Mihai Petre: „Lacrimile nu sunt de miel, ci de aligator. Partidele politice să DONEZE SUBVENȚIA primită de la stat!”

În plină pandemie generată de Covid-19, partidele politice din România au primit numai în ultimele două luni de la bugetul de stat aproximativ 6.000.000 de euro, subvenția reglementată de legea făcută de ei… pentru ei. Nu, nu am greșit, ați citit bine: au primit 6.000.000 de euro, nu au donat 6.000.000 de euro! Numai în lunile februarie și martie ale anului curent, șapte partide au primit de la stat, adică de la noi cei izolați în case, următoarele sume:

PSD – 7.104.247,14 lei; PNL – 3.943.235,50 lei; USR – 1.052.831,91 lei; ALDE – 861.873,20 lei; PMP – 473.774,36 lei; Pro România- 658.019,94 lei; Forța Națională – 105.283,19 lei; TOTAL – 14.199.265,24 lei, echivalentul a peste 3.000.000 de euro!

Prima reacție: rămâi mut. A doua: te revolți. A treia, nu știu, că n-am ajuns până acolo…

Cum poți să ceri solidaritate atât timp cât tu, cel care faci legile țării, ești primul egoist al țării? Cum poți să ceri oamenilor, din ale căror taxe ești subvenționat, să doneze, iar tu să stai cu fundul pe sacul cu bani? Cum poți să plângi pe umărul poporului român greu încercat în această perioadă, atâta timp cât timp tu, partid parlamentar, ești cel mai mare privilegiat? Ei, cum, uite că se poate, mai ales atunci lacrimile nu sunt de miel, ci de aligator în toată regula…

Ați auzit până acum ca vreunul dintre partidele de mai sus să spună: noi donăm subvenția? Căci, fie vorba între noi, niciunul dintre aceste formațiuni politice nu se va închide așa cum s-au închis în această perioadă acum mii de firme și niciun parlamentar nu va rămâne pe drumuri, așa cum au rămas până astăzi zeci de mii de români.

I-ați auzit cumva pe Klaus Iohannis sau pe Ludovic Orban făcând apel la partidele parlamentare să doneze subvențiile de la bugetul de stat sau să inițieze un demers în vederea suspendării acestora și direcționării sumelor în vederea achiziționării de aparatură medicală, atât de necesară în această perioadă? Eu nu i-am auzit nici pe unii, nici pe alții…

I-am auzit însă pe ministrul Finanțelor Publice, domnul Florin Cîțu și pe ministrul Muncii, doamna Violeta Alexandru, vorbind despre măsuri economice, despre susținerea șomajului tehnic de către stat, nefiind însă foarte clar cum sprijină statul firmele, pentru că am observat aseară cum NU se oferă soluții în privința ratelor bancare (dobândă la dobândă…) sau cum se jonglează cu sprijinul financiar, în funcție de… numărul de contracte al oamenilor. În detrimentul acestora, desigur.

Să facem un calcul: la un salariu mediu brut de 5.429 de lei, așa cum este el stipulat în Legea bugetului de stat pe anul 2020, maximum 75% indemnizația pentru șomaj tehnic pe care o vor putea primi angajații înseamnă 4.071 lei. Adică, subvenția lunară alocată din bugetul de stat pentru partidele parlamentare reprezintă echivalentul a 3.487 de indemnizații pentru românii trimiși în șomaj tehnic, adică pâine pe masă pentru cel puțin 7.000 de români.

Să ne amintim că, din data de 12-13 martie, Parlamentul României nu s-a mai întrunit în plen, iar parlamentarii au lucrat de la distanță de pe tablete. Ce anume, numai ei știu… Apoi, România este singura țară din lume al cărei premier a fost învestit în izolare, de un Parlament aflat tot în izolare. Practic, în luna martie, activitatea politică și legislativă a fost izolată, doar banii de la bugetul de stat pentru partidele parlamentare nu au fost izolați, ei au curs ca și până acum.

Să nu uităm nici că primul caz de Covid-19 confirmat pozitiv în România s-a înregistrat pe 26 februarie a.c. La data cu pricina o mască FFP2 trebuie să fi costat maximum 1 euro. Întrebare elementară: câte măști s-ar fi putut achiziționa cu 6.000.000 de euro și câte vieți s-ar fi putut salva? Să le spună și lor, partidelor parlamentare, cei peste 1.200 de infectați, cei peste 100.000 de izolați, dar mai ales rudele celor decedați!

Recent, a început o întrecere proletară între principalele partide parlamentare cu privire la cât anume să doneze din indemnizație/parlamentar în vederea achiziției de echipamente medicale. PSD anunță procentul de 50%, PNL se gândește la 100%. Să mai facem un calcul: PSD numără astăzi 202 parlamentari, PNL 113. În medie, un parlamentar câștigă 10.000 lei net/lună. Așadar, lunar, PSD ar putea dona 1.010.000 lei, iar PNL 1.113.000 lei, sume mult mai mici în comparație cu subvențiile pe care cele două partide le primesc de la bugetul de stat! Toate partidele spun că sunt altfel, că sunt mai bune decât celelalte. Nu. Doar primul partid care își va dona subvenția primită de la bugetul de stat pentru lupta cu pandemia de Covid-19 poate să spună că este altfel!

CITEȘTE ȘI:

Mihai Petre: „Rusia și-ar dori să transforme România din nou în „satelit”. Ambasadorul Kuzmin a vrut să ia pulsul comunității și autorităților constănțene”

Curg fondurile din bugetul de stat pentru… partide. Mihai Petre (analist politic): „Bani publici care se TOPESC INUTIL și transformă partidele în BUGETARI DE LUX!”

INTERVIU Mihai Petre, analist politic: „Nu vom face „o țară ca afară” plecând din ea! PSD, un partid slăbit; PNL nu poate fi cel mai puternic dacă nu candidează la locale sub siglă proprie”

„ȘI MAI POTOLIȚI-L PE EMINESCU!” Mihai Petre: „Mihai Eminescu trebuie celebrat în fiecare zi!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *