Mihăilă (Sănătate): „Viitoarele restricții NU vor viza persoanele vaccinate”. Medicii, îndemnați la TURNĂTORIE, persoanele nevaccinate să suporte costurile testării anti-covid
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, sâmbătă, că în cazul în care cifrele cazurilor de COVID-19 se înrăutăţesc şi este nevoie de instituirea unor restricţii de circulaţie, acestea nu vor viza persoanele vaccinate, menţionând că doar în ultimă instanţă vor fi afectate şcolile.
„Dacă cifrele se înrăutăţesc, este nevoie să intervenim cu măsuri de prevenţie şi de limitare a răspândirii infecţiei. Ce vrem să facem cu prioritate este să accelerăm campania de vaccinare, pentru că este cea mai eficientă măsură de prevenţie şi de limitare a răspândirii infecţiei şi să ţinem cât de mult putem şcolile deschise, pentru că nu putem să mai avem acele efecte asupra educaţiei copiilor, consecinţe a ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Acestea sunt principiile de la care plecăm. Este clar că, în acest context, dacă va fi nevoie să instituim restricţii de circulaţie, ele nu vor viza persoanele vaccinate, în primul rând, şi ca ultimă instanţă vor fi afectate şcolile. Vom discuta”, a afirmat Mihăilă, întrebată dacă vor fi impuse restricţii la malluri în weekend pentru cei care nu vor avea certificate de vaccinare, testare sau trecere prin boală.
Ministrul Sănătăţii a participat sâmbătă la reuniunea Comitetului Politic al USR PLUS în care au fost prezentate candidaturile la preşedinţia formaţiunii şi pentru componenţa Biroului Naţional. Ministrul a afirmat că nu există până acum o evidenţă clară a certificatelor false de vaccinare semnalate, încurajând medicii şi pacienţii să colaboreze cu anchetatorii pentru a-i descoperi pe cei care au recurs la astfel de metode. Ioana Mihăilă a fost întrebată sâmbătă, dacă există o statistică a certificatelor false de vaccinare şi dacă sunt implicaţi şi medicii de familie în acest scandal.
„Suntem în legătură cu organele de cercetare şi în momentul în care primim informaţii legate de emiterea de certificate false de vaccinare, sesizăm poliţia şi acele structuri din sistemul de stat care trebuie să investigheze. Nu avem până acum o evidenţă clară câte certificate false au fost semnalate. Discutăm cu medicii din spitale, cei care primesc şi internează din ce în ce mai mulţi pacienţi care apar în evidenţe ca vaccinaţi şi care atunci când au o formă moderat-severă, recunosc că de fapt sunt nevaccinaţi şi încurajăm medicii şi încurajăm pacienţii să colaboreze cu poliţia pentru a-i descoperi pe cei care au recurs la astfel de metode şi vorbim mai ales de personalul medical care a emis certificate de vaccinare fără ca pacienţii să fie vaccinaţi”, a afirmat Ioana Mihăilă.
Poliţiştii din Timiş au deschis recent o anchetă, dar şi dosar penal, după ce mai mulţi pacienţi cu forme severe de COVID-19 au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, deşi deţineau certificate de vaccinare. Poliţiştii vorbesc de metoda „vaccinului la chiuvetă” folosită de unii medici de familie înscrişi în programul de imunizare.
„Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public, precum că persoane infectate cu virusul SARS COV2, internate într-o unitate spitalicească din municipiul Timişoara, ar deţine certificate de vaccinare susceptibile a fi nereale, vă comunicăm faptul că, structurile specializate din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş au demarat verificări în vederea clarificări tuturor aspectelor şi luarea măsurilor legale care se impun. A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual şi zădărnicirea combaterii bolilor”, au transmis reprezentanţii IPJ Timiş.
Potrivit anchetatorilor, există suspiciuni că unii medici de familie, înscrişi în programul de imunizare a populaţiei aruncă serul vaccinului la chiuvetă, în loc să îl administreze pacienţilor, în timp ce pacientul este înscris în sistemul de vaccinare ca fiind imunizat, deşi inocularea nu a avut loc. Poliţiştii numesc această metodă „vaccinul la chiuvetă”. Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne Raed Arafat afirmă că se vorbeşte despre două metode prin care se fac vaccinări fictive împotriva COVID-19 şi că există un dosar in rem pentru cazul vaccinării la chiuvetă. Arafat atrage atenţia că aceste practici duc la dosare penale şi chiar condamnări.
Mihăilă insistă ca persoanele nevaccinate să suporte costurile testării anti-COVID
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat sâmbătă că, în opinia sa, statul nu ar trebui să acopere costurile testării pentru COVID-19 a persoanelor care au libertatea să se vaccineze gratuit. Ea a susţinut că alegerea individuală de a nu fi vaccinat îi influenţează pe toţi cei care contribuie cu bani la sistemul de sănătate, care îşi riscă sănătatea pentru că vin în contact cu o persoană nevaccinată şi pe bolnavii cronici care probabil vor fi în dificultatea de a ajunge în spitalele ocupate de persoane nevaccinate şi infectate cu SARS-CoV-2.
„Este vorba că statul, din banii colectaţi de la bugetari şi de la cei care lucrează în privat, a făcut eforturi deosebite, atât pentru a asigura, anul trecut şi anul acesta, spitalizare, tratament şi concediile medicale pentru cei care au fost infectaţi, carantinaţi din diverse motive şi, de asemenea, a făcut eforturi deosebit de mari pentru a asigura accesul gratuit la vaccinare. Ceea ce vrem să transmitem acum este că accesul la vaccinare este gratuit, că alegerea individuală de a fi sau nu vaccinat ne influenţează pe toţi cei care contribuim cu bani la sistemul de sănătate, dar şi pe toţi cei care ne riscăm sănătatea pentru că venim în contact cu o persoană nevaccinată, aşa cum influenţează şi pe bolnavii cronici care, probabil, iarăşi vor avea dificultate de a ajunge în spitale pentru că ele vor fi ocupate cu persoane nevaccinate infectate cu COVID-19„, a spus Mihăilă, întrebată în legătură cu extinderea măsurilor de testate la toate categoriile de bugetari şi dacă aceştia şi-ar permite costurile testului.
MInistrul a afirmat că, în opinia sa, statul nu ar mai trebui să acopere costurile testării persoanelor care aleg să nu se vaccineze. „Statul testează gratuit persoanele care dezvoltă simptome, persoanele care sunt la risc, pacienţii oncologici care trebuie să se interneze în spitale, persoanele care vin în contact cu bolnavii, testează gratuit copiii din şcoli, în unităţile de primiri urgenţe, în cele mai multe spitale în cazuri de pacienţi internaţi. Părerea mea personală este că, atunci când vorbim de a testa persoane care au libertatea de a alege să se vaccineze gratuit, statul nu ar mai trebui să acopere aceste costuri”, a declarat Mihăilă.
Din ce în ce mai mulți pacienți care apar vaccinați recunosc că nu s-au vaccinat, după ce ajung la spital cu COVID
Ministrul Sănătății a declarat sâmbătă că se înmulțesc cazurile de pacienți cu COVID care apar în baza de date ca fiind vaccinați, dar care, după ce dezvoltă o formă medie sau mai gravă a bolii, recunosc că nu s-au vaccinat, de fapt.
„În momentul în care primim informaţii legate de emiterea de certificare false de vaccinare, sesizăm poliția”, a spus ministrul Ioana Mihăilă sâmbătă, întrebată cum procedeză medicii în fața unor astfel de cazuri.
Ea a mai afirmat că nu are o evidență clară câte astfel de certificate false de vaccinare au fost semnalate, dar a precizat că fenomenul există și capătă proporții. Medicii „primesc în ultima perioadă din ce în ce mai mulţi pacienţi care apar în evidenţă ca vaccinaţi şi care, atunci când dezvoltă reacţii severe, recunosc că de fapt nu s-au vaccinat”, a mai arătat Ioana Mihăilă.
Tot mai mulți medici de familie recunosc că au auzit de pacienți care vin în cabinete și cer pur și simplu certificatul, ceea ce reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, dar și o infracțiune, avertizează specialiștii. Responsabilii campaniei de vaccinare spun că au trimis date la poliție legate de peste 370 de adeverințe bănuite de fals. Unii români ar fi plătit ca să fie vaccinați doar în acte, pentru a obține certificatul COVID. Așa a apărut termenul de „vaccinare la chiuvetă”, arată medicul Cristian Oancea de la Timișoara.
PE ACELAȘI SUBIECT: