Mesaj clar de la IPS Teodosie: „Vă spun să NU vă speriați! NU trebuie să fiţi obligaţi să vă vaccinați! Sunteţi apăraţi de Constituţie şi de legile europene!”

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a afirmat că „este o frământare” a oamenilor care nu acceptă vaccinul anti-COVID, considerând că este dreptul acestora de a nu îl accepta. El a precizat că acest vaccin nu trebuie să fie obligatoriu, „mai ales că nu este asumat de nimeni” şi ar avea urmări negative. ÎPS Teodosie a mai declarat că nu este de acord cu restricţiile pentru persoanele nevaccinate. În cadrul unei emisiuni la Radio Dobrogea, unde era invitat ÎPS Teodosie, realizatorul acesteia, Eugen Tănăsescu, care este şi purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, a adus în discuţie interdicţiile care ar putea fi luate pentru persoanele nevaccinate.

Din ce în ce mai mulţi oameni se sperie că ce vor face, pentru că tot aud la ştiri că se va interzice celor nevaccinaţi să se ducă în stânga, în dreapta, la spital, la alimentară, la mall, la şcoală, mai ştiu eu pe unde. Nu avem nicio decizie în sensul ăsta până acum”, a afirmat Eugen Tănăsescu.

Arhiepiscopul Tomisului îi sfătuieşte pe oameni să se adreseze justiţiei în cazul în care vor fi introduse restricţii.

Aşa este. Eu cred şi trebuie să fac un apel la jurişti să se mobilizeze, este o frământare foarte intensă a oamenilor care nu acceptă vaccinul şi au dreptul lor de a nu-l accepta, nu trebuie să fie obligatoriu. Mai ales că nu-i asumat de nimeni. Şi sunt atâtea urmări negative. Deci aceşti oameni ar trebui, credincioşii noştri, să se adreseze în masă justiţiei. Au fost atâtea sentinţe care au arătat că este fără temei constituţional această interdicţie a nevaccinaţilor. (…) Am citit clar că Uniunea Europeană a anunţat că vaccinul va înceta. De ce înainte de a înceta este cea mai intensă propagandă pro vaccin şi a obligativităţii vaccinului?”, a transmis ÎPS Teodosie.

El crede că aceste anunţuri ale autorităţile de introducere a unor interdicţii pentru nevaccinaţi au rolul de a-i determina pe aceştia să se vaccineze.

Vă spun să nu vă speriaţi. Aveţi tot dreptul să alegeţi. Nu trebuie să fiţi obligaţi. Nu este constituţional, nu este legal. De aceea, nu vă mai speriaţi. Mergeţi şi, dacă vi se interzice, faceţi sesizare şi vă vor apăra. Sunt mulţi avocaţi care vor să vă apere. (…) Este o neorânduială în această forţare care este nefirească, fără temei şi cu rolul de a speria ca să vă vaccinaţi forţat. Nu acceptaţi. Avem personalitate de sine fiecare, sunteţi apăraţi de Constituţia ţării şi chiar de legile europene. Nici legile europene nu ne obligă la vaccin”, a mai declarat Arhiepiscopul Tomisului.

Întrebat în legătură cu faptul că în anumite locuri, cum ar fi cămine studenţeşti, nu este permis accesul decât persoanelor vaccinate şi ce trebuie făcut în această privinţă, ÎPS a afirmat: „Adresaţi-vă Justiţiei, aveţi tot dreptul să vă adresaţi Justiţiei pentru că acestea sunt nişte hotărâri convenţionale, nu sunt legi. Sunt contrazise de legi aceste restricţii, sunt hotărâri fără putere de lege. (…) Doamna Avocat al Poporului a spus că aceste restricţii nu sunt legi şi nu sunt obligatorii, sunt abuzive aceste restricţii”.

Reacția BOR

Biserica Ortodoxă Română reacționează vehement după îndemnul la nevaccinare al Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie. „Îndemnul unui cleric împotriva vaccinării este total dezavuat de Biserică„, spune purtătorul de cuvânt al BOR.

„Trebuie distins în mod clar între problema certificatului verde, care e nuanțată, si îndemnul unui cleric împotriva vaccinarii. Ultimul e total dezavuat de Biserică”, a transmis Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, la Antena 3.

Bănescu atreage atenția totodată la martirii cu cauze false care pot apărea în rândul credincioșilor creștini ortodocși.

„Iraționalul antivaccinism justificat religios rămâne o mare și riscantă neînțelegere care îi poate transforma pe unii, nu puțini, în martirii unei cauze false. Biserica și cultele religioase nu pot emite opinii în legătură cu o problemă strict medicală cum este vaccinarea. Ele nu pot formula un discurs teologic nici pro, nici anti-vaccinare”, avertizează Bănescu.

Fiecare persoană decide liber în legătură cu propria imunizare prin vaccin, în mod ideal după ce se consultă cu un medic, urmând sfatul competent al acestuia. Esențial este să luăm decizia cât mai bine informați din surse medicale, nu dezinformați din surse non-medicale.”, a mai îndemnat purtătorul de cuvânt al BOR.

În plin val patru al pandemiei, ÎPS Teodosie a declarat răspicat: „Nu acceptaţi să vă vaccinaţi. Sunteţi apăraţi de Constituţia ţării şi de legile europene”.

Arhiepiscopul Tomisului a refuzat şi în trecut să respecte regulile impuse de autorităţi , dar şi de Biserica Ortodoxă Tomână şi a oficiat slujbe religioase în prezenta a sute de oameni şi a organizat pelerinaje atunci câdn acestea erau interzise.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.