Spread the love

Ziua Marinei Române – o expresie condensată, vie a spiritualităţii marinăreşti și românești, transmite, miercuri, deputatul social-democrat constănțean, George Vișan.

Iată mesajul integral al parlamentarului:

Ziua Marinei Romane oficializată ca onomastică a marinarilor români la 15 august 1902, de Sfânta Maria Mare este o expresie condensată și vie a spiritualităţii marinăreşti și românești.

În imaginarul constănțenilor această sărbătoare exprimă specificul de ordin regal, estetic și pitorescul deopotrivă al Constanței. Aceste lucruri mi s-au sedimentat încă de timpuriu în conștiință întărindu-mi convingerea în tradiția marinărească și în locul ei aparte în panteonul valoric al României.

Poate sunt cuvinte „mari”, însă istoria, tradiția, ceremonialul au rolul de a ne reda un anumit sentiment nobil de apartenență pe care politicienii omit, de multe ori, să-l mai resusciteze pe fondul unui pragmatism de ordin economic, administrativ sau de altă natură.

Constanța e un loc care își deschide brațele oricui vrea să-i înțeleagă specificul și să-i respecte tradițiile, spiritualitatea, pitorescul.

Amintirea ceremoniilor din Constanța este vie în conștiința mea

Prin toboganul amintirilor, prin tavalugul lor se sedimentează cateva frânturi ce au un rol determinant pentru personalitatea noastră și pentru formarea noastră ca cetățeni ce privesc cu sacralitate către spiritul și tradițiile poporului român.

Îmi amintesc de povestea unui copil ce asista la sărbătoarea marinarilor privind cu curios navele din largul mării. Un bătrân marinar îi explica cu blândețe copilului să nu-i fie frică de marinari, de ceea ce vede, căci marea poartă multe povești frumoase în sufletul ei.

Copilul ce privea curios în ochii bătrânului a crescut și acum poartă povestea bătrânului mai departe în largul mării. A îmbrățisat cu mândrie, curaj și responsabilitate vocația de marinar. 

” Ziua Marinei Române este o sărbătoare civilă şi militară, marcată de către autorităţile publice şi celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter evocator, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare şi religioase organizate de Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Administraţiei şi Internelor” – Articolul 3 din Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004 privind instituirea Zilei Marinei Române.

 În 2019 pe 15 august se împlinesc 117 ani de tradiţie marinărească. Sper să găsesc aici, pe această dată, acel băiețel prin mulțime chiar dacă acel bătrân, cu siguranță, a plecat să se lupte cu lighioanele mării.  

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *