Mihai Lupu, PNL, despre OUG privind votul prin corespondență: „Un câștig real pentru România și întreaga clasă politică”

Deputatul constănțean liberal, Mihai Lupu, consideră că partidul său cataloghează modificările aduse de OUG privind alegerile parlamentare şi votul prin corespondenţă  drept „necesare pentru asigurarea unei climat optim de desfășurare a alegerilor, atât în sensul facilitării procesului de vot, cât și în ceea ce privește exprimarea voinței politice a cetățeanului”.

„PNL a făcut publică poziţia sa pe tema votului prin corespondență și consideră că modificările aduse prin OUG privind organizarea alegerilor în Diaspora reprezintă un act necesar de responsabilitate şi maturitate prin care se corectează o serie de aspecte tehnice pe care PSD le-a respins cu bună știință până acum. Exemplul concret cel mai la îndemână în acest sens este înregistrarea on-line propusă de PNL anterior în Parlament, pe care însă PSD a refuzat-o cu obstinație. În acest context, PNL subliniază că OUG simplifică procedurile de înscriere în Registrul electoral, permițând şi votul prin corespondenţă și introducând posibilitatea transmiterii actelor necesare şi prin poşta electronică. Românii care vor dori să se înscrie în acest Registru trebuie să completeze o cerere care să conţină numele, prenumele, CNP-ul, însoţită de o copie a actului de identitate şi o copie a documentului care dovedeşte reşedinţa, eliberat de autorităţile străine, sau a paşaportului, cu menţionarea statului de domiciliu, ce va fi trimisă prin poştă, inclusiv prin poşta electronică, ori depusă la misiunea diplomatică sau oficiul consular”, a anunțat, vineri, Mihai Lupu.

Potrivit deputatului liberal, PNL apreciază totodată faptul că OUG introduce posibilitatea ca MAE să propună AEP înfiinţarea unor noi secţii de vot în străinătate în termen de 15 zile de la aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor. În plus, OUG elimină şi o serie de articole care împiedicau votul pe liste suplimentare a alegătorilor cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi a celor cu domiciliul în străinătate.

„Românii din străinătate vor putea vota nerestricționat la orice secție de votare, ceea ce în opinia PNL este în final un câștig real pentru România și întreaga clasă politică în termeni de legitimitate și reprezentativitate”, a concluzionat Lupu.

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*