Mesajul senatorului Mihu de Ziua Europei: „Se impun eforturi susținute vizând evitarea alunecării construcției europene spre populism”

Ziua Europei care este celebrată în fiecare an pe 9 mai constituie un prilej de omagiere pentru senatorul social-democrat constănțean Ștefan Mihu. Acesta a făcut o declarație politică prin care își exprimă recunoștința pentru valorile europene și susținerea procesului de consolidare europeană.

Iată interpelarea senatorului constănțean:

„În fiecare an, la 9 mai, aniversăm Ziua Europei, adică ziua nașterii Europei unite! În urmă cu aproape 70 de ani, la 9 mai 1950, ministrul francez de externe, la momentul respectiv, Robert Schuman, dădea publicității faimoasa Declarație Schuman, care propunea un proiect vizionar comun națiunilor Europei occidentale – extins, apoi, la scara întregului continent – prin coagularea energiilor și resurselor lor umane si materiale într-o construcție armonioasa unica. Peste ani, Comunitățile Europene, de atunci si Uniunea Europeana, de astăzi, aveau să devină cel mai amplu demers de integrare regională, la nivel mondial, cu implicații binevenite privind pacea și stabilitatea continentală, pentru mai bine de 70 de ani!

Și, tot la 9 mai, printr-o coincidență fericită, celebrăm atât proclamarea Independenței de Stat a României, înfăptuita la 9 mai 1877, cât și victoria Coaliției Națiunilor Unite asupra Germaniei naziste, în mai 1945, eveniment care avea să pună capăt, cel puțin pe pământ european, celei mai mari conflagrații militare din istoria omenirii, respectiv al doilea Război Mondial.     

Pentru România, sărbătorirea zilei de 9 mai are, în acest an, o semnificație cu totul specială, în condițiile deținerii, în premieră, de către țara noastră a Președinției semestriale a Consiliului Uniunii Europene, într-un moment de răscruce pentru edificiul european, confruntată, în prezent, cu multiple provocări! Între acestea, se cuvin menționate: apropiatele alegeri pentru Parlamentul European, din 26 mai a.c.; noul cadru financiar multi-anual al UE pentru perioada 2021-2027; BREXIT; imigrația clandestină și funcționarea Spațiului Schengen; securitatea energetică. Nu în ultimul rând, as menționa „viitorul proiectului european”, tematică ce figurează la loc de cinste, de altfel, și pe agenda primului Consiliu European, care se va desfășura la Sibiu, chiar în aceste zile.

Concluzionând, aș dori sa evidențiez încrederea mea profundă în viabilitatea, sustenabilitatea și coerența  proiectului european, în condițiile regăsirii și consolidării unității, solidarității și coeziunii între toate statele membre, precum și între acestea și instituțiile UE! În aceeași logică, se impun, în continuare, eforturi susținute vizând evitarea alunecării construcției europene spre populism și oficializarea dublului standard, în paralel cu stoparea tendințelor hegemoniste ale unor nostalgici ale unor vremuri de mult apuse, visând la instituirea unei Europe cu două sau mai multe „viteze”, adică la infirmarea, de facto, a unor principii fundamentale ale UE, inclusiv egalitatea deplină între toate statele membre !

Numai prin reafirmarea și respectarea riguroasă a valorilor și principiilor fundamentale formulate de Părinții Fondatori ai Comunităților Europene, deci, numai astfel – ne place sau nu ne place – Europa și construcția europeană își pot regăsi vitalitatea și coerența de care are atâta nevoie!

La mulți ani, România!

La mulți ani, Europa! »

Comandat de Partidul Social Democrat PSD, codul unic de identificare atribuit mandatarului 41190008.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *