Mesajul lui Chițac, pentru „negaționiștii anti-covid”: „Eu CRED în știință! Niciodată nu au fost atâtea minți și atâția bani laolaltă”

Vineri a început în județul Constanța faza a II-a a procesului de vaccinare. Pentru început, faza va debuta în centrele rezidențiale. Primul centru la care va ajunge echipa mobilă de vaccinare este cel situat în municipiul Constanța, pe Strada Unirii nr. 104, la căminul pentru persoane vârstnice. La eveniment au fost prezenți și primarul Vergil Chițac și viceprimarul Ionuț Rusu, care în acest context gestionează serviciul Ability Taxi.

Caminul pentru persoane varstnice 49 scaled

M-aș fi vaccinat primul, ca să dau un semnal, dar aștept să îmi vină rândul. Nu am văzut primarii pe lista prioritară… Mă vaccinez, pentru că ăsta e semnalul meu pentru constănțeni: Eu cred în oamenii de știință, iar pe negaționiști trebuie să îi combatem și să le spunem că niciodată nu au fost laolaltă atâtea minți și atâția bani. Reacțiile adverse sunt minore. Este singura modalitate ca virusul să plece dintre noi, altfel se va replica în miliarde și miliarde și tulpini noi și va trebui să facem alt vaccin. Va dispărea virusul dacă ne imunizăm cât mai mulți dintre noi. Este atât de simplu”, a spus primarul Vergil Chițac.

A doua etapă de vaccinare anti-COVID începe vineri pentru populaţia cu grad ridicat de risc şi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale. Din categoria celor cu grad ridicat de risc fac parte adulţii cu vârsta peste 65 de ani, precum şi persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcţie de indicaţiile vaccinurilor utilizate. Conform Comitetului naţional pentru coordonarea activităţilor privind vaccinarea anti-COVID, în conformitate cu dovezile ştiinţifice actuale, în categoria “boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecţiuni:

* diabet zaharat
* obezitate
* alte boli metabolice, inclusiv congenitale
* afecţiuni cardiovasculare
* afecţiuni renale
* afecţiuni oncologice
* afecţiuni pulmonare
* afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
* afecţiuni hepatice moderate/severe
* afecţiuni autoimune
* imunodepresii severe: pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA.

vaccinare 1 scaled

Tot în această etapă vor fi imunizaţi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale:

* personal cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului (Administraţia Prezidenţială, Parlament, Guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora);
* personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autorităţii judecătoreşti;
* personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază (panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume); uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă; centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric; unităţi de producţie, transport şi distribuţie gaze; unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi; unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare; transport de persoane şi mărfuri; noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale; comunicaţii (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Radio şi Televiziune naţionale); personalul din unităţile de învăţământ şi creşe; personalul poştal şi din servicii de curierat; personalul cultelor religioase; personalul din mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unităţi medicale); personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor.

vaccinare 2 scaled

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.