Militarii, duși de nas tocmai de… minister! „Este o parșivitate și spun bla bla bla și minciuni sfruntate, cu solicitări care nu se susțin. MApN nu se înghesuie pentru cei mulți!”

De ce se temeau militarii români, nu au scăpat… O solicitare de retrimitere la comisia de Apărare a unui proiect de lege, pe 4 decembrie, în plenul Camerei Deputaților, a dat foc corpului soldaților gradați profesioniști din Armata Română. Este vorba despre Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, inițiat de fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor.

Dincolo de disputele politice, militarii așteaptă de mai mult timp acest proiect, care aduce schimbări fundamentale în statutul soldaților și gradaților profesioniști din Armata României, cele mai importante fiind legate de faptul că SGP-iștii nu mai trebuie să solicite în mod umil de la superiori prelungirea contractului sau permiterea copiilor acestor cadre militare să fie tratați în unitățile medicale ale MApN.

La momentul respectiv, politicienii ne-au asigurat că este vorba doar de o corelare, ca să beneficieze toată lumea și că va fi votată repede. Militarii, însă, au avut motive temeinice de îngrijorare, care s-au confirmat marți, 17 decembrie, în ședința Comisiei de Apărare din Camera Deputaților. MApN a solicitat prelungirea dezbaterii pe proiect încă două săptămâni, adică, practic, până în februarie! Solicitarea a fost aprobată. La ședința respectivă a participat și deputatul USR Dumitru Lupescu.

„Prima dată în plenul de săptămâna trecută a cerut PNL retrimiterea la comisie, iar la comisie s-a cerut iar amânare de două săptămâni, asta înseamnă… luna februarie, pentru „corelare legislativă” și că proiectul a fost văzut ultima dată în februarie și că bla bla bla și că de atunci… niște minciuni sfruntate ca să amâne treaba! Probabil că voința politică a partidelor nu are precădere la interesele publice. A fost un consens general de retrimitere la comisie, dar MApN putea până acum să se exprime. Nu trebuia s-o arunce peste gard! Nu zic indolență, dar este o parșivitate a MApN care pe proiectele pentru cei mulți nu se înghesuie și tergiversează și este o solicitare care, după părerea mea, nu se suține! Avea tot timpul din lume să vină, să facă, să dreagă… Acest prea mult politic pune botul la toate mizeriile și, de fapt, Parlamentul este legiuitorul, nu trebuie să asculte orbește de Guvern și să facă ce știe. Dacă vrea… Și acum sunt în Parlament și se bat politic pe niște chestiuni economice…”, a spus deputatul Lupescu, pentru TOMIS NEWS.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti a fost inițiat la începutul lunii martie a.c. și a fost adoptat de Senat în 18 martie. Ajuns la Camera Deputaților, comisia pentru drepturile omului a emis aviz negativ pe 26 martie, cea pentru muncă a emis aviz favorabil la 1 aprilie, la fel și comisia juridică a doua zi și la fel și comisia pentru egalitate de șanse, pe 9 aprilie. Raportul comisiei de apărare a fost favorabil, cu 25 de amendamente admise, pe 2 mai.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.