Spread the love

Într-o lume tot mai tensionată, România și-a propus să investească masiv în Armată, în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul NATO. În primă fază, a alocat, începând din 2017, 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare, iar apoi a aprobat un plan multianual de înzestrare a armatei, care presupune achiziția de aparatură și tehnică militară, în cadrul a opt programe majore.

CITEȘTE ȘI:

România „dă cu tifla“ Franței și sare în brațele americanilor! MApN renunță la elicopterele „Airbus“ pentru cele de la Bell Helicopter. Chițac: „Statul român nu a jucat corect“

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat recent că Guvernul va aloca MApN în 2019, pentru al doilea an consecutiv, 2% din PIB şi va menţine acest nivel până cel puţin în anul 2026. Totodată, Fifor a adăugat că deja există programe de înzestrare cu tehnică de luptă modernă în implementare şi le-a menţionat pe cele privind „avioanele multirol F16, programele Patriot şi HIMARS, transportoarele Piranha V“ şi a precizat că alte programe sunt în fază avansată de pregătire: „bateriile de coastă, corvetele multifuncţionale, platforme de transport pe roţi, modernizarea aeronavelor IAR 99 Şoim“. Mai mult, deși nu a început practic nici unul din cele opt programe, Guvernul are în intenție de a achiziționa mai multe elicoptere de la o compania americană Bell Helicopter despre posibilităţile de achiziționare a două tipuri de elicopterel: Bell – AH-1Z Viper şi UH-1Y Venom.

Anunțul ministrului Apărării despre alocarea a 2% din PIB pentru Armată este ironizată de senatorul constănțean, Vergil Chițac, care spune că acordul pentru alocarea celor 2% din PIB este, de fapt, un acord încheiat în urmă cu câțiva ani între preşedintele Klaus Iohannis, la inițiativa sa, și toate partidele parlamentare.

„Ceea ce nu înțeleg eu este harababura asta cu programele de înzestrare a Armatei. Nu le-am terminat pe cele opt despre care au spus cei de la MApN că sunt prioritare și vrem să începem altele… F16, submarine, Bell Hellicopter, modernizare avioane Șoim…“, a afirmat Chițac pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Pact între stat și olandezii care administrează șantierul de la Mangalia, pentru construcția corvetelor? Chițac: „Dacă Damen câștigă licitația, de ce am pierdut doi ani?”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *