Mesajul lui Iohannis, pentru bătrâni: „A fost o propunere ABERANTĂ! Stați liniștiți, nu vine statul cu MĂSURI INUMANE!”

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut marți declarații de presă. Șeful statului a anunțat că un plan intitulat Vacanța Mare privind măsurile care vor fi aplicate pentru cei între 40 și 65 de ani dar și peste 65 de ani este… aberant. Luni, dr. Adrian Streinu Cercel, membru al Academiei de Științe Medicale, director al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și profesor universitar în cadrul Universității Carol Davila, a propus un proiect prin care a apărut o nouă categorie de risc, anume 40-65 de ani. Printre măsuri se numără separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de trei luni şi izolarea totală a persoanelor din categoria de vârstă 40 – 65 de ani, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”. Pentru categoria de 65 de ani măsurile imediate propuse de şeful de la „Matei Balş” sunt „izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată), susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată”.

Iohannis asigură persoanele vârstnice că un astfel de plan nu va fi pus în aplicare, apreciind că statul „nu va impune măsuri inumane care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI”.

„Am avut în aceste zile un contraexemplu de la un institut bine cotat. A apărut o documentație care venea să explice ce trebuia făcut. Așa nu se poate. Nu poate un institut să facă un plan propriu și să spună că așa se va întâmpla. Este o idee care a dus la foarte multă neliniște. Într-un astfel de plan, se propunea o propunere aberantă, cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, luate de acasă… Așa ceva nu se va întâmpla, este inacceptabil. Trăim într-o societate liberă, care se protejează în cazul epidemiei, dar nu venim cu astfel de măsuri totalitare. Persoanelor în vârstă le spun clar: stați liniștiți! Nu vine nimeni să vă ia de acasă să vă ducă în carantină, să vă impună lucruri inumane. Când va fi nevoie vom explica ce măsuri trebuie luate ca să vă protejați voi față de această boală, în nici un caz statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI. Astfel de planuri prost gândite și prost prezentate induc panică în populație și panica este ultimul lucru de care avem nevoie. Toată lumea trebuie să fie responsabilă, inclusiv cei de la diferite institute de știință, oamenii care sunt considerați experți, noi trebuie să avem un plan pentru România, iar la acest plan lucrăm cu guvernul Orban. Acum câteva minute am încheiat o ședință în care am evaluat impactul măsurilor din aceste zile de sărbătoare”, a spus Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.