de operațiuni. (…) Mulți militari ar fi rămas în Armata României, așa cârpită cum este ea, dacă ar fi fost respectați! În loc să tăiați drepturi din legi, schimbați-vă atitudinea și acceptați că și copiii soldaților și gradaților profesioniști sunt egali cu ai voștri, iar familiile lor au dreptul să fie tratate în unitățile medicale ale MApN. SGP-iștii nu sunt militari de mâna a doua! Sunt ambasadorii României, lăudați de partenerii strategici pentru curajul lor și nu pentru felul în care îi echipați, tratați, instruiți, plătiți și respectați”, susține un militar.

De partea cealaltă, liberalii susțin că nu este vorba de o tergiversare, ci de o corelare solicitată chiar de MApN.

Este o solicitare venită de la MApN. Eu am făcut solicitarea în calitate de vicelider de grup. În principiu, solicitarea colegilor este aceea de a vedea exact dacă din toate categoriile care sunt cuprinse acum în reglementare nu au fost omise anumite situații. Noul ministru dorește să facă această evaluare, pentru o săptămână. Știu chestiunea aceasta (furia militarilor – n.r.), e adevărat, dar nu este vorba de o tergiversare, pur și simplu se dorește ca toate categoriile să beneficieze și urmează săptămâna viitoare să fie readusă în plen. Am avut destul de multe replici după solicitarea pe care am făcut-o… Dar am făcut-o ca urmare a poziției colegilor din comisia de Apărare, care au primit această solicitare de la nivelul Ministerului”, a spus deputatul Gabriel Andronache, pentru TOMIS NEWS.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti a fost inițiat la începutul lunii martie a.c. și a fost adoptat de Senat în 18 martie. Ajuns la Camera Deputaților, comisia pentru drepturile omului a emis aviz negativ pe 26 martie, cea pentru muncă a emis aviz favorabil la 1 aprilie, la fel și comisia juridică a doua zi și la fel și comisia pentru egalitate de șanse, pe 9 aprilie. Raportul comisiei de apărare a fost favorabil, cu 25 de amendamente admise, pe 2 mai.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.