Spread the love

Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanţa a primit vineri, după ora 14:00, vizita Excelenței Sale Valeri Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România. Cu acest prilej, Kuzmin a susținut, în Sala Senatului, o alocuțiune pe tema „Relațiile dintre U.E., România și Rusia: istorie și perspective”. Evenimentul de la Constanța a fost organizat la solicitarea Ambasadei Federației Ruse în România.

CITEȘTE ȘI:

În cadrul dezbaterii, Valeri Kuzmin a depășit cu mult limitele rigorilor diplomatice, iar reacțiile au fost pe măsură.

Mihai Petre (42 de ani) este analist politic constănțean și, într-un comentariu pentru TOMIS NEWS, a făcut o scurtă radiografie a conferinței de vineri:

Rușii fac ceea ce știu ei mai bine: bagă bățul prin gard, tulbură, provoacă, testează să vadă cine este atent și cine nu! Fără a fi experți în politică externă, oricine poate intui de ce ambasadorul Federației Ruse și-a ales fix Constanța pentru a discuta despre relațiile dintre Uniunea Europeană, România și Rusia, mai ales că, pentru tema alocuțiunii, era necesar un minut nu ore întregi de discurs, concluzia fiind destul de clară: vrem o Uniune Europeană cât mai slabă și o Românie subordonată.

Baza militară a NATO de la Mihail Kogălniceanu, dar mai ales perspectiva transformării acesteia într-una dintre cele mai mari baze din Europa de Sud-Est, după modelul unității aeriene Ramstein, din Germania, reprezintă o reală problemă pentru „prietenul” nostru de la Răsărit, ale cărui tendințe expansioniste sunt evidente. Probabil că ambasadorul Federației Ruse, domnul Valeri Kuzmin, a dorit să ia pulsul comunității și pe cel al autorităților de la malul marii, să audă, să vadă și să simtă cât de mult îi iubim pe cei care s-au suit cu cizmele peste trupul țării noastre vreme de peste 50 de ani, pe cei care au răpit brutal din trupul României provinciile Basarabia și Bucovina de Nord, pe cei care au omorât mii de români nevinovați.

Pe fond, ideea Ambasadei Ruse de a organiza seminarii, mese rotunde sau alocuțiuni este foarte bună. Eu le-aș sugera să organizeze câte una în fiecare reședință de județ din România pentru ca, odată cu această ocazie, cât mai mulți români să își reamintească ce a însemnat dominația sovietică în România, și să vadă, mai deslușit, dorința evidentă a autorităților de la Moscova de a face din România, din nou, un satelit! Și dacă tot vor mai organiza astfel de evenimente, să nu se mire dacă vor fi întâmpinați în loc de sare, pâine și flori, cu pâine neagră, sare amară și flori de mină!

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *