Meteorologii au emis Cod Roşu de caniculă extremă în trei sferturi din ţară. Cod Portocaliu în Dobrogea

ANM a emis cod roșu și portocaliu de caniculă în trei sferturi din țară. Trei sferturi din ţară se va afla, duminică, sub atenţionare Cod roşu de căldură excesivă, în timp ce în restul teritoriului va fi în vigoare un Cod portocaliu de caniculă, potrivit prognozei publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Astfel, pe parcursul acestei zile, pe fondul atenţionării Cod roşu, în Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova, valul de căldură va continua să se intensifice.

image 12

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 41 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) de peste 80 de unităţi. Pe timpul nopţii, minima termică nu vor coborî sub 20 de grade. De asemenea, un Cod portocaliu vreme călduroasă va fi valabil, duminică, în zone din Maramureş, Transilvania, Dobrogea şi din zona Carpaţilor Orientali.

În aceste regiuni va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35 – 40 de grade, iar pe Litoral de 32 – 35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar ITU va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local, minimele termice vor ajunge şi depăşi 20 de grade, astfel că nopţile vor avea o caracteristică tropicală.

Avertizările pe larg

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 13, 14 iulie

Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat

Zone afectate: Maramureș, Transilvania, Dobrogea și zona Carpaților Orientali

În Maramureș, Transilvania, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali, valul de căldură va persista și se va intensifica. Va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35…40 de grade, iar pe litoral de 32…35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

COD ROȘU

Interval de valabilitate: 13, 14 iulie

Fenomene vizate: val de căldură intens și persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat

Zone afectate: Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova

În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *