Mii de români REFUZĂ să se mai vaccineze cu AstraZeneca și s-au retras de la programări. Și Bulgaria SUSPENDĂ vaccinarea

Vaccinul AstraZeneca este, de mai mult timp, cel mai controversat ser anti-COVID-19! Însă, după ultimele evoluții, mai multe state au decis inclusiv sistarea administrării vaccinului. Joi, România a anunțat că oprește de la administrare un rest de peste 4.200 de doze de AstraZeneca dintr-un lot care a provocat numeroase reacții adverse, iar în Italia, de exemplu, mai mulți oameni au murit după vaccinare, fără a se stabili, deocamdată, o cauzalitate directă între administrarea vaccinului și deces.

Conform cifrelor oficiale de până acum, de joi seara și până vineri la prânz, 9.000 de români s-au retras de la vaccinarea cu AstraZeneca, anulând programările făcute. Ca procent este destul de mic, 4,5% din totalul de 200.000 de români care s-au programat la vaccinare și li se repartizase serul AstraZeneca. Însă, tendința este de creștere, tot mai mulți refuzând să mai primească vaccinul în cauză.

Vaccinarea este un act benevol şi au existat situatii în care oamenii înscrişi iniţial la programare şi-au mai schimbat/ amânat opţiunea şi pentru celelalte tipuri de vaccin, nu doar pentru cel de la AstraZeneca”, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

CNCAV: Doar 4,5% din persoanele înscrise la vaccinarea cu serul AstraZeneca s-au retras

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat, vineri, că din cele 200.000 persoane înscrise la imunizarea cu serul AstraZeneca doar 9.000 s-au retras, adică 4,5%. Comitetul precizează că vaccinarea e voluntară și au fost situații și în cazul altor seruri când oamenii s-au răzgândit.

Din cele 200.000 persoane înscrise la vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca, 9000 s-au retras. Asta înseamnă doar un procent de 4.5%.  Vaccinarea este un act benevol și au existat situatii in care oamenii înscriși inițial la programare și-au mai schimbat/ amânat opțiunea și pentru celelalte tipuri de  vaccin, nu doar pentru cel de la AstraZeneca”, a transmis CNCAV.

Precizarea vine în contextul în care, joi, CNCAV a anunțat suspendarea vaccinării anti-COVID cu dozele din lotul ABV2856 primit de la AstraZeneca. Acest lot a fost retras și din Italia, după ce două persoane au murit, iar în cazul altora au fost constatate probleme de coagulare a sângelui.

Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia”, a transmis Comitetul, joi seară.

Florin Cîțu: Vaccinarea anti-COVID-19 trebuie să continue cu toate tipurile de vaccin

Vineri, premierul Florin Cîțu a lansat un îndemn către români să continue să se prezinte la centrele de vaccinare.

În primul rând, Agenția Europeană a Medicamentului, cea care a făcut recomandarea Comisiei Europene pentru a autoriza toate tipurile de vaccin din România, menține aceeași opinie – campania de vaccinare trebuie să continue, cu toate tipurile de vaccin, cu monitorizarea eventualelor efecte adverse”, a insistat șeful Guvernului.

Trebuie să nu intrăm în panică. Atunci când apar modificări în starea de sănătate, luăm legătura cu medicul de familie sau serviciul de urgență, însă nu trebuie să intrăm în panică la acest moment pentru că nu este cazul”, a declarat și Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV.

Bulgaria nu stă la discuții: SUSPENDĂ vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a anunţat vineri suspendarea imunizării populaţiei împotriva COVID-19 cu vaccinul de la AstraZeneca, la o zi după decizii similare din Danemarca, Islanda şi Norvegia pe fondul unor cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge, relatează AFP.

Am dispus oprirea vaccinărilor cu AstraZeneca pânâ când Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) elimină orice dubiu privind inocuitatea sa„, a precizat Borisov, citat într-un comunicat, prin care cere o declaraţie „în scris” din partea autorităţii europene de reglementare.

Potrivit premierului bulgar, EMA nu a formulat „un diagnostic clar„.

EMA a transmis joi că ţările europene pot folosi în continuare vaccinul dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca şi de Universitatea Oxford. Poziţia comisiei de securitate „este că avantajele vaccinului continuă să depăşească riscurile sale şi că vaccinul poate fi administrat în continuare cât timp ancheta asupra cazurilor de tromboză este în desfăşurare„, a scris EMA într-un comunicat.

Nu există în prezent niciun indiciu conform căruia vaccinarea a produs aceste condiţii, care nu sunt incluse printre efectele secundare ale acestui vaccin”, a adăugat EMA.

Danemarca, Norvegia şi Islanda au suspendat temporar joi folosirea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZenenca, din cauza îngrijorărilor în legătură cu unii pacienţi care au făcut cheaguri de sânge după ce au fost vaccinaţi. Alte ţări, de exemplu Austria, Italia sau România, au suspendat la rândul său utilizarea lotului respectiv, în timp ce Thailanda a amânat brusc lansarea campaniei sale de vaccinare. Decizia guvernului de la Sofia survine în contextul în care Bulgaria este printre ţările din UE cu cel mai mic procent de populaţie vaccinat, adică 3,9%, reprezentând numai 270.000 de persoane, conform datelor compilate de AFP. Vaccinul AstraZeneca a fost administrat până acum întregii populaţii, fără restricţii. „Nu a fost semnalat niciun efect indezirabil în afara celor descrise de fabricant în prospect„, au precizat autorităţile sanitare din Bulgaria.

Campania continuă pentru moment cu celelalte două vaccinuri disponibile, Pfizer-BioNTech şi Moderna, au adăugat autorităţile.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.