Spread the love

A treia ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului, lansată de INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, prezintă cele mai căutate profesii ale viitorului până în 2050: dezvoltatori de software și aplicații IT, directori de vânzări și analiști de marketing și profesioniști în domeniul medical, precum și specialiști în robotică și inteligență artificială. Astfel, în următorii 25 – 50 de ani, principalele meserii ale viitorului vor fi legate de Calculatoare / Robotică / Cercetarea spațială / Energie și Mediul înconjurător / Sănătate / Medicină / Persoanele în vârstă / Învățământ / Divertisment / Afaceri /Publicitate / Social-media și Internet.

„În Formula 1 nu poți performa cu mașini vechi.  În iulie 2020 România a intrat în grupa țărilor cu venituri mari. Ce facem noi aici, dacă nu ne comportăm ca atare. Ghidul Meseriilor Viitorului vine cu răspunsurile pe care le căutăm toți”, a declarat Andreea Paul, coordonatoarea proiectului și președintele organizației neguvernamentale INACO.

În România, conform Institutului Național de Statistică, rata șomajului, în rândul tinerilor cu vârsta între 15 și 24 de ani, a crescut la 15.4% în trimestrul al doilea din 2020,  peste nivelul mediu de 13,7% estimat la nivel global de către Organizația Internațională a Muncii. Elevii, profesorii și părinții, dar și cei interesați de reorientare profesională, vor afla din Ghidul Meseriilor Viitorului care sunt abilitățile-cheie și aptitudinile necesare angajatului pe piața muncii de mâine, profilul de personalitate și calificarea necesare pentru câteva dintre profesiile viitorului, precum și companii românești unde pot practica noile tehnologii.

LOCURILE DE MUNCĂ CARE VOR DISPĂREA DUPĂ 2030:
• Încasatori parcare
• Operatori telefonie
• Cititori contoare
• Lucrători poștali, curieri
• Secretare și asistente
• Muncitori tipografi și dactilografi
• Reporter de știri și corespondenți
• Crainici radio și tv
• Operatori proiecție film
• Asistenți farmacie
• Tehnicieni terapie respiratorie
• Formatori educație primară și secundară
• Funcționari bancari
• Funcționari administrativi

TOPUL LOCURILOR DE MUNCĂ DE SUCCES PÂNĂ ÎN 2050:

Specialiști în robotică și IA
• Dezvoltatori de software și aplicații IT
• Directori de vânzări
• Analiști de marketing
• Asistenți medicali
• Fizioterapeuți
• Logopezi – specialiști în problemele de
vorbire
• Manageri medicali
• Consilieri financiari

În plină criză pandemică a anului 2020, tehnologia are un rol uriaș în menținerea contactului uman și a societății internaționale conectate, funcționale pe timp de restricții și carantină. Activitatea sanitară, economică, juridică, politică, socială, ecologică etc. a fost continuată prin adoptarea noilor tehnologii cu viteză accelerată. Istoria însăși pare să accelereze dezvoltarea tehnologică a omenirii, așa cum am prezentat-o în ultima ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului, nu
doar în perioade de incertitudine, ci pe termen lung. 10 dintre tendințele tehnologice care revoluționează societatea prin schimbarea felului în care oamenii fac afaceri și schimburi, muncesc, învață, produc bunuri, își petrec timpul liber și caută serviciile medicale sunt următoarele:

1. Cumpărături online, servire și livrare cu roboți – comerțul online a devenit principala sursă de aprovizionare.
2. Lanțuri de aprovizionare 4.0 – care includ folosirea tehnologiei Blockchain, Cloud sau Big Data pentru înlocuirea sistemelor tradiționale bazate pe materie primă, cum ar fi hârtiile și dosarele.
3. Modalități de plată digitale și fără contact – pentru a evita pericolul de infectare, majoritatea companiilor și guvernelor au susținut trecerea la plăți online sau digitale, în detrimentul plăților cu bani fizici.
4. Munca de acasă – folosind tehnologii de tip VPN (Virtual Port Network), o mare parte dintre oameni au putut să își păstreze locurile de muncă, făcând tranziția către tele-muncă, prin tehnologia cloud și întălniri virtuale.
5. Învățarea la distanță – profesorii, elevii și studenții au fost nevoiți să folosească programe tip Zoom, Microsoft Teams, Meet, Google Classroom, Discord, Skype, Webex etc. pentru a putea face față noilor provocări educaționale.
6. Telesănătate – se folosesc tot mai multe aparate de ultimă generație pentru a urmări semnele vitale ale pacienților, intervențiile de la distanță acolo unde este posibil.
7. Roboți și drone – care sunt folosite în special pentru dezinfectarea spațiilor publice și pentru livrarea hranei persoanelor care se află în carantină. Dronele de ultimă generație au fost folosite chiar pentru plimbarea animalelor de companie.
8. Divertisment Online – artisții au demonstrat că oamenii au resurse infinite de creativitate – înregistrările live online și concertele în sufragerie s-au dovedit a fi de succes.
9. Fabricația aditivă sau imprimarea 3D – s-a dovedit utilă pentru a construi măști de protecție sau ventilatoare de respirație adaptate pentru utilizatori.
10. Tehnologii de Informație și Telecomunicații de înaltă capacitate – în această pandemie, internetul a devenit o necesitate pentru societate. 5G este o tehnologie tot mai aproape de noi, dar cu costuri încă ridicate, aspect care trebuie cât mai repede rezolvat pentru a asigura participarea tuturor utilizatorilor în această rețea. Inteligența artificială este deja un instrument eficient de prevenție pandemică și are capacitatea de a învinge Coronavirusul prin conectarea a mii de termometre la internet și detectarea instantanee a focarelor potențiale, a canalelor de transmitere și a regiunilor cu risc de infectare, înainte ca spitalele să fie prea aglomerate cu pacienți. În viitorul apropiat, dronele, telefoanele mobile și senzorii în variate forme vor putea localiza în timp real oamenii infectați cu acest virus (Michio Kaku, 2020).

„Anul pandemic  2020 ne-a arătat puterea și viteza de transformare a omenirii prin digitalizare, a educației și a muncii deopotrivă. Am învățat repede cum să trăim, să învățăm, să lucrăm și să socializăm într-un mod diferit, care e rolul mediului virtual, oportunitățile și riscurile sale, nevoia de echilibru între natură-oameni-mediu digital. Toate aceste transformări accelerate ne-au determinat să revenim cu a treia ediție a Ghidului, cu un nou tur virtual în viitor, îmbogățit, completat și actualizat, bazat pe ultimele rezultate ale cercetărilor asupra economiei viitorului. Am inclus pentru prima dată exemple de companii active în România în domeniile de vârf tehnologic, unde tinerii pot să practice aceste noi realități. Veţi descoperi cum vor arăta, foarte probabil, piaţa muncii şi locurile de muncă, noile oportunități de carieră în Revoluția industrială 4.0 sau Revoluția Digitală și ne îndreptăm foarte repede spre 5.0 și 6.0. Aceasta aduce transformări majore prin inteligența artificială, robotică, imprimarea 3D, biotehnologii, 5G, realitatea virtuală augmentată și mixtă sau transportul autonom”, a mai spus Andreea Paul.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *