Mihu (PSD) a luat foc pe liberali: „Ningea afară când s-au apucat de prognoze. A venit canicula și ei tot în prognoze…”

Majorarea alocațiilor a ajuns pe masa Guvernului și Executivul va crește indemnizațiile pentru minori în ședința de vineri. Premierul Orban a arătat că ar putea majora alocațiile copiilor în etape și că procentul și ritmul de creștere depind de prognozele economice.

„La ora actuală suntem în evaluarea posibilităților efective de a susține o creștere a alocațiilor. Ce pot să spun sigur e că vom crește alocațiile. Ne-am gândit la un mecanism de creștere a alocațiilor care să permită o creștere în mai multe etape, dar procentul și ritmul de creștere a alocațiilor depinde de prognozele pe care le facem. (…) Să păstrăm sensul legii, dar să realizăm acest lucru în etape, în funcție de resursele financiare pe care le avem. Nu se poate lua o decizie fără un studiu de impact”, a spus Orban.

Creșterea alocațiilor ar putea să fie între 10-20%, iar proiectul ia în calcul și o majorare progresivă anuală a alocațiilor pentru copii, în funcție de cât va permite bugetul. Este de așteptat să se ajungă la dublarea acestora într-un termen cuprins între 2 și 5 ani.

Săptămâna trecută, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunța că va propune Guvernului o creştere a alocaţiilor dar că procentul va fi unul sustenabil pentru buget. Ministrul adăuga că promisiunile de dublare fără o sursă de finanţare nu sunt responsabile. De aceeași părere este și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, care a spus că alocaţiile vor fi majorate de la 1 august cu un procent „în jurul a 15%” și că dublarea alocațiilor reprezintă o lege populistă a PSD.

„La dublarea alocaţiilor a fost mereu o problemă. E o lege populistă facută de PSD ca să arunce în aer Guvernul. E o lege făcută fără finanţare, din punctul meu de vedere e neconstituţională. Noi vom creşte alocaţiile de la 1 august, e în avizare deja proiectul de lege, în următoarea şedinţă de Guvern va fi avizat. (…) În jurul acestei cifre de 15%, da. Dar vom face de la 1 ianuarie o altă creştere, nu ne oprim aici. Ştim că sunt probleme, dar contextul este unul dificil”, a spus Cîțu.

În ceea ce privește pensiile, ministrul Finanțelor a precizat că decizia privind majorarea pensiilor va fi anunţată la jumătatea lunii august și se are în vedere o creștere de 10%.

Evident, PSD-iștii nici nu vor să audă de prognozele PNL, acuzându-i pe guvernanți că pensiile și alocațiile nu vor fi dublate pentru că… nu vor, totodată încălcând legea, actul normativ fiind votat și adoptat în Parlament și, ulterior, primind undă verde și de la Curtea Constituțională a României. Senatorul social-democrat constănțean, Ștefan Mihu, este mai vehement, care ne-a precizat că liberalii nu au reușit să îndeplinească nici măcar o promisiune în această perioadă:

„Eu mă întreb așa: achizițiile publice din timpul stării de urgență au fost sustenabile pentru buget? Firmele PNL alimentate de bugetul de stat sunt sustenabile? Sunt întrebări normale! Când e vorba pentru ei, nu transmit nimic concret, când e vorba să rezolve probleme… nu este sustenabil! Înțeleg că se ocupă cu proiecții și prognoze. Ningea afară când s-au apucat de ele. A venit canicula și ei tot fac prognoze! Am înțeles foarte clar acest joc al lor: vom crește, vom crește! Dar, nu răspund la întrebări simple: când și cu cât vor crește? Am auzit ceva de creștere de 10% pentru pensii. Păi, în perioada asta, cheltuielile zilnice au crescut cu 50%! Asistență medicală – nu, măști de protecție gratuite – nu, laptopuri și tablete pentru elevi – nu, ajutoare pentru firme – nu, cred că putem să începem să-i numim guvernul „nu” de acum acolo!”, a spus senatorul Mihu, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *