Mihăilă (Sănătate): „Medicii de familie care merg acasă la pacienți pentru a-i vaccina anti-covid vor primi mai mulți bani”

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunțat vineri că medicii de familie care se vor deplasa la domiciliul pacienților pentru a-i vaccina anti-COVID vor primi mai mulți bani. Ministerul are în lucru o ordonanță în acest sens, a mai menționat Ioana Mihăilă. În prezent, medicii de familie primesc 40 de lei pentru fiecare pacient vaccinat la cabinet împotriva noului coronavirus.

„Vrem să încurajăm medicii de familie, autorităţile locale şi preoţii, cei care sunt mai aproape de oamenii din mediul rural, să meargă mai departe şi să îi încurajeze să se vaccineze. În plus, avem în lucru o ordonanţă prin care oferim medicilor de familie pentru serviciul de vaccinare pe care îl oferă la domiciliul pacientului, fie că este vârstnic, fie că este nedeplasabil, fie că e mai greu deplasabil, un tarif mai mare pentru a facilita tocmai această vaccinare la domiciliu. De asemenea, pentru pacienţii cu boli cronice vom începe vaccinarea în ambulatoriile de specialitate, tocmai pentru a ţinti mai bine acele persoane care sunt şi la cel mai mare risc de a contracta şi a dezvolta complicaţii în caz de infecţie cu coronavirus. Acestea sunt măsurile pe care Ministerul Sănătăţii le dezvoltă, dar, împreună cu CNCAV-ul, participăm la activităţile din caravanele de vaccinare, din acţiunea Oraşul vaccinează satul”, a declarat vineri ministrul Ioana Mihăilă, în comuna Petreşti, judeţul Dâmboviţa, unde a vizitat un centru de vaccinare împreună cu comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

La sfârșitul lunii aprilie, guvernul a aprobat prin ordonanță de urgență creșterea sumei pe care medicii de familie o primesc pentru vaccinarea împotriva COVID-19 la cabinete, de la 30 de lei/persoană vaccinată, la 40 de lei/inoculare. Tariful cuprinde consultația medicală realizată de medicul de familie, administrarea serului, precum și monitorizarea și raportarea reacțiilor adverse postvaccinare. Creșterea tarifului a fost justificată de suplimentarea materialelor sanitare și a echipamentelor de protecție utilizate în cabinetul medicului de familie. Tarifele vor fi valabile până la data de 30 septembrie 2021, potrivit anunțului făcut atunci de Ministerul Sănătății.

Dr. valeriu Gheorghiță, șeful campaniei naționale de vaccinare, declara recent că, la nivel național, există peste 2.500 de medici de familie care administrează vaccinuri anti-COVID, dintre care jumătate sunt în mediul rural.

Până la acest moment (6 iulie – n.r.) sunt 2.548 de medici de familie care înregistrează activități de vaccinare. 1.285 dintre aceștia sunt din mediul rural și au fost vaccinate până astăzi peste 207.000 de persoane, 54,8% fiind din mediul rural. În ceea ce privește topul județelor după numărul total al persoanelor vaccinate în cabinetele de medicină de familie, cele mai multe au fost vaccinate în județul Timiș, peste 13.000 de persoane, urmat de municipiul Bucureşti – 10.665 de persoane, județul Mureș – 9.899 de persoane, Prahova – 9.574 de persoane și Argeș – 9.539 de persoane”, a spus Valeriu Gheorghiță după ședința de guvern de pe 6 iulie.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a mai afirmat, în cadrul întrevederii sale cu comisarul european Stella Kyriakides, că România continuă eforturile de creştere a numărului de persoane vaccinate, mai ales în mediul rural şi în rândul populaţiei vulnerabile.

Ducem vaccinul mai aproape de oameni, de aceea în perioada aceasta, alături de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, mobilizăm resursele mai ales în mediul rural şi în rândul populaţiei vulnerabile pentru a creşte şi acolo rata de vaccinare. Ne concentrăm eforturile pe creşterea capacităţii de vaccinare la cabinetele medicilor de familie şi pentru demararea vaccinării în ambulatoriile de specialitate din spitale“, a declarat ministrul Sănătăţii.

La rândul său, comisarul european pentru Sănătate a salutat eforturile României de a accelera campania de vaccinare.

În prezent, este urgent ca eforturile de vaccinare să se dubleze pe măsură ce înaintăm în vară. Mesajul meu se adresează tuturor românilor – vaccinurile funcţionează, vaccinurile protejează, vaccinurile ne apără atât pe noi, cât şi familiile şi sistemele noastre de sănătate. Ar trebui să profităm la maximum de această oportunitate pentru a reveni la viaţa noastră normală”, a declarat Stella Kyriakides, potrivit unui comunicat MS. 

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a avut, vineri, o întrevedere cu comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides, context în care a transmis că România continuă eforturile de creştere a numărului de persoane vaccinate anti-COVID. Conform unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, principalele teme de discuţie au vizat campania de vaccinare împotriva COVID-19 şi întărirea cooperării şi coordonării între statele membre şi instituţiile europene în domeniul sănătăţii pentru consolidarea răspunsului şi rezilienţei sistemelor de sănătate la crize sanitare. Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a transmis, în cadrul întrevederii, că România continuă eforturile de creştere a numărului de persoane vaccinate, mai ales în mediul rural şi în rândul populaţiei vulnerabile, printre obiective fiind demararea procesului de vaccinare în ambulatoriile de specialitate şi creşterea capacităţii de vaccinare în cabinetele medicilor de familie.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *