Militari și avioane de luptă: Franța, Italia și Belgia se „desfășoară” la baza de la Kogălniceanu

Peste 9.500 de soldaţi francezi vor fi până la sfârşitul săptămânii viitoare mobilizaţi sau plasaţi în stare de alertă în urma invaziei ruse în Ucraina, a anunţat sâmbătă Statul Major al armatei Franței, transmite AFP.

Vom avea peste 1.500 de militari francezi direct implicaţi în misiuni de consolidare a poziţiei NATO pe flancul de Est”, iar circa 500 de soldaţi vor fi desfăşuraţi în România, în plus faţă de cei 300 deja activi în Estonia, unde alţi circa 100 vor însoţi sosirea curând a 4 avioane de vânătoare Mirage 2000-5 menite să „consolideze apărarea aeriană a statelor baltice”, a detaliat Statul Major francez. Franţa va fi „ţara lider” a desfăşurării din România, precizează sursa citată.

Circa 600 de militari francezi sunt de asemenea mobilizaţi în Franţa pentru zboruri deasupra Poloniei, după ce „începând din 24 februarie Franţa participă la apărarea spaţiului aerian polonez cu două misiuni pe zi”, adaugă Statul Major francez. În plus, circa 8.000 de militari francezi sunt „în alertă în cadrul forţei de reacţie rapidă a NATO”, a cărei comandă este asigurată de Franţa anul acesta.

În urma atacului Rusiei asupra Ucrainei, NATO va desfăşura pentru prima dată elemente ale forţei sale de reacţie rapidă şi va continua să trimită arme Ucrainei, inclusiv apărare aeriană, a anunţat vineri seara secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Italia trimite încă patru avioane de luptă în România pentru a consolida flancul sud-estic al NATO, a anunţat sâmbătă ministrul apărării Lorenzo Guerini. Premierul belgian Alexander De Croo, a anunţat de asemenea că țara sa va desfăşura 300 de militari în România ca parte a aceloraşi eforturi. Până acum, Italia are deja staţionate patru aparate Eurofighter la baza militară Mihail Kogălniceanu din apropiere de Constanţa, iar de sâmbătă încolo se vor alătura încă patru, relatează DPA. Din decembrie 2021, Forţele Aeriene ale Italiei au avut ca sarcină supravegherea aeriană în regiune, ca parte a programului NATO „Air Policing South”.

În ultimele câteva zile, şi forţele armate germane au trimis şase avioane de luptă în România. Premierul belgian a anunţat pe Twitter noile decizii.

Belgia îşi asumă responsabilitatea în cadrul forţei de reacţie rapidă a NATO, ale cărei elemente au fost activate vineri. În actuala fază, 300 de militari belgieni vor fi desfăşuraţi în România”, a spus el.

La rândul său, ministrul apărării Ludivine Dedonder a explicat că desfăşurarea va avea loc „săptămâna viitoare” şi că militarii vor face parte dintr-un batalion comun cu Franţa care va avea drept misiune „să protejeze şi să descurajeze” Rusia, potrivit EFE. Belgia va susţine şi forţele ucrainene cu 2.000 de mitraliere şi 3.800 de tone de combustibil, a adăugat De Croo, care a menţionat că executivul de la Bruxelles analizează şi alte solicitări de ajutor din partea guvernului de la Kiev.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *